Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
In vino veritas
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4636
De la 07 Ianuarie 2003
122890285

Romania – fruntaşă în Europa la creşterea costurilor cu forţa de muncă

  • 17 June 2013, 23:00
Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca din intreaga Uniune Europeana in primul trimestru al acestui an, arata o statistica Eurostat. Astfel, costul mediu cu forta de munca pe intreaga economie a crescut in Romania cu 8,6% fata de perioada similara a nului trecut, in timp ce cresterea medie in UE a fost de 1,9%.
Reamintim ca incepind cu ianuarie 2013, Guvernul a operat a doua reintregire a salariilor bugetarilor, taiate cu 25% in 2010. Practic, acest lucru a dus la o discrepanta a alocarii banilor pentru plata muncii, dinspre sectorul privat spre sectorul de stat.
A doua crestere cu costul fortei de munca a fost inregistrata in Estonia (+7,5%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovenia (-3,8%), Spania (-0,7%), Cipru (-0,5%) si Portugalia (-0,3%).
Costul total cu forta de munca reprezinta totalitatea cheltuielilor - directe si indirecte - suportate de angajator cu forta de munca salariata. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesionala a angajatilor, recrutarea personalului si echipamentul de protectie.
Cheltuielile directe cu forta de munca includ sumele brute platite din fondul de salarii pentru timpul lucrat (inclusiv premii), pentru timpul nelucrat, drepturile in natura ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de munca), sumele brute platite salariatilor (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute platite din alte fonduri (inclusiv drepturi in natura) acordate conform legislatiei in vigoare.
Cheltuielile indirecte cu forta de munca includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala (somaj, sanatate etc.), sumele brute platite salariatilor care parasesc unitatea (iesire la pensie, transfer, detasare etc.), sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor, alte cheltuieli cu forta de munca.
In primul trimestrul din 2013, fata de ultimul trimestru al anului trecut, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,88%), informatii si comunicatii (-6,16%) si intermedieri financiare si asigurari (-5,32%).
Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) din activitatile sectorului economic s-a inregistrat in alte activitati de servicii (5,16%).
In sectorul bugetar, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) a crescut fata de trimestrul precedent cu 3,08% in administratie publica, cu 2,86% in invatamant si cu 0,73% in sanatate si asistenta sociala.
In trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).
In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,27% si in invatamant cu 18,26%.
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 8,62%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).
Comparativ cu media pe economie avem de-a face cu abateri semnificative pe activitati economice, costul mediu lunar fiind superior in activitatile: intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si informatii si comunicatii (de 2,0 ori), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+41,0%), transport si depozitare (+9,5%), administratie publica (+5,5%).
In celelalte activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-43,3%).
Pe forme de proprietate si forme juridice, costul mediu lunar a fost superior mediei pe economie in sectorul public (+268 lei), respectiv in regiile autonome (+1101 lei).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Traşi pe sfoară
Botoşani: Când simţul civic este dominat de nesimţire
Ioan Rotundu
Vara lui Băsescu
Ioan Rotundu
Alune americane
Federalizarea nu este o soluţie pentru Republica Moldova
Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a trecut la Domnul şi Mântuitorul nostru
Cine este Jana Nagyova, femeia fatală aflată la originea căderii premierului ceh Petr Necas
PPDD se dezintegrează
Un senator, Tudor Barbu, şi doi deputaţi, au demisionat
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată
Gheorghe Falcă, achitat definitiv in dosarul "Fabrica de zahar"
Hassan Rohani vrea ca SUA să recunoască drepturile nucleare ale Teheranului
Andrei Marga şi-a dat demisia de la conducerea ICR,
Procuror condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare
Prognoza pe două săptămâni
Bulgaria: Filiala din Sofia a Partidului Socialist cere demisia lui Stanisev
Anunţ Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog