Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6552
De la 07 Ianuarie 2003
122866619

Românul şi CUIUL

  • 20 December 2006, 23:00
Cu umorul său (popular), românul şi-a înscris în tradiţii CUIUL lui Pepelea, un cui cu cântec, bătut pentru derută, de cel care trebuia să-şi lase ceva înfipt, chipurile uitat, în vârful lui, pentru a avea temeinic motiv de reîntoarcere. CUI, nu oricare, ci faimos celebru, CUIUL lui Pepelea are şi astăzi destule aplicaţii, bine intenţionate, cum altfel.
Altfel, CUIUL românesc se regăseşte în numeroase expresii, zicale – CUI pe CUI se scoate, cu adevărul din ele, din CUI.
Câte unul are un CUI împotriva cuiva (CUIva), tot atât de bine mergând a spune un dinte împotriva cuiva, în ambele expresii făcându-se trimitere la un corp ascuţit, degrabă penetrant. În plan mai mic, nesemnificativ, ades, CUIUL din pantof te poate uşor pune în situaţii jenante – pe stradă, la vreaun bal sau discotecă sau chiar te poate scoate din uz. Pentru o vreme. Atunci, nici nu poţi apela la serviciile vreunui cizmar, neştiind unde să dai de el, unde să-l găseşti. Suporţi chinul şi asta-i!
În timpul serviciului militar, un CUI în bocancii cazoni te face să te saturi de armată şi de instrucţie, oricum te face, poate, să-ţi aminteşti toată viaţa de el. Te face să-ţi piară tot cheful.
Indispensabil vieţii românului este şi CUIerul, dotat cu numeroase cuie, bune la agăţat haine, cum presupune eticheta, uneori chiar împovărat de ele până la refuz. Oricum, prezenţa sa este de semnalată în mai fiecare casă de român, avându-şi locul său binedefinit şi funcţional între piesele care compun mobilierul.
Mic, aparent puţin semnificativ, CUIUL permite drumul către lucruri mari – construcţii, şantiere, utilaje, garduri, porţi, expunere de opere de artă, postere. Păi, răposatul secretar general al PCR nu era, atâta timp, bătut în CUIE. Şi era bătut bine, cu greu putând a fi dat jos. Trebuia scos sau rupt CUIUL. Era o încercare temerară, periculoasă, pentru mulţime şi nici că avea de gând să o încerce. Se putea lăsa cu pedepse grele, nebănuite.
Ei, mult plăcute şi aromate sunt CUIŞOARELE, cele cu rang de ingrediente, în măsură să facă din vinul şi ţuica fierte adevărate delicii, râvnite la vreme de iarnă, cu osebire, punând în mişcare până şi simţurile olfactive ale trecătorilor prin faţa unei unităţi care desface atari produse îmbătătoare.
Un CUI de mărime mare, un CHIRON are, la rându-i, utilizarea sa zeflemistică. De regulă, este utilizat de marii mincinoşi, căpătând utilizarea pe scară largă în campaniile noastre electorale, CHIROANELE fiind trase dezinvolt de către politicieni, candidaţi dornici, care mai de care, prin promisiuni deşarte să-şi apropie mult dorita izbândă. Vedeţi, toate acestea pot constitui povestea CUIULUI buclucaş. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Relatare cu dublu înţeles
Friptură de pui la cuptor
Citate şi cugetări din FRANŢA IV
Comentariu la comentarii (CCXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Îngâmfarea şi încăpăţinarea îl pot lăsa pe Sârbu fără funcţia de director
Activitatea lui Ţiprigan a devenit exemplu naţional
Au rămas fără al 13-lea salariu
Cadrele medicale ameninţă cu greva generală în sistemul sanitar
AJOFM vrea un plus de credibilitate
Spitalul Judeţean va păşi în 2007 cu o traistă de datorii istorice
O ultimă rectificare de buget municipal
Primarul Flutur va respecta tradiţia
SRI râvneşte un spaţiu al Colegiului „Mihai Eminescu”
Doar trei blocuri ANL rămân nerecepţionate
Primele dosare soluţionate la Legea 290
Ciuştea instigă consilierii judeţeni la nesupunere faţă de lege
Gura păcătosului Ciuştea adevăr a rostit
Au fost desemnaţi cei zece sportivi botoşăneni ai anului
Furtună le plânge de milă liberalilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog