Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22832
De la 07 Ianuarie 2003
122882899

Românul şi bravura

  • 22 February 2009, 23:00
Indiscutabil, românul mai tânjeşte după o bravură, care să-l scoată în faţă, prin care să se bage-n seamă. Aceasta, în genere, pe lângă aparia şi indiferenţa caracteristică unor mase mai mari de români. Fără îndoială, românul se teme de eventuala calitate de martor, el, cel care este confruntat cu atâtea bătăi de cap, cărora le face faţă cu greu. La ce-i mai trebuia una în plus?
Ei, dar românul care este mare amator de bravură sau chiar ahtiat după ea o urmăreşte insistent, o caută cu lumânarea. El este gata să intervină în ajutorarea unei bătrâne să treacă strada, să coboare o mâţă din înălţimea copacului, să monteze o parabolică la cererea şi contracostul unui patron, să salveze o jună de la viol, să facă un bebeluş să nu mai plângă, să scoată o mortăciune dintr-o fântână, să se salveze dintr-o avalanşă, să se urce în tren din mers, să ajute o femeie la naştere, să sperie ciorile, să predea organului un portofel cu valută găsit, să acorde primul ajutor unei tinere cu tentativă de sinucidere, insistând pe respiraţia gură la gură, să salveze laptele de la datul în foc, să stingă un incendiu ş.a. În cazul în care va fi decorat pentru fapta sa, umflatul în pene şi bătutul cu pumnul în piept devin stări sufleteşti, mândria sa fiind maximă.
Autorul unei bravuri scontează şi în prezenţa sa în mijloacele mass media, restul lumii putând să-i urmeze strălucitul său exemplu, necondiţionat. Un astfel de român brav merită sărbătorit în familie, pe linie de partid şi de stat, la nivel de localitate ş.a. Nu negăm, şi în acest sector al bravurii se derulează şi acte de suprafaţă, de paradă, pus formale, conducând la ştiuta bravură, goală în conţinutul ei, de ochii lumii, confirmând, într-un fel că, la noi, se practică orice şi oricum. N-ai ce-i face!
O astfel de bravură săvârşeşte românul care ascunde cu curaj infractorul, care trece frontiera de stat cu un grup organizat de cetăţeni asiatici sau africani, orientându-i către acel strălucitor şi mult râvnit Apus, care practică piromania, care mânuieşte bâta şi revolverul, care îşi poartă maşina cu o viteză ameţitoare, care ia cu asalt teii întru capturarea florilor lor, care sparg bancomate şi case de amanet, care curăţă de fier vechi sau mai nou câte o unitate industrială dezafectată ş.a.
Plănuind şi săvârşind bravura, românul are sentimentul datoriei împlinite, fapt care-l face să se considere odată în plus indispensabil societăţii româneşti, bucurându-se de cuvenită popularitate, nutrind, de ce nu, la o viitoare cotaţie superioară, aceasta însemnând un scaun de deputat ori senator, de guvernământ sau reprezentant internaţional al ţării.
Cu antrenament intens, bravurile sale pot însemna chiar depăşirea performanţelor mult iubitului om-păianjen. Totul, cu condiţia să încerce. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXXVI
(Ioan Rotundu)
Microbuzul rugineşte în zăpadă, iar 80 de elevi vin la cursuri pe jos
Drum nou şi meserii utile pentru ţiganii din Schinăraie
Primarul de Flămânzi visează ca Boc să-i dea cinci milioane de euro
Horoscop
Întâmplarea de la 3 dimineaţa
Şi-au dat mâna, pentru unitatea de monolit a PDL
Mica publicitate
I-au linşat profesional cu ajutorul Pro TV
Detalii despre "Masoneria botoşăneană"
Pâine feliată, garnisită cu furnici
Poliţiştii botoşăneni s-au dat iar la piraţii auto
Grosul amenzilor aplicate de poliţia comunitară rămâne neîncasat
Majoritatea directorilor de cămine culturale nu sunt de specialitate
20 de operatori ecologici rămân fără slujbă
Proiecte se întocmesc, dar cine dă bani pentru finanţare?
A pierdut la Botoşani, dar poate câştiga la Bucureşti
Dar cu prigoana cum rămâne!
Ioan Rotundu
Inspectorii miros fumul de ţigară prin crâşme, iar noi cumpărăm produse alimentare toxice
O măsură anulată de către conducerile de spitale
Înapoi, la examen!
Al 13-lea salariu pentru cei din Sănătate, „visul unei nopţi de vară”
Ministerul Sănătăţii, prin noul contract cadru, pregăteşte surprize medicilor de familie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog