Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24061
De la 07 Ianuarie 2003
122884128

Romanii din Harghita şi Covasna resping extremismul segregaţionist
promovat de UDMR-UCM

  • 24 September 2008, 23:00
Referitor la proiectul de hotarare privind organizarea referendumului local in vederea consultarii cetatenilor din Mun. Sf. Gheorghe privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna, conform initiativei legislative„Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna face urmatoarele precizari adresate Consiliului Local al Municipiului Sfantu Gheorghe, Primarului Arpad Antal. Material semnat de presedintele Forumului, av. Ioan Solomon.
Declansarea de catre dvs. a dezbaterilor publice privind un proiect de hotarare care vizeaza organizarea in data de 30.11.2008, in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, cand se sarbatoresc 90 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918, a unui referendum local in vederea legiferarii autonomiei teritoriale maghiare a asa-zisului „Tinut Secuiesc”, precum si postarea pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfantu Gheorghe, a „Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc” material de propaganda politica vadit anticonstitutional, nu poate fi perceputa decat ca o noua actiune provocatoare, de sfidare premeditata a demnitatii nationale a poporului roman, prin care se urmareste intretinerea si amplificarea tensiunilor interetnice in scop ingust, electoral si politic.
Ca persoane alese in fruntea obstii la primele alegeri locale de dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, de la care asteptam o atitudine deschisa, europeana, initiatorii si promotorii acestui demers se dovedesc, contrar asteptarilor, continuatori sarguinciosi ai politicii separatiste si izolationiste, de inspiratie medievala, a antecesorilor lor, care nu ne-a adus decat inapoiere economica, saracie si frustrare tuturor celor ce locuim aici. Consideram ca este de datoria dvs. in calitate de Primar, care a jurat la investire sa respecte Constitutia si legile Romaniei spre binele tuturor cetatenilor municipiului sa nu dati curs si amploare publica unor astfel de demersuri politice utopice si neavenite, care nu sunt doar neconstitutionale si contraproductive, ci de-a dreptul periculoase pentru linistea si prosperitatea zonei.
Dvs. urmariti organizarea unui referendum local pentru o initiativa legislativa care vizeaza practic, in esenta, in pofida art. 1 din Constitutie, crearea in mijlocul Romaniei – stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil - a unui „stat in stat”, a unei „mici Ungarii” scoase qvasitotal de sub autoritatea statului roman ( care ar ramane doar formala), condus de autoritati statale proprii ale maghiarilor, in care ar urma ca limba maghiara sa fie limba oficiala, iar noi, romanii, am deveni minoritate nationala in propria tara, supusi de drept autoritatilor maghiare care ne-au dovedit pana acum, de facto, cat ne pretuiesc.
Este de remarcat ca actiunile revizioniste sistematice de contestare a Tratatului de la Trianon desfasurate pana in prezent de organizatiile initiatoare ale „Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc”, vadesc ca in perspectiva, acest demers este doar un pas, o etapa intermediara, care ar asigura conditii pentru o secesiune totala, intr-o etapa urmatoare, de statul roman.Conform art. 3 din Legea referendumului nr.3/2000,: „problemele care, potrivit art. 148 din Constitutie, nu pot fi supuse revizuirii nu pot face obiectul referendumului”, iar art. 148 din Constitutie prevede: (1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.(2)
De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.De asemenea, adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala, fiind probleme de interes national, nu doar local, ele nu pot forma decat obiectul unui referendum national, initiat exclusiv de Presedintele Romaniei si organizat la nivelul intregii tari, si nu al unui referendum local.Actiunea dvs. contravine flagrant atat Constitutiei si legilor Romaniei, cat si dreptului international, urmarind introducerea in dreptul intern a drepturilor colective pentru minoritatile nationale, nerecunoscute de dreptul international, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile si tendintele europene actuale care promoveaza interculturalitatea, unitatea in diversitate si nu separatismul si segregarea pe criterii etnice.
Pentru cele de mai sus, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna va solicita sa renuntati la aceasta initiativa neavenita si sa retrageti de pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfantu Gheorghe si din dezbaterea publica aceste demersuri nocive care invenineaza inutil atmosfera si viata locuitorilor municipiului nostru.
Asteptam de la dvs. initiative pozitive, serioase si constructive, care sa duca la coeziune si concordie intre noi, nu la dezbinare si ura, si care sa raspunda asteptarilor si sperantelor de mai bine ale tuturor locuitorilor municipiului Sfantu Gheorghe, in slujba carora va aflati ca alesi locali.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Consecinţele unei confuzii cu o boală sexuală
"Cetăţenia europeană... Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!"
Strigă ”Vine poliţia!”
Program Tele'M Botoşani joi, 26 septembrie
Vrea să iasă în lume cu o... pagină web
Românul şi lacrimile toamnei
Performaţa de dădacă a lui Tăriceanu
Cum funcţionează prezumţia de nevinovăţie. In dubio pro reo
Şoferiţă suspectată nejustificat de acroşarea unei femei neatente
Guvernul loveşte în economiile românilor din străinătate?
Băsescu roagă Irlanda pentru a ajuta la integrarea europeana a Basarabiei
Vorona dă în clocot şi stă să iasă în drumul distrus
Romii din Baranca pun serios umărul la treabă
Botoşănencelor nu le mai umblă ochii după străini
Pensionarii botoşăneni vor să uite de griji, de ziua lor
Studioul de Teatru pentru Tineret va fi inaugurat cel târziu la începutul lunii noiembrie
Unii sinistraţi beau banii de ajutoare
Profesor ţinut departe de catedră, cu buna ştiinţă a celor de la IŞJ
Decât profesor pe bani puţini la Botoşani, mai bine slugă pe bani mulţi în Europa
Tineri ajunşi în comă alcoolică la spitalul de Pediatrie
Din nou nu sunt bani pentru medicamente
Cancerul de sân este vindecabil
„Luna sănătăţii copilului şi a familiei”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog