Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8925
De la 07 Ianuarie 2003
122894574

Românu şi perspectiva călătoriilor

  • 7 January 2007, 23:00
Ante `89, în „iepoca de aur” sau poleită cu aur, românul practica călătoriile pe hartă, în timp ce cele reale, prin ONT sau BTT, îi erau mai greu la îndemână şi, dacă se puteau realiza, ţările socialiste erau principala destinaţie. Altfel, spre Vest, întâmpina obstrucţii serioase, autorităţile scontând în nemaiîntoarcerea sa, un atare român alegând, aproape sigur, libertatea. Organizaţiile comuniste ele epocii depuneau eforturi zdravene propagandistico-ideologice întru determinarea românului pentru cunoaşterea frumuseţilor ţării, ale plaiului nostru mioritic şi atât de carpatin. Aveam doar şi o revistă pe măsură, „România pitorească”. Şcoala românească acţiona, la rându-i, în acest sens. Acum, la aderarea noastră europeană, ivindu-se frumosul spectru al libertăţii de mişcare, gândul îl poartă către vest, urmând ca şi paşii săi să o ia tot spre acolo.
Deja, în zorii lui 1 ianuarie, sute bune de români, au trecut în Ungaria şi Bulgaria, spre a lua un prim puls Comunităţii Europene. Urmează, cu siguranţă, destinaţii noi, mult mai interesante şi râvnite. Frontierele nu s-au deschis promiţător şi larg, aşa că la drum! Cu simpla carte de identitate şi câte ceva la rucsac. Turnul Eiffel, marile domuri, Tamisa, Coloseumul şi atâtea altele vor fi ţintite de adevăratul călător român, într-o veselie. Vedeţi, marile sale vise prind viaţă acum. Nu va fi ocolită nici piaţa muncii, mult mai de bună consideraţie în Europa Unită. Am putea zice că românul îşi ia zborul în zbor.
Avem deja masive comunităţi româneşti afară, care vor creşte numeric în chip rapid, şi acesta fiind un factor de reducere a şomajului în interior. De Paşti şi de Crăciun românul va reveni acasă, cu nerăbdare, atras de cei rămaşi (încă) aici şi dragi lui, cu portbagaje şi braţe pline de cadouri, care mai de care, mai demonstrând o dată foloasele reale ale aderării.
Perspectiva călătoriilor este una cât se poate de reală, atrăgându-l pe român aşa cum ar face-o un magnet cu un corp metalic. Sigur, nici vechile şi în exclusivitate călătorii nu vor fi înlocuite acum cu cele de rutină, harta fiind un instrument indispensabil în stabilirea traseelor care să fie atacate. Românul nevoiaş o va continua însă a se mulţumi cu privelişti europene oferite de vreo ilustrată color, din categoria celor care vor umple şi rafturile magazinelor şi chioşcurilor autohtone sau expediate de vreun compatriot rudă sau prieten. Românul, în atari condiţii, are alt tonus şi nu poate decât zice – Aşa să ne ajute Dumnezeu! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Flutur a botezat politic… la Botoşani
Mai multe uniforme la Inspectoratul de Poliţie Judeţean
Sancţiuni pentru nerespectarea relaţiilor de muncă
Concurs pentru inspectori organizat de ASP
Poliţia municipiului şi cea rutieră se vor muta în alt sediu
IŞJ îşi urmează priorităţile
Duratele de garanţie a produselor nespecificate de lege
Un prim pas spre descentralizare
Alo, domnii de la IŞJ, strigătul lor cere un răspuns!
Liberal-democraţii ne îmbie cu Autostrada Est - Vest
Ţâbuleac îşi încurajează adepţii
Direcţia de Cultură speră în câştigarea a două proiecte
Prioritatea CJ - atragerea fondurilor europene
CJ va sprijini comunităţile locale în atragerea de fonduri europene
Filarmonica de Stat Botoşani îşi diversifică oferta
15 permise ridicate în prima săptămâna a anului
Conservatorii vor să se consolideze
Scurte… dar vioaie
Horoscop
Citate şi cugetări din Germania IV
Ciorbă de potroace
Slujba de Boboteaz㠖 prilej de manifestare a grotescului în credinţă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog