Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3918
De la 07 Ianuarie 2003
123137658
pnl

Romania vrea sa achizitioneze 45 de elicoptere de atac

  • pe care Bell Helicopters sa le produca in tara - Ministrul Apararii
  • 27 September 2017, 23:00
"Din cele 45 de elicoptere de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, insa marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brasov", a declarat ministrul Apararii, Mihai Fifor. E prima data cand in spatiul public un oficial anunta numarul exact de elicoptere de atac pe care tara noastra isi propune sa le achizitioneze de la Bell Helicopters, dupa ce in august a fost semnata o scrisoare de intentie de pret si disponibilitate intre Guvernul romaniei si firma americana. Desi nu a fost confirmat pana acum oficial, modelul vizat ar fi elicopterul de atac AH-1Z Viper.
"Dorim sa facem transfer de tehnologie, de know-how in Romania, sa avem cooperare industriala in domeniul apararii si, in principiu, dorim sa repornim industria de aparare romaneasca, care a fost foarte bine pozitionata si recunoscuta la nivel mondial pana la un anumit moment dat", a afirmat Fifor, la Antena 3.
Fifor a spus ca Romania negociaza si cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav.
"[... ] se discuta cu Bell Helicopters in aceeasi termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, insa marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brasov. Adica in termenii acestia se discuta cu marii parteneri pe care ii avem", a evidentiat Mihai Fifor.
In august 2017 Ministrul Apararii, Premierul si alti oficiali Romani - printre care si Mihai Fifor la acel moment ministru al Economiei - au semnat o scrisoare de intentie de pret si disponibilitate privind achizitionarea de elicoptere de atac de la Bell Helicopters care urma sa fie adresata guvernului SUA.
La acel moment oficialii anuntau ca vor urma discutii aprofundate intre reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai Bell Helicopter privind infiintarea unei societati mixte, dar si a transferului tehnologic si de know-how care sa permita productia elicopterelor pe teritoriul Romaniei.
Compania americana si IAR SA (detinuta majoritar de Ministerul Economiei) au in derulare un Memorandum de intelegere semnat in noiembrie 2016 prin care cele doua parti se angajeaza la o potentiala colaborare ce ar consta in sprijin tehnic, in caz ca Romania cumpara elicopterul de atac AH-1Z Viper.
AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar in dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.
Elicopterul este unul bimotor si este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat in colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune si Zulu Cobra si este privit drept unul dintre cele mai performante elicoptere de atac alaturi de Boeing AH-64 Apache.
Pe de alta parte, in septembrie 2016 aparea informatia intr-o publicatie americana ca Fortele Terestre Romane se intereseaza sa achizitioneze elicoptere de atac.
Jane's Defense cita o cere de informatii emisa de catre US Army in numele Fortelor Terestre Romane pentru achizitia de elicoptere destinate in principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS (Close Air Support), dar care sa poate fi folosit si pentru transport de trupe si cargo sau misiuni de evacuare medicala (Medevac).
Jane's Defence scria ca in specificatiile indicate de Fortele Romane s-ar putea incadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.
Agentia de stiri HotNesws

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Demnitatea adevărului
Horoscopul zilei de 28.09.2017
Ministrul Apararii: General Dynamics va fabrica la Bucuresti transportoarele blindate 8x8 Piranha 5.
Inspectia Judiciara a decis ca Augustin Lazar nu a incalcat codul deontologic
cand a facut declaratii pe marginea OUG 13 (raport)
Cererea DNA de avizare a urmaririi penale a Rovanei Plumb a ajuns la Camera Deputatilor
Dragnea, despre Iohannis:
"A venit suparat din vacanta si ne-a certat pe toti"/ Despre eliminarea supraaccizei: "PSD nu inseamna numai unul. Mai sunt 2-3 pe aici"
Mihai Tudose s-a rastit iar la niste secretari de stat, la inceputul sedintei de Guvern.
Despre ministrii cu probleme penale, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, nu a spus nimic
Bucuresti, Sofia si Varsovia - orasele in care angajatii Agentiei Europene a Medicamentului nu vor sa se mute dupa Brexit
Premierul Mihai Tudose sesizeaza Curtea Constitutionala pentru un posibil conflict intre DNA si Guvern pe dosarul Belina
Dragnea, despre split TVA doar pentru firmele de stat:
E mai rea decat TVA split general / Despre Eugen Teodorovici: Probabil functia il tulbura foarte mult
Poate ancheta DNA afacerea Belina?
Teleorman: Focar de TBC la Scoala Mihai Eminescu din Rosiorii de Vede / 12 cazuri confirmate
Hunedoara: O profesoara a fost ranita
dupa ce o bucata din tavanul unei sali de clasa a cazut chiar in timpul orei./Politia a deschis dosar penal
Primaria Capitalei aloca in 2017 - 65 milioane lei pentru biserici,
19,5 milioane doar pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Primaria sectorului 5 a alocat inca 9 milioane lei
CSM tranşeaz㠄războiul cumnatelor” în favoarea Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog