Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12706
De la 07 Ianuarie 2003
122898355

Românul şi Apropierea de LUMINIŢĂ

  • 19 November 2006, 23:00
Iată, pe măsura trecerii timpului, încep să se adeverească şi să se împlinească mai vechile cuvinte ale unui fost prim ministru al ţării, cele legate de LUMINIŢA de la capătul tunelului. Începe, încet-încet, să se zărească. Precum la observatorul astronomic, putem să ne uităm cu telescopul încă, uşor-uşor, cu binoclul, pentru ca, în final, să ne fie de (real) folos ochiul liber, ochiul nostru. Ori, LUMINIŢA aceasta este aderarea noastră europeană, scontată ca un succes de răsunet românesc. Firesc, buciumul Carpaţilor o va primi sunând prelung.
Odată cu vederea LUMINIŢEI europene, românul va fi mai luminat ca până acum, este clar, încercând a-şi revizui speranţele şi modul de viaţă, pe culoarele largi ale drumurilor europene. Îl vor atrage şi noua piaţă a muncii şi călătoriile de agrement deopotrivă, insistând să nu rămână în urma altor neamuri, intrate deja, aderate mai devreme. Ambiţiile sale se justifică, după cum şi zicala – românii orişiunde cresc! Şi, totodată, în consecinţă, muncesc. Mai sunt ceva neîncrederi şi obstrucţii din partea unor viitoare partenere continentale, ale căror forţe de muncă proprii par a fi puse în pericol de cea românească, viguroasă, numeroasă, stăpână bine pe ciocan şi nicovală. Mai puţin pe soartă, aici, în ţara de obârşie. Este o neîncredere dată şi de tradiţionalele coţcării româneşti, îmbunătăţite cu jafuri, violuri, tâlhării, crime, poate aparţinătoare de un Dracula al vremurilor noastre, atât de mediatizat în afară, fie şi în scop turistic.
Românul, cel optimist din fire, aşteaptă să-i intre LUMINIŢA pe fereastră şi pe sub uşă, vestindu-i şi aducându-i belşugul, spre a-l primi cu vreun colind sau pluguşor. Este nerăbdător să vadă cum Apusul bate la Porţile Orientului cu sacul plin de daruri. Tocmai de aceea, el este ceva mai cuminte, precum copiii care se cuminţesc înaintea venirii Moşului Crăciun, pregătindu-se să-i spună chiar poezii, spre a se bucura de bomboanele şi alte daruri râvnite de-ale acestuia. Sunt aşteptări frumoase, sunt vise de român, o LUMINIŢĂ ca aceasta putându-se defini ca şi VISUL UNEI NOPŢI DE IARNĂ. Căci vine odată cu noaptea de Revelion.
Românul, cel guvernant, bătându-i şi lui inima legat de pogorârea LUMINIŢEI, îşi face alte planuri, îşi pune alte speranţe în domeniu. Ştie el de ce. LUMINIŢA aduce cu sine mari fonduri europene. Aici, lucrurile se cer a decurge ierarhic. Buzunarele sale sunt mai mari, pe măsura rangului, ale mujicului sunt mult dimensionate sau nu sunt deloc. Să fie clar! Altfel, pentru cel tare şi puternic, ce rost ar mai avea LUMINIŢA? Cum toate le vom trăi şi le vom vedea, să ne fie de bine! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CCXI)
(Ioan Rortundu)
Lupta din PNL poate sfârşi prost pentru Botoşani
Ioan Rotundu
Mofturi de domnişoară
Cartofi călugăreşti
Horoscop
Afacerile lui Cristi Borcea s-au împotmolit la Botoşani
Comunicat de presă
Liceanul Pupeză, învingător peste patru judeţe
(Margareta NICHIFOR)
Abandonul şcolar este în creştere
Cheltuieli suportate de Ministerul Sănătăţii
Atelier nou la Grupul Şcolar Agricol Botoşani
„Mesajul meu antidrog”
Nu violenţa ne face mai puternici
Pâş, pâş şi-au luat zborul spre China
(Cârcotaşul)
Tinerii democraţi de la municipiu au echipă nouă
Ghiorghiţă şi Achiţei se visează în Parlamentul Europei
Vin fonduri europene pentru infrastructura din spitale
Huţuleac crede că 2007 Botoşanii vom fi asaltaţi de investitori
Democraţii râvnesc la controlul politic al CJ
Vosganian şi Câmpanu au descoperit că gândesc complementar
Ofertă avantajoasă
Mihail Sorbul se întoarce acasă
(Bianca ALBU)
Chiţcăitul lui Codreanu zgârie urechea lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog