Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 8 Aprilie 2008

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6578 lei
1 USD = 3.9575 lei


Număr accesări
Astăzi:
26619
De la 07 Ianuarie 2003
63169858

Rom la ceas aniversar

  • 7 April 2008, 23:00
În acest an, romii nu îşi vor mai sărbători ziua prin marş şi oferind flori, pe considerente că botoşănenii deja cunosc semnificaţia Zilei Internaţionale a Romilor şi manifestă deja toleranţă faţă de etnicii cu care convieţuiesc. Potrivit celor spuse ieri de consiliera pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Botoşani, Semiramida Balan, evenimentul va fi marcat mult mai avansat, aprofundându-se atât succesele cât şi eşecurile cu care romii botoşăneni s-au confruntat din 2001 şi până în prezent.
Astfel, va avea loc doar o întâlnire omagială organizată la Prefectura Botoşani. Întâlnire ce va cuprinde o prezentare a importanţei Zilei Internaţionale a Romilor, ce îi va reveni subprefectului David Şalgău, vizionarea unui film intitulat „Mişcarea romilor la nivelul judeţului Botoşani perioada 2001-2008”, o retrospectivă istorică a romilor în România, ce va fi susţinută de profesorul Jupiter Borcoi, o situaţie a educaţiei şcolare la copii romi, problema fiind abordată de profesoara Petronia Scripcariu, situaţia stării de sănătate a romilor revenind a fi prezentată de reprezentantul ONG „Divano Romano”, Rubina Ferariu.
„Ca o concluzie a acţiunilor derulate în această perioadă ( nr. 2001-2008) situaţia este clară. Vreau să spun că există o mişcare vie. Dacă în 2001, doar o singură persoană era angajată pe problematica romilor la nivel de judeţ, acum suntem 80 de persoane în această postură. Dacă la început aveam un singur profesor la Şcoala nr.3 din Botoşani şi 45 de elevi romi în sistemul de învăţământ, în prezent avem 7 profesori şi 600 de elevi. Avem şi 12 mediatori şcolari pe care aşteptăm să fie preluaţi şi retribuiţi de către Consiliile Locale”, a precizat Semiramida Balan, specificând că proiectele abordate au fost pe tema vizibilităţii publice, reducerea discriminării şi marginalizării sociale, infrastructură locuinţe (reabilitare şi racordare la utilităţi), formarea resursei umane, promovarea importanţei educaţiei în comunităţi şi de doi ani de zile, grupul de lucru s-a axat mult pe tinerii romi în vederea formării viitoarei elitei rome.
Romii îşi recunosc şi eşecurile pentru că se spune că pentru a depăşi un obstacol trebuie ca acesta să fie recunoscut. „Am avut eşecuri în ce priveşte implementarea strategiei. Începând de la rezistenţa din partea comunităţii şi a autorităţilor de incluziune. Aici mă refer la instituţionalizarea chiar şi a mediatorului şcolar. De asemenea, pierderea unor finanţări aduse şi plecate înapoi, la Albeşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean. A mai fost o grădiniţă în 2002, un program respins de Primăria Botoşani. Ne referim la acele finanţări câştigate şi neimplementate”, a mai adăugat Semiramida Balan. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


  
Elevii problemă
Ochii de vasilisc
Ioan Rotundu
Baronul în baron trage!
Primarul vrea înverzească faţa oraşului
Codreanu, agricultura şi Petria cel cu procese multe
Constantin Conţac vrea să dezumfle roţile de la ASP
Comentariul comentariilor (XCIII)
(Ioan Rotundu)
Ziua NATO, marcată la Instituţia Prefectului
Varianta MAE, privind moartea dorohoianului Crulic în Polonia
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Românul care a condus Disnayland-ul timp de 10 ani
Dana Rogoz - interviu în exclusivitate cu Monica Cruz
Cei din Obştea Dracşani cred că au evitat capcana prefectului Sorescu
Un concurent serios la scaunul de primar la cucoanei preotese
aspirantul este un director de şcoală cu bune rezultate manageriale în activitate
Horoscop
Cea mai proastă zi din viaţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 8 aprilie
Salvaţi-l pe Dragoş!
Angajări la urgenţă pentru Italia
Câmpanu şi-a înfiinţat spital privat la Darabani
la preţul practicat, s-ar putea să-i caute pe pacienţi... cu lumânarea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!