Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14854
De la 07 Ianuarie 2003
122900503

Românii din străinătate, cei mai mari investitori

  • au trimis 36 de miliarde euro în opt ani
  • 17 October 2012, 23:00
36,2 miliarde de euro este suma pe care românii de peste hotare au trimis-o în ţară în ultimii opt ani, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR). Anul acesta, nivelul remiterilor din străinătate ar putea ajunge la cel mult trei miliarde de euro, estimează Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu citat de Gazeta Romaneasca.
"În 2008, remiterile erau de circa 7 miliarde de euro. Anul acesta nu îndrăznesc să fac previziuni, dar nu cred că vor fi mai mari de 3 miliarde de euro", a declarat Vasilescu pentru gândul. Consilierul guvernatorului BNR este de părere că sumele trimise acasă de către românii de peste hotare nu vor creşte nici în anii următori, pe fondul crizei de la nivel european, dar şi că banii veniţi din străinătate au un aport important la consum.
"Importante (remiterile n.r.) sunt în mai mică măsură pentru echilibrarea balanţei de plăţi şi în mai mare măsură pentru ajutarea consumului. Mare parte din aceste remiteri sunt cheltuite de famiile care primesc bani din străinătate. Este practic un ajutor de subzistenţă în multe cazuri", a mai explicat Vasilescu. Criza a lovit şi în "stranieri"
Sumele trimise de românii aflaţi în străinătate au scăzut odată cu izbucnirea crizei financiare care a dus la creşterea şomajului în statele în care au plecat cei mai mulţi români.
Dacă în anul 2008, transferurile au atins un maxim istoric de 6,6 miliarde de euro, în 2011, acestea au scăzut cu 43,9%, la 3,7 miliarde de euro, conform BNR. Analiştii economici sunt de părere că importanţa remiterilor nu este de neglijat, având în vedere că volumul banilor trimişi de românii de peste hotare a ajuns să fie comparabil cu cel al investiţiilor străine directe.
"Remiterile sunt importante şi pentru că sunt printre puţinele intrări de capital străin în creştere semnificativă. În prima parte a anului au crescut cu 20%. Chiar dacă au scăzut (faţă de anii anteriori n.r.) şi vor ajunge doar la 3 miliarde de euro anul acesta, investiţiile străine directe nu vor atinge nici măcar 2 miliarde de euro. Ne bazăm foarte mult pe banii aceştia", a explicat pentru gândul analistul economic Aurelian Dochia.
În primele cinci luni ale anului, investiţiile străine directe au scăzut la 465 de milioane de euro, aproape la jumătatea nivelului din 2011, când, în perioada ianuarie-mai, România a atras 849 de milioane de euro. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la minimul ultimilor nouă ani, respectiv 1,9 miliarde de euro.
Banii trimişi acasă de românii din străinătate pot influenţa şi cursul de schimb, chiar dacă în ultimii ani, pe fondul reducerii acestor remiteri şi a creşterii pieţei valutare din România, impactul a fost neglijabil, susţin dealerii valutari. Datele preliminare ale recensământului din 2011 arată că peste 910.000 de români au plecat în străinătate pentru o perioadă îndelungată de timp. În total, circa 1,5 milioane de români lucrează sau sunt stabiliţi peste hotare, însă cifra reală vehiculată este de circa 3 milioane de persoane.
Cei mai mulţi dintre ei au plecat în Italia sau Spania, unde rata şomajului este de 10,7%, respectiv 25,2%, reiese din cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Lecţie de educaţie
Propunerea Germaniei privind bugetele naţionale trebuie discutata serios
România va putea exporta gaze începând cu 2013
Bugetele ministerelor Muncii şi Comunicaţiilor, suplimentate cu 522.000 lei
pentru plata unor drepturi salariale obţinute în instanţa
Guvernul nu susţine proiectele de lege privind insolvenţa persoanelor fizice
Jose Manuel Barroso, întâmpinat la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta
Profesorii de serviciu vor însoţi persoanele străine, iar poarta trebuie să fie încuiată pe durata orelor
Consiliul Judeţean a primit bani
Atenţie şoferi, evitaţi intersecţia de la Bazar!
Botoşani: Prefectul este alarmat de numărul mare de incendii casnice
USL-iştii ameninţă candidaţii la parlamentare
Medicii s-au organizat pentru startul acţiunii de depistare a cancerului de col
Ore de pregătire suplimentară pentru examenele naţionale
Reguli absurde în şcoli, în numele siguranţei elevilor
Week-end cu educaţie pentru sănătate la Teatrul Eminescu
Ce nu s-a văzut la TV la mitingul USL de pe Arena Naţională
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog