Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15943
De la 07 Ianuarie 2003
122876010

România este "noua oaie neagră a Europei", scrie cotidianul spaniol El Pais

  • 13 July 2012, 23:00
"Ofensiva premierului Victor Ponta de a acapara puterea in Romania ridica ingrijorari in privinta unui regres democratic in sud-estul continentului", scrie astazi cotidianul spaniol de stanga El Pais, intr-un articol intitulat "Noua oaie neagra a Europei". Articolul face un rezumat factual al situatiei din Romania, punand in centru actiunile guvernului Ponta si coruptia endemica din tara.
"Mecanismul institutional al ofensivei [guvernului Ponta, n.r.] a fost ca orice posibil obstacol a fost eliminat de cateva ori prin decrete", scrie El Pais.
"Este presedintele Senatului cel care, prin lege, il inlocuieste pe presedintele tarii cand este suspendat? Atunci il inlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el sa fie presedintele interimar dupa suspendare. Poate presedintele Camerei Deputatilor sa previna votarea intr-o sesiune extraordinara a suspendarii lui Basescu?
Il destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil sa conteste o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curtii Constitutionale? Punem altul care sa nu protesteze. Ce putem face ca sa acceleram publicarea decretului? Luam controlul asupra Monitorului Oficial, aflat in subordinea Parlamentului cu doua saptamani in urma, si orice masura va intra in vigoare atunci cand e publicata, adica cand doreste guvernul."
Cotidianul spaniol enumera si cateva efecte ale acestei crize: "Confuzia si incertitudinile din jurul acestui proces au dus la slabiri succesive ale monedei nationale, leul, intr-o perioada de recesiune si cand cetatenii au fost sever afectati de reduceri salariale."
Despre motivele care au generat aceasta criza, El Pais scrie ca "Nu toti cred ca aceste manevre au fost folosite de guvernul roman doar pentru a-l suspenda pe presedintele Basescu. Unii cred ca in spate este vorba de coruptie, inradacinata in Romania, si identifica inceputul crizei ca fiind data de 20 iunie. In acea zi, Adrian Nastase, fostul prim ministru, s-a impuscat in gat intr-o tentativa de suicid. Fiind premierul care a negociat intrarea Romaniei in UE si a patronat admiterea in NATO, Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie".
"Procesul admiterii Romaniei in UE, care s-a terminat in 2007, a fost dificil in special din cauza coruptiei. Ultimul raport al Transparency International, din decembrie trecut, remarca fragilitatea institutiilor democratice si considera ca au mai ramas multe de facut intr-o tara care inca se lupta sa scape de cultura politica mostenita din comunism. Pentru Cristina Guseth, de la Freedom House, ceea ce s-a intamplat este ca "vechea nomenclatura a devenit o cleptokratura".
In final, El Pais traseaza o paralela categorica intre Romania si Ungaria: "Criza romaneasca aminteste de recentul conflict al Ungariei cu Uniunea Europeana, desi Romania nu si-a schimbat Constitutia.
Budapesta a adoptat o noua constitutie care submineaza principiile democratice, submineaza libertatea presei, independenta protectiei datelor si Banca Centrala. Aceste masuri au dus la sfarsitul rabdarii Bruxelles-ului care, in decembrie, a suspendat negocierile cu Ungaria de acordare, alaturi de FMI, a unui imprumut de 20.000 milioane euro pana ce independenta Bancii Centrale nu va fi garantata. Dupa luni de tensiune, UE a fost satisfacuta de schimbarile legislative operate de Budapesta".
Concluzia articolului din El Pais: "Germania a criticat Bucurestiul, la fel a facut si Bruxelles-ul, unde s-au nascut temeri ca, dupa Ungaria, a aparut o noua oaie neagra."
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Gândire vangheliană
Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, vrea referendum în două zile
numai aşa, speră ei, îl vor învinge pe Băsescu
MAE reduce drastic numărul secţiilor de vot din străinătate * o altă piedică în calea lui Băsescu
Zgonea vrea să verifice legalitatea recomandărilor Comisiei Europene
Turcanu dă un Logan mită electorală pentru cei care merg la vot
mita electorală se sancţionează penalŢurcanu nu cunoaşte nici Constituţia României, făcând declaraţii aiuritoare
Botoşani: La Spitalul judeţean bolnavii dorm pe jos
Un fost miliţian a fost ales preşedintele ATOP
tot în ATOP a mai fost ales şi un condamnat penal
Botoşani: Delegaţie a „Medical Mission” în vizită la prefect
Şi în urma recorectării am rămas cu Bac zero la unele licee
Botoşani: Locuri neocupate la licee de top
Directorul Sergiu Lungu stă npe un scaunj care se clatină rău de tot
Bolnavii de cancer iar n-au medicamente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog