Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7281
De la 07 Ianuarie 2003
122867348

Românul şi astronomia

  • 10 September 2008, 23:00
Cum suntem în prag de vară, cum e cald şi-s nopţi cu lună şi cu stele, românul dă tot mai mult frâu liber pasiunii sale pentru astronomie. Vedeţi, acum este mai agreată astronomia decât gastronomia. Cât de uşor se schimbă pasiunile! Vremea este tot mai ideală pentru înfiriparea de idile, românul fiind mult mai atras de aşa ceva decât de monotonia politicalelor. Şi, pe bună dreptate. Drăgăstos, cum îl ştim, din idile poate ieşi ceva bun, cu satisfacţii de moment sau de perspectivă. Din politică, ce?
Românul îşi ia iubita de mână sau de braţ, execută o cuvenită plimbare, încercând, la capăt de drum, o tolănire pe iarba verde, mai la depărtare de casă, trecând la studiul atent al boltei cereşti, la ceas nocturn, făcând propuneri certe însoţitoarei sale, propuneri de dar, de câte în lună şi stele. Iubirea prinde contur şi se îngroaşă văzând cu ochii, feeria se aşterne pe nesimţite şi atât de benefic. Este o lume nouă, o lume dorită din suflet. O lume din care poate ieşi o căsătorie de probă sau chiar una clasică, tradiţională.
Astronomia, orice s-ar zice, merită însuşită şi pusă în practică, ea dând românului acea energie pozitivă, de care numai el ştie de câtă nevoie are. Politicianul, în schimb, promite, la rându-i, tot câte-n lună şi stele, conform uzanţei şi statutului său, mde, nu-l doare gura, cum niciodată nu poate fi sigur că îşi va onora promisiunea. Este alt curs dat astronomiei. Oricum, în baza ei, se pun bazele capitalului politic, cu totul altul decât cel clasic, unde banul este unitatea sa de bază.
Acumularea primitivă de capital politic este o etapă necesară şi prealabilă întru obţinerea marelui vot, care să te aburce pe culmele ierarhiei. Românul începe să fie tot mai conştient şi de acord cu aceasta. De aceea, adesea, nu8-şi cruţă niciun efort pe marea arenă a confruntării politice, fiind dârz şi hotărât să învingă sau, cum s-ar spune, să ia taurul de coarne, cât de periculos s-ar dovedi, măi, animalul. Nu luaţi problema ca o aluzie!
Cum se întâmplă şi eşecuri în viaţă, candidatul la glorii şi funcţii poate rămâne cu ochii în soare, chiar dacă se protejează cu ochelari adecvaţi. Ei, dar şi soarele este obiect de studiu în astronomie, încât se mai probează odată nevoia cunoaşterii în detaliu a acestei frumoase ştiinţe. Este o ştiinţă la care până şi animalele nu rămân indiferente, ci aderă, chiar dacă o pricep mai greu, chiar dacă se mai revoltă: cazul câinelui (comunitar?) care latră la lună, fără ca distinsa regină a nopţii să-i fi făcut ceva (rău). Este clar, avem de-a face cu un câine frondist, căruia, oricum, nu-i convine ceva.
Scontând pe astronomie, pe descifrarea a cât mai multe taine ale ei, îi urăm românului nostru: succes deplin! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXVII)
(Ioan Rotundu)
CJ susţine cofinanţarea cu 15% a reabilitării Casei de cultură
Şoferiţa criminală cu minte de piţipoancă
„sunt agresivă şi în pat şi la volan”
Afacere de succes pentru două românce din Italia
Marian Mocanu va candida la Senat pentru PSD
Cine împrăştie vânt culege furtună
başchirii cer independenţa faţă de Rusia
Confesiunile lui Eric Braeden
Ultima şansă pentru accesarea fondurilor europene de dezvoltare a resurselor umane
Păi tot noi le dăm?
Băncile dau ţepe elegante clienţilor
Cum fac carieră din plătitul taxelor
Program Tele'M Botoşani joi, 11 septembrie
Horoscop
Studentul cel isteţ şi profesorul umilit
Daltonismul lui Funar
Ocazie să locuiţi în buricul târgului
Ţurcanu vrea capul celor de la Apa Grup
Ţiprigan nu mai vrea grevă
Nitriţii au mai produs o dramă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog