Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10108
De la 07 Ianuarie 2003
122870175

România, în unghiul mort al UE (Financial Times)

  • 9 July 2012, 23:00
Zilele acestea se va vedea daca Europa este capabila de multitasking. In timp ce UE incearca sa salveze zona Euro, sa remedieze datoria Greciei si alte state cu probleme, apare o amenintare din Romania, scrie RFI, care realizeaza o revista a subiectelor din presa internationala dedicate Romaniei.
Lupta politica de la Bucuresti ar putea afecta masiv increderea in conceptul de uniune politica europeana. Pentru ca mijloacele folosite in conflict depasesc cu mult limitele democratice. UE trebuie sa ia pozitie - bineinteles nu pentru o persoana, ci pentru institutiile si procedurile democratice si pentru respectarea prevederilor legale. Altfel, credibilitatea intregului proiect de uniune politica in Europa va avea de suferit.
In eforturile de suspendare a presedintelui roman, premierul Ponta a schimbat regulile jocului si a anulat dreptul de veto al Curtii Constitutionale. Separarea puterilor in stat este, totusi, un principiu ce nu are voie sa fie incalcat.
Premierul Romaniei va da socoteala joi la Bruxelles. Consiliul Europei cere si el clarificari, iar comisarul pentru justitie spune ca urmareste evolutiile cu atentie. Dar ajunge oare? Exista riscul ca UE sa nu aiba o voce comuna in dialogul cu Bucurestiul.
Presedintele Parlamentului European spune ca inca nu vede o incalcare a dreptului european prin actiunile premierului roman. Se poate specula daca atitudinea sa ar fi aceeasi in cazul in care Ponta n-ar fi socialist.
In relatia cu tinerele democratii europene se dovedeste inca o data ca politica de partid determina dimensiunea criticilor in cazul unor derapaje. In cazul Ungariei, Europa a tacut prea multa vreme. Dar tocmai in cazul statelor esteuropene e nevoie de un discurs clar indiferent de apartenenta politica.
Increderea distrusa in stat (Frankfurter Rundschau)
Agonia democratiei romanesti se intinde in mod egal in toate taberele politice din Romania si se manifesta in toate institutiile statului. UE nu are voie sa ignore aceste probleme. Tabloul suspendarii presedintelui Traian Basescu este mai complicat decat se lasa explicat in presa internationala. In primul rand pentru ca nu toti parlamentarii care au votat pentru suspendare sunt aserviti direct lui Ponta. Apoi sa nu uitam ca in 2007 a mai existat o tentativa de suspendare si atunci nu era niciun Ponta.
Pentru tabara prezidentiala, Parlamentul este o adunatura de hoti si banditi, dar sa nu uitam ca, in aceeasi componenta, Legislativul a fost condus pana de curand de actuala opozitie. Democrat-liberalii nu sunt cu nimic mai prejos ca capitolul coruptie decat social-democratii. Daca Ponta e un ticalos, asta nu-l face pe Basescu un erou.
Ponta a facut matrapazlacuri cu institutii si persoane pentru a-l schimba pe Basescu. La vremea sa, Basescu a facut aceleasi lucruri pentru a se asigura de putere. In niciunul din cazuri actiunile celor doi nu se pot scuza. Ponta nu-l justifica pe Basescu si Basescu nu-l justifica pe Ponta.
Mai nou e in joc insa o doza extrema de cinism. Toate misculatiile facute de Ponta in ultima vreme au distrus increderea in statul roman si nimeni nu are voie sa creada vreo clipa ca fara Basescu se va instaura democratia adevarata in Romania.
Tara are nevoie acum de un mesaj clar de la Europa. Un mesaj care sa explice ca suspendarea lui Basescu nu e o lovitura de stat, ci dovada faptului ca institutiile nu au nicio putere asupra politicului. Romania nu are insa nevoie de trupe de partide europene care sa inflameze conflictul intern.
Parlamentul drept unealta (Der Standard)
Modul in care noul Guvern al Romaniei actioneaza este dovada unei lipse a constiintei democratice.
Criza politica din Romania are, totusi, un efect pozitiv: scoate la iveala punctele slabe ale democratiei romanesti. Parlamentarii nu simt nicio datorie fata de alegatori, ci fata de ei insisi. Schimba partidele in functie de cine da majoritatea in acel moment si par sa fie simple unelte ale unui sistem clientelar.
Conflictul dintre presedintele Basescu si premierul Ponta nu e de ieri de azi. De ani de zile exista certuri intre Presedintie, Guvern si Parlament si dezbateri despre echilibrul institutional. O fi Basescu oficial independent, dar in realitate a dictat politica PDL prea vizibil in ultima vreme. Si nici rolul de mediator nu prea si l-a luat in serios.
Oricat l-ar putea cineva critica pe Traian Basescu pentru stilul sau prezidential, modul in care actioneaza noul Guvern este dovada clara a unei lipse de constiinta democratica. Pentru ca cine scapa de un presedinte cu ordonante de urgenta submineaza suveranitatea institutiilor legitime. Si asta intr-o tara in care oricum increderea in stat este la cote minime...
Asa vorbesc pucistii (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Pana de curand, politicienii romani corupti aveau motive sa se teama pentru viitorul lor. Acum nu mai e cazul. Noua majoritate politica de la Bucuresti nu mai face nicio distinctie intre stat si partid ¬ la fel ca in era comunista.
Saptamana trecuta, ministrul roman de externe trimitea colegilor sai un document in care explica pozitia USL in tensiunile politice de la Bucuresti. Un pas indoielnic avand in vedere ca un diplomat sef exprima pozitia Guvernului sau, nicidecum a unui partid.
In plus, textul este un amalgam de jumatati de adevaruri si minciuni. Se spune, de exemplu, ca noul Guvern n-ar fi avut niciodata intentia sa schimbe judecatori ai CCR. Una se spune in afara, alta se spune in interior - asa vorbesc pucistii.
Fie europarlamentarii socialisti Swoboda si Schulz habar n-au ce se intampla in Romania - si atunci ar trebui sa taca ¬ fie stiu si atunci sunt partasi la dezordinea constitutionala dintr-un stat membru al UE. De cand e la putere Guvernul Ponta, granitele dintre puterile statului se pierd. Parlamentul se crede superior oricarei institutii. Executivul abuzeaza de Ordonantele de Urgenta pentru a acapara puterea totala in stat.
Declansatorul demersului de suspendare nu a fost conflictul privind reprezentarea la Bruxelles sau scandalul plagiatului lui Ponta, ci condamnarea lui Adrian Nastase. A fost un semnal pentru politicienii corupti ca nu mai pot fi siguri de puterea lor in Romania. In august expira mandatul procurorului sef al DNA, Daniel Morar. E de asteptat ca Crin Antonescu sa puna in locul lui un personaj servil. Iar apoi ar putea urma gratierea lui Nastase din motive umanitare. Suspendarea presedintelui e doar o etapa. Telul adevarat este readucerea justitiei sub controlul politicienilor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Week-end fericit
Horoscop
Guvernul canadian urmăreşte îndeaproape procedura destituirii preşedintelui român
Contribuţiile la sănătate plătite de angajatori vor creste
prevede noul proiect al legii sănătăţii
În căutarea vinovatului
Ioan Rotundu
Departamentul de Stat al SUA preocupat de evenimentele din Romania
şi Comisia Europeana este ingrijorata
Victor Ponta: Nu Angela Merkel o să voteze pe 29 iulie
Angela Merkel consideră "inacceptabilă" procedura de destituire a lui Traian Băsescu,
Ţurcanu vrea să transforme centrele de plasament în ferme zootehnice
Liberalul Viorel Grigoraş: „Dictatura USL nu există”
Ţurcanu îl pune la punct pe duşmanul florilor Portariuc
el vrea flori la toate instituţiile subordonate CJ
O botoşăneancă a dispărut fără urmă
după ce a fugit de acasă pentru că voia să se mărite
Nu-l ajută mintea!
Ioan Rotundu
Sănătate: Salariile nu mai sunt plafonate dar vor suferi pacienţii
Botoşani: Peste 1000 de contestaţii la Bac
IŞJ Botoşani: Generala Huncă face planuri de Bac pentru la anul
Majorare la plata contribuţiei la sănătate, ascunsă într-un proiect de act normativ
CCR taie din avântul luat de Ponta şi Antonescu în demiterea lui Băsescu
Decizie in unanimitate favorabila lui Traian Basescu:
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog