Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8431
De la 07 Ianuarie 2003
123142171
pnl

Românul şi căruţa

  • 13 July 2007, 23:00
Căruţa, vehicul clasic, tradiţional, cu rădăcini adânci, riscă să devină, în curând, de poveste, o frumoasă amintire. Odată cu calul, puterea ei. Ştiută a fi pe patru roţi, la o numărătoare corect㠖 nu în genul celei realizate de ministrul Adomniţei cu steluţele steagului UE care, prin asociere ar putea fi chiar cinci, căzând pe ştiutul şi filozofal dicton – a cincia roată de la căruţă -, are parte de tot mai multe beţe-n roate, adică de interdicţii grave de circulaţie, fiind supusă oprobiului general, căzând într-o dizgraţie fără ieşire. În final, materialul lemnos din care este făcută va fi un bun material de foc, cel metalic luând calea fierului vechi, ambele într-o valorificare deplină.
Moartea căruţei poate aduce şi ca o lepădare de balcanism, al trecerii românului la un nivel superior de civilizaţie, visul de aur al oricui. Peisajele căruţelor încărcate cu roadele ogorului, cu nuntaşi chiuind, cu circari, cu oficialităţi devin tot mai rare. Este drept, nici căruţele cu coviltir, strident colorate, nu se bucură de o soartă mai bună. Parcă este nedrept, totuşi. Uite aşa, rând pe rând, s-au dus birjele, dricurile, docarele ş.a., acum fenomenul vizând grosul categoriei. Totodată, căruţa care aproviziona oraşele şi satele ţării cu îngheţată şi sirop a bătut şi ea în retragere. Estimăm că o mică parte va supravieţui, sub formă de recuzită în faţa vreunui atelier foto, a unui magazin de artizanat, restaurant cu amenajare rustică, întru a ne aminti de România pitorească. Vechile drumuri ale căruţelor devin tot mai consistent ale autovehiculelor sofisticate, atotcuceritoare pe piaţa patriei române. Acestea, departe de a mai transporta fân, duc totuşi alaiuri de nunţi, împopoţonate cu flori şi baloane, cu capete de mirese expunându-se pe geam nesăţioşilor trecători curioşi. Înfloreşte ţara mea…
Fără îndoială, şi căruţa are nostalgii săi. Ca orice lucru drag, de care se leagă atâtea amintiri. Ce, nu s-au văzut cazuri când, la nivel de mers cu căruţa, s-au înfiripat iubiri pătimaşe, unele de-o viaţă chiar, când s-au consumat veniri de prunci pe lume, când căruţa a depăşit în viteză autovehiculul, făcându-l de ruşine?! Să menţionăm – acesta din urmă nu era neapărat Trabant.
Carele cu boi din oprea lui Grigorescu, din creaţia lirică populară şi cultă se vor un omagiu adus căruţei românului, de care şi-a legat viaţa atâta vreme şi care, efectiv, pentru el, însemna viaţa însăşi. Se ştie, cu trudă, cu migală, românul gospodar îşi confecţiona căruţa zilelor sale de cu iarnă. Ei, dar acestea ţin de un ev apus, puteţi a zice. Dacă totuşi există un cât de cât regret, încă e bine. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXLIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Viol necondamnat de judecător
Program TELE’M
Cugetări şi maxime din operele scriitorilor ucraineni
Dotarea serviciilor voluntare locale lasă de dorit
Peste 4 miliarde sancţiuni aplicate de Garda de Mediu
Proiect între Muzeul Judeţean şi raionul Făleşti
Materia elevilor e prea încărcată
A învins Bidaşcă
Lansare de carte la Penitenciarul Botoşani
Sloganul nu prinde şi la şoferii botoşăneni
Programului Samtid stă să eşueze
Noi standarde de eficienţă la serviciul de înmatriculări
Cea de a treia ediţie a Regatei Botoşanilor
Ştefan susţine că fără Comariţa, Eltransul s-ar prăbuşi
Instituţia Prefectului pune stavilă revărsării râurilor
Codreanu o dă la pace cu deputatul Baban
Deşi Câmpanu i-a săpat groapa, directorul Pavel nu vrea să cadă
Cupa „Traian Bălăuc㔠începe azi
Câmpanu şi Oprişanu au tăbărât bătăios pe Ciuştea
Ofertă de tâmălărie gealan la preţ scăzut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog