Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24836
De la 07 Ianuarie 2003
122884903

Robotul care invata totul de la zero, ca un copil

  • 12 June 2015, 23:00
Doi cercetatori de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie au facut un robot care are capacitatea de a invata exact ca un copil mic. Robotul pleaca „in viata” de la zero si trebuie sa acumuleze tot, fara o baza de informatii deja existenta.
„Inca suntem destul de departe de a modela corect toate aspectele creierului unui copil, dar algoritmii care manevreaza sunetul si procesarea imaginii sunt inspirati de biologie” spune Řyvind Brandtsegg, profesor de muzica la universitatea norvegiana, unul dintre inventatorii robotului.
Masina se numeste [self.]. Analizeaza sunetul printr-un sistem bazat pe urechea umana si invata sa recunoasca imagini, folosind un model digital al felului in care celulele nervoase din creier manevreaza impresiile senzoriale.
Potrivit Science Daily, robotul este conceput sa invete exclusiv din inputul senzorial, fara o baza de date de cunoastere predefinita, asa ca procesul sau de invatare va semana cu al unui copil in primii ani de viata.
„Intentionat nu i-am dat niciun fel de cunoastere predefinita.” spune Brandtsegg. Acest „noi” la care face referire Brandtsegg este format din el si Axel Tidemann, cercetator in departamentul de informatica al universitatii. La inceput, robotul lor nu stia nimic. Poate auzi insa sunetele aparute in conversatiile persoanelor si le poate conecta simultan cu imagini video cu vorbitorii. De asemenea, robotul intelege cand un sunet este accentuat si poate raspunde formand la randul lui sunete asociate cu el, in timp ce proiecteaza o reprezentare neuronala a asocierii dintre sunete si imagini.
[self] a fost deja scos in lume. Cercetatorii au participat cu el la doua expozitii, iar vizitatorii au avut astfel ocazia sa faca parte din procesul lui de invatare. Au fost multe interactiuni de tipul „Ma numesc…” si „Cum te cheama?”, dar unii oameni au cantat, iar altii au citit poezii. Pentru o scurta perioada, rezultatul a fost haotic in perceptia robotului, care a facut conexiuni ciudate, in vreme ce sunetele multimii se confundau si suprapuneau.
Dar lucrurile s-au schimbat pe masura ce acesta a invatat sa faca fata volumului mare de senzatii si informatii. A inceput sa absoarba treptat din ce in ce mai multe impresii de la diferiti oameni. Unii, printre care ghizii din muzee, l-au influentat mai mult, pentru ca ii „vedea” mai des. Robotul a invatat, de asemenea, sa filtreze informatiile care veneau spre el.
De exemplu, cand un cuvant era spus de cinci ori intr-un anumit fel, iar apoi o singura data altfel, invata sa filtreze forma auzita o singura data si sa se concentreze pe forma cea mai comuna, cel mai probabil si cea corecta. Aceasta procesare se petrecere in perioada de „relaxare” a robotului (echivalenta somnului uman).
„Noi spunem ca masina viseaza noaptea” explica Brandtsegg.
Dupa o vreme, robotul a putut conecta cuvinte si imagini intr-o maniera si mai complexa si de unul singur. Prototipul este in continua dezvoltare, cei doi inventatori adaptandu-se din mers felului in care invata robotul. „Fiecare schimbare pe care o facem ia insa mult timp, pentru ca trebuie sa ne asiguram ca nu distrugem lucrurile pe care deja le-a asimilat.” spune Brandtsegg.
Este si un proiect artistic, care pune intrebari ce pot fi relevante in anii urmatori: cand incepe un robot sa gandeasca pe cont propriu? Cand este potrivit sa spui despre o masina ca este „in viata”?
Sursa: Science Daily

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ceafă de porc la grătar
Bancul zilei: Fusta… mai sus
Horoscopul zilei
Chiril Gaburici, si-a dat demisia dupa ce procuratura a inceput o ancheta despre diploma sa de bacalaureat
Toti cetatenii sunt egali, iar justitia este una pentru toti
Crin Antonescu: Am vorbit cu Ponta; amandoi avem betesuguri fizice temporare: el la genunchi si la mine in cot
Alina Gorghiu: A fost o greseala nesabuita a PNL sa avem incredere in Ponta, le cer scuze romanilor
Victor Ponta, atac sub centura la Mircea Geoana: Doar nu sunt prostanac
Judecatorul Valentin Selaru, audiat ca martor in procesul intentat de Laura Kovesi postului Antena 3
Amorezul Dominique Strauss-Kahn a fost achitat de un tribunal francez
Originea maladiei Parkinson, descoperita de cercetatori
Prima reactie a Alinei Gorghiu: O noua motiune in toamna va avea cu siguranta succes
Firmele incep lupta pentru banii europeni de cercetare-dezvoltare - termene stranse
Acum vorbesc asa cum sunt ei
Botoşani. Portariuc nu numai că este prost conducător, dar este şi laş
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 112 iunie 2015
Tragi-comedia creată de Ponta la Botoşani
Ioan Rotundu
Incendiu la şcoala din Oroftiana de Sus, comuna Suharău
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog