Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19286
De la 07 Ianuarie 2003
122879353

Roman Mihaes: R.Moldova intre Putin si Ungureanu

  • 7 March 2012, 23:00
Alegerile prezidentiale din Rusia, previzibil, au fost cistigate de Putin, cu un scor foarte confortabil.
Dupa socul din decembrie 2011, atunci cind opozitia a organizat manifestatii in masa, impotriva falsificarii alegerilor din Duma, echipa lui Putin si-a revenit, si a folosit tactici eficiente de manipulare a maselor, si dispersare si cumparare a opozitiei, cu scopul sa nu admita unitatea si eficienta acesteia.
Opozitia rusa declara ca de fapt nu au fost alegeri prezidentiale, ci mai degraba un plebiscit, la care Putin , si-a ales contracandidatii, in calitate de oponenti, cu rezultatul stiut dinainte.
In Moskova si alte orase, in seara zilei de 5 martie au avut loc manifestatii impotriva falsificarii alegerilor prezidentiale, soldate cu sute de arestari.
Insa opozitia din Rusia, este slaba si pestrita si nu este capabila sa-i puna probleme serioase lui Putin, cel putin in viitorii doi ani de zile. Este important de remarcat ca sub presiunle strazii, regimul din Rusia e nevoit sa liberalizeze legislatia privind partidele si alegerile, si astfel apare teren pentru aparitia unor partide si lideri noi gen, Iasin, Navaliny, Udalitov, si altii, care in viitorii citiva ani ar putea sa se consolideze si sa devina forte puternice, capabile sa preia puterea in stat.
Referitor la R.Moldova, revenirea lui Putin , este importanta in special prin prizma reglementarii conflictului transnistrean.
Nu se stie daca Putin va sustine in noul sau mandat planul Merkel-Medvedev de reglementare a conflictului transnistrean, stindu-se ca acesta este mai radical, si antiioccidental decit Medvedev.
Cu siguranta, Putin va incerca sa impuna Ucrainei si R.Moldova, politici de integrare in spatiul euroasiatic, politic si economic.
De cealalta parte in jocul pentru R.M., contra lui Putin, s-a implicat Premierul Romaniei Ungureanu, care a reusit sa aiba o prestanta buna la Iasi, la sedinta comuna a guvernelor Romaniei si R.Moldova. Este evident ca dupa intrunirea de la Iasi, Romania a obtinut statutul de principal partener de dezvoltare, dar si avocat al R.M. pe drumul spre UE, si acest fapt nu cred ca place Rusiei.
E de asteptat ca Rusia sa caute pirghii sa anihileze realizarile Romaniei, pe segmentul de confruntare ce vizeaza destinul proeuropean al R.M. Astfel ca vom asista la un meci interesant intre Ungureanu si Putin. Sunt convins ca Ungureanu nu este politician de unica folosinta, si va ramine o figura importanta si dupa alegerile parlamentare din toamna.
Se zice ca Ungureanu este succesorul lui Basescu, si va fi in fruntea unei coalitii formata in jurul PDL la alegerile parlamentare din Romania. Recentele promovari de catre Basescu ale unor fruntasi PNL, cum ar fi Ungureanu si Melescanu, sunt destinate bineinteles pentru a pregati alianta PDL+PNL, dupa parlamentare, si sunt sanse mari ca aceasta sa reuseasca.
Chiar daca Romania este o tara mai mica decit Rusia, dar are in spate aliati importanti ca Nato, UE si SUA.
De aici, din confruntarea marilor puteri, provin si problemele privind alegerea sefului statului in R.M.
Dupa intrunirea liderilor AIE, de la sediul PL, situatia nu s-a limpezit. Asteptam ziua de miercuri, cind e posibil sa fie numita data alegerilor. AIE mai are o sansa, dar e putin probabil sa reuseasca, pentru ca exista si grupul Dodon, care poate bloca orice candidat.
Iar daca nu se reuseste alegerea sefului statului, la anticipate, doar votul uninominal ne poate salva de revenirea comunistilor la guvernare. Se va modifica oare Codul Electoral, astfel ca sa le intoarcem dreptul oamenilor de a-si alege in mod direct deputatii?
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Armonie conjugală
Felicitare Primăria Manoleasa
Felicitare Primăria Mihălăşleni
Felicitare Primăria Albeşti
Felicitare Primăria Corni
Felicitare Primăria Truşeşti
Felicitare societatea CONREC SA Botoşani
Felicitare societatea NOVA Apaserv SA Botoşani
Felicitare Prtimăria Botoşani
Felicitare Primăria Roma
Felicitare Constantin Conţac
Felicitare DGFP Botoşani
Felicitare Consiliul Judeţean Botoşani
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare PDL Botoşani
Felicitare Primăria Flămânzi
Botoşani: „Imaculatul” Ţurcanu şi falsul neîncătuşat încă
Botoşaniul, cel mai verde oraş
„Portariuc este un piţigoi”
Datornicul oraşului Flămânzi candidatul PPDD
Scandal între liderii PP Botoşani şi PDL-istul Boroleanu
Oficial: Pedofilii și violatorii din Republica Moldova vor fi castrați chimic
Vladimir Putin îl invită pe Mihail Prohorov să facă parte din guvern
Plângere penală împotriva lui Dan Şova privind afirmaţiile despre Holocaust
Ce nu s-a văzut la TV la discursul preşedintelui Traian Băsescu în Parlament
Votul uninominal şi reducerea numărului de parlamentari, abandonate în an electoral
Nova Apaserv a rămas bună de plata sporurilor sdalariale
Liderii de sindicat consultaţi asupra Legi sănătăţii
Botoşani: Competiţie profesională între cadrele didactice
Medici scoşi datori de CAS Botoşani
Lichelele comunale fac roată mare la PPDD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog