Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11111
De la 07 Ianuarie 2003
122871178

Românul şi bomboana de pe colivă

  • 12 April 2009, 23:00
Coliva este componentă a ritualului de înmormântare şi, în consecinţă, toate strădaniile converg spre a o face cât mai apetisantă. Bomboana de deasupra se vrea corolarul ei, încât pentru a o obţine se formează chiar învălmăşeală şi dispută. Din moşi-strămoşi, românul este tentat să se bată pentru ce este mai bun. Şi, de multe ori, reuşeşte. Nu doar în disputa pentru colivă, ci şi în alte dispute. Este dârz, hotărât, bătăios şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, biruieşte ades.
Apropo de colivă, circulă frumoasa poantă pe seama tinerei românce, dornică să-şi tragă soţ bătrân dintr-o ţară apuseană, dotat cu tot ce trebuie din punct de vedere material, inclusiv casă şi maşină, convinsă că, în scurt timp, va fi stăpână absolută pe situaţie, româncei mergându-i vestea în numeroase cercuri, pline de admiraţie - fac româncele astea o colivă...Ceea ce cadrează perfect cu statutul femeii noastre, nicidecum împovărată de prejudecăţi, cum că bărbatul ales este boşorog, senil, cochetând cu sfârşitul. Vedeţi, de aceasta este bine să nu fii posedat de complexe. Dimpotrivă. Ce frumos dă ca femeia în cauză să-i cânte dulce şi sentimental la urechea alesului - "Moşule, ce tânăr eşti!". În felul acesta, şi el trăieşte liniştit şi satisfăcut ultimele clipe, şi ea se alege cu o frumoasă moştenire, încât merită tot efortul pentru încropirea unei gustoase şi frumos ornamentate colive.
Bomboana de pe colivă poate fi asemuită cu obţinerea unui post de şef, cu o premiere specială, cu favorurile unei secretare, a unei şefe de cabinet şi, de ce nu, a unei patroane-trăsnet, cu accesul la o Divă, la un seif, la un cont, cu toate vizând fericirea relativă sau absolută.
În cazul colivei prevăzută cu bomboană, tot starea materială decide, ea trimiţând la durata şi gradul fericirii familiale, a iubirii faţă de dispărut(ă), a imaginii la care ţii în faţa anturajului, a rudelor şi cunoştinţelor, a gradului de respect faţă de preot şi Sfânta Biserică ş.a. Sigur, vremurile nu sunt deloc uşoare, că doar este criză plină, lumea înţelegând mai bine sacrificiile dar, cu un credit, cu un împrumut, românul face tot ce poate, se dă peste cap, dorind realizarea unei colive cât mai impresionante, de care să se vorbească şi scrie, înmormântarea intrând, ca atâtea altele, în sfera mondenului. Respectând cu sfinţenie cerinţele colivei bine făcute, românul simte un fel de uşurare sufletească, simte că şi-a făcut onorabil datoria, ceea ce şi-ar dori şi în cazul decesului său. Dar, cine-i garantează?
Poate şi în acest caz ar trebui conceput un cod, cu intrare în vigoare imediată şi cât nu este prea târziu. Oricum, nu te poţi juca cu problema, cu coliva şi cu bomboana de pe ea. Orice reuşită, în acest sens, nu poate fi decât salutară şi poate servi ca factor mobilizator în creşterea calităţii înmormântărilor noastre româneşti. Să fie primită bomboana de pe colivă! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O anonimă la vicepreşedinţia CJ
Ioan Rotundu
Coţcărie juridică la Parchetul Săveni
Comentariul comentariilor LIX
(Ioan Rotundu)
Elena Udrea lansează un nou trend
Icoana lui Voronin
Apel disperat de la Chişinău
Între febra pregătirilor pentru Paşte şi fierbinţeala celor ce mor de grija altora
Horoscop
O strategie neinspirată
Friptură de porc la cuptor în stil vânătoresc
Puteţi câştiga un ban suplimentar
Comasarea unităţilor de învăţământ special dorohoian se va decide în luna mai
Umbra rusofonului Bordeianu continuă să tulbure liniştea lui „Eminescu”
de patru ani, într-un mod dubios, un proces trenează inexplicabil
Criza afectează confecţiile şi construcţiile
Muzeul Judeţean se alătură manifestărilor prilejuite de Zilele Oraşului Botoşani
Peremiştii au depăşit planul la semnături pentru „Războinicul Luminii”
Tradiţii din Pakistan la Muzeul Judeţean
Tratamentul de fertilitate subvenţionat 50% din preţ
Jucării magnetice cu grad ridicat de periculozitate
Rezervele cu plată n-adună banii speraţi
Sângele care salvează vieţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog