Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12915
De la 07 Ianuarie 2003
122898564

Românul şi CEAIUL

  • 27 October 2006, 23:00
Cum răceala, gripa, guturaiul sunt apanaj al sezonului rece în care românul a intrat, chiar dacă nu profund (încă), CEAIUL îşi face tot mai mult loc în meniul zilnic, beneficiind de suficientă materie primă autohton㠖 păpădie, tei, coada şoricelului, traista ciobanului, mentă, busuioc, cimbru, pe măsura diversei şi bogatei noastre naturi. Rafinamentele în materie pot fi satisfăcute şi cu ceai chinezesc, indian, srilankez, provenite din importul în creştere, pe care-l practicăm. Pentru cine-şi mai aminteşte, în trecuta epocă socialistă, CEAIUL era recomandat chiar de la vârf, de la nivelul secretarului general, conducerea aşa-zis superioară manifestând îngrijorare pentru excesul de consum de cafea al românului, probând şi prin aceasta o înclinare spre modul de viaţă capitalist, occidental, fapt grav, nociv, ameninţător la adresa idealului de formare a omului nou, omul trebuitor. Se punea problema trecerii la ghicitul în CEAI uzitând formula – Ceainicule, ceainicule (Ce-ai Nicule, Ce-ai Nicule), ce mai... scorniceşte (Scorniceşti)? Oricum procesul de trecere de la cafea la CEAI nu era unul neted, lesnicios. În lupta pentru reducerea consumului de cafea s-a afirmat perioada nechezolului, mult mai ieftin şi raţionalizat la 100-200 grame de persoană adultă, şi aceasta cu ceva timp de stat la coadă, cum altfel. Este drept, destui români dădeau în pancreatită de la atare produs, dar cui îi păsa? N-avea decât să renunţe şi să se conformeze programului de alimentaţie raţională elaborat sub conducerea ministrului de Sănătate, tov. Mincu.
Revenind la zilele noastre, la sezonul rece, cel actual, CEAIUL reintră în circuitul consumului, punându-şi în valoare bunele sale proprietăţi. Sigur, la tineret are mai puţină trecere, acesta preferându-l pe cel dansant, care satisface capricii adolescentine, favorizând datul din mâini şi din picioare, trepidanţa inimilor tinere în mare acţiune. Aparent inofensiv, CEAIUL DANSANT este deschizător de şotii, de idile, de aventuri erotice, rareori de violuri, nu-i aşa?
Liniştită, oricum, vârsta a treia caută CEAIUL CLASIC, TRADIŢIONAL, poate şi din imposibilitatea procurării compensatelor prescrise, poate şi a cuantumului pensiei, poate şi din obişnuinţă, mizând pe un produs naturist, bun de calmare şi nu numai. Cu un biscuit, colea, sau cu o felie de franzelă unsă cu margarină viaţa merge înainte! Cât merge. Nu că românul n-ar fi capabil să-şi prepare acasă un CEAI, aşa cum îl vrea şi cum îi place, ar fi parcă nevoie şi de ceva ceainării publice, fie la concurenţă cu numeroasele cafe bar-uri, de ce nu chiar denumite modern ceai-bar-uri. Ceaiul cu rom de odinioară s-ar putea impune iar, redevenind, de ce nu, o preferinţă a multora. Un comerciant bun întreprinzător ar ieşi în avantaj, poporul trecând mai lesne la sezonul rece. Se va întâmpla? (Ionel BEJENARU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dorinţa unui beţiv
Alivenci moldoveneşti
Întâlnirea de la grădina Casanova
Ioan Rotundu
Să fie oare trezirea din somnul cel de moarte?
Comentariu la comentarii (CXCV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Doina Melinte în mijlocul elevilor de la A.T Laurian
Peste 7 miliarde lei acordate pentru concedii medicale
Munca la negru este atractivă
Accidentată pe marginea drumului
Reţinut pentru vătămare corporală gravă
Expoziţie de pictură
Amenzi de aproape 200 de milioane lei
Preţurile în leul nou încă dau bătăi de cap
"A fost sau n-a fost"...revoluţie într-un oraş din Moldova?
Noi posturi scoase la concurs de către Poliţia de Frontieră
Dezastrul constatat pe drumurile judeţului
Prefectul Roman a pus gând rău adjuncţilor desconcentratelor
Ultimele pregătiri în aşteptarea Ambasadorului Xu Jian
Organizaţia Cadrelor Militare în Rezervă la 15 ani de la înfiinţare
Social-democraţii găsesc iluzorii previziunile bugetare pentru 2007
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog