Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3531
De la 07 Ianuarie 2003
122889180

Românul şi birtuţul din pădure

  • 15 July 2007, 23:00
Pe o vreme ca aceasta, caniculară, birtuţul din pădure i se oferă românului ca o şansă. Una mare. Acolo la birtuţul din pădure, unde bea şi mânca alune, cu greu îl deranjează cineva. Nici soarele dogoritor, pentru atâţia, nu-l poate afecta, nu-i poate afecta simţurile şi sănătatea, în genere. Într-o intimitate deplină sau într-un anturaj agreabil, românul îşi poate trăi plăcerile vieţii, şi aşa scurte, în toată splendoarea. Dacă birtuţa este frumoasă, zglobie, tânără şi discretă, clipele de neuitat devin realitate. Uşor, românul poate fredona o ştiută şi dragă melodie de pahar, de cântec românesc, întru menţinerea unei dispoziţii şi a condiţiei spirituale. Departe de trepidaţia vieţii urbane, stresante, cum este demonstrat, birtuţul din pădure, pare puţin valorificat la scara turismului românesc, atât de neperformant încă, oferă românului, avizat şi fin cunoscător, un refugiu ideal, o infuzie de sănătate, pe care, altfel, nu i-o asigură nici un medic de familie, oricât de renumit ar fi. În eventuale acorduri de scripcă, bine mânuite la ureche de un lăutar din partea locului îi dă românului posibilitatea să uite de greutăţile vieţii de zi cu zi, pe care nici aderarea la UE nu le înlătură. Umbra copacilor îi asigură răcoarea trupului, poate ars de soarele arşiţei.
Din păcate pentru românul de la câmp, birtuţul din pădure este o raritate, fiind, predilect, un specific al zonelor montane, aici, la câmpie, în multele noastre sate fiinţând, pur şi simplu, unităţile care se numesc tranşant birt sau birt popular. Adesea, acestea îmbracă o ţinută jegoasă, puţind a transpiraţie de tot soiul, cu izuri de rachiu ieftin şi ţigară aşişderea, cu o lume pestriţă, de ambele sexe, de diverse vârste, cu o condiţie departe de civilizaţie, europeană, să zicem. Un vacarm este pus în mişcare, prin azvârlitul zarurilor, al asurzitoarelor manele, al fâţâielii continue, al scârţâitului mobilierului învechit, nicicând estompat de şorţul murdar al vreunei chelneriţe servind aici în speranţa afirmării şi a promovării, mâine-poimâine, în vreun bar de lux de (pe) la Mamaia. Oricum, în condiţiile migrării masive a românilor în străinătate, la muncă bine plătită, satul românesc devine tot mai văduvit de ceea ce este mai bun, rămânând în cei rămaşi acasă povara mersului său înainte. Este o problemă care face obiectul discuţiilor de la birtul popular, a sporovăielilor de zi sau de seară, alăturându-se dezbaterilor politice, bogate în opinii trăsnite, bazate pe informaţiile asigurate de autohtonul nostru radio şanţ. Treptat, atmosfera se încinge în birtul popular, transformându-l în cea mai importantă instituţie din sat, peste biserică şi dispensarul medical. Aici, dacă vrei, poţi lua pulsul exact al satului românesc rămas acasă.
Aşa că, deocamdată, şa birtuţul din pădure, cel de bună condiţie şi căutare, nu este uşor de ajuns. Cine poate, însă… (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Borolea – satul scos la lumină după 575 de ani
Posturi scoase la concurs de Ministerul Apărării
Între faliment şi prosperitate, Damian a ales…
Primarii obligaţi să facă testarea apei din fântâni
Câmpanu iar ne momeşte cu tomograful
Ploaie de concurenţi la Regata Botoşanilor
Comentariu la comentarii (CXLIV)
(Ioan Rotundu)
Conservatorii luptă pentru votul uninominal
Liberalii vor să-şi aleagă candidatul la Primărie
Direcţia Silvică luptă să majoreze suprafaţa pădurilor
Încă o cărămidă adăugată zestrei culturale a Botoşanilor
Bătaie pe posturi, la titularizare
Cine are obligativitatea incinerării deşeurilor animaliere?
Ţiprigan mai pregăteşte un proces
Botoşănenii vor primi cazierul judiciar pe loc
Căruţaş cercetat pentru că a accidentat un copil de patru ani
Bordurile din beton, noua ţintă a hoţilor
Ţigări confiscate de poliţişti
Alegerea Duhului
Horoscop
Cugetări şi maxime din operele scriitorilor ucraineni
Puteţi alege între două oferte de închiriere
Anunţ important
S-au retras politicienii, vin preoţii
Ioan Rotundu
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog