Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13930
De la 07 Ianuarie 2003
122899579

Românul şi URSUL GUNOIER

  • 7 November 2006, 23:00
Cu destule atracţii turistice – şi faunistice -, deşi nu toate puse în valoare – cum ar trebui-, românul se mândreşte şi cu URSUL GUNOAIER, înconjurându-l cu interes şi drag. Îi oferă, la coborâşul lui din pădurile montane, cu mărinimie, cele de-ale gurii celui cunoscut îndeobşte ca URSUL GUNOIER. I le oferă lui şi familiei lui, chibzuind bine că mâncarea din buncăr nu este totdeauna îndestulătoare. Iar, pentru spectacol, lumea turistică sau localnică se strânge ca la urs. Ca la URS GUNOIER, am putea zice. Cu mic, cu mare, îi acordă atenţie, asemănătoare cu cel, de pe vremuri, condus de ursar. Tot mai mult este pusă în evidenţă relaţia om-animal, benefică, de-a lungul timpului, pentru ambele părţi. La Sinaia, Buşteni, Braşov, URSUL GUNOIER este o prezenţă familiară, atrăgând mase de turişti români sau străini. Într-o măsură, este chiar mai căutat şi dorit decât multe alte obiective. Nu o dată, URSUL GUNOIER face obiectul frumoaselor suveniruri, fiind imortalizat pe peliculă, rămânând poate cea mai frumoasă amintire de vacanţă. Planeta întreagă ia act de existenţa sa românească.
Cum la noi – se mai întâmpl㠖 întâlneşti şi turişti mai zvăpăiaţi, îşi fac loc şi unele conflicte, generatoare de vreun accident neprevăzut şi nedorit, atrăgând intervenţia SMURD. Este rezultatul provocării animalului de către om, cel mai puţin conştient. Este clar, o arate relaţie are şi riscurile ei. De ambele părţi. Păstrând proporţiile, URSUL GUNOIER carpatin echivalează, cu ursuleţul Panda din alte teritorii, ursuleţ protejat, evident.
Elementele bipede certate cu mediul l-ar dori, cu hotărâre, internat în vreo grădină zoologică sau încadrat la vreun circ, întru a deveni frumoasă dresură. Sunt ipostaze pe care, cu siguranţă, omul le-ar refuza, dacă ar fi vorba de persoana sa, acceptând un eventual dresaj şi joc de urs, doar cu prilejul sărbătorilor de iarnă, atunci când adoptă masca acestuia. Este o aspiraţie rezonabilă, că tot nu mai este mult până la venirea lor.
Devenit fiinţă sociabilă, URSUL GUNOIER îşi face simţită prezenţa în staţiunile turistice ale ţării, ridicându-le cota de interes şi, am putea spune, scoţându-le pe multe din anonimat. Până şi micuţilor le merge la inimă, preferându-l ursuleţului de pluş din zestrea de jucării de acasă. Vremurile sunt în schimbare şi românul îşi reorientează plăcerile. Din mers.
Parafrazând un film mai vechi, de ce n-am spune AM ÎNTÂLNIT URŞI GUNOIERI FERICIŢI, şi pentru ei dreptul la viaţă şi fericire fiind adânc necesar. Să le asigurăm aceasta! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sărbătorile bucură buzunarele florăreselor
nu se mai cumpără flori scumpe
Şi-a sancţionat colegii de breaslă
Îşi primesc drepturile cu câteva zile înainte de data limită
150 kilograme peşte confiscate de inspectorii sanitar-veterinari
Tineri actori botoşăneni îşi etalează talentul regizoral
Lăsaţi fără salarii, profesorii au trecut la greva de avertisment
Încă două microbuze şcolare la Botoşani
Inspectorul de sport a picat la proba de interviu
Probleme în respectarea drepturilor copiilor discutate de Consiliul Naţional al Elevilor
Şi-a depus candidatura la Parlamentul European al Tinerilor
Ţâbuleac ne consolează, şi atât
Probleme la Legea 290
Suspiciunile prefectului se adeveresc
imagini de coşmar la Suliţa
Dimitrie Brândză rămâne viu în memoria viişorenilor
Asfaltarea se încheie
Senilitate proverbială
Bule de varză cu carne
Horoscop
Tot noi suntem cu oferta!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog