Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Religie
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27438
De la 07 Ianuarie 2003
122913087

Românul şi cuibul

  • 24 December 2008, 23:00
Aici, în cazul temei de faţă, românul se ia după păsărică, urmând îndemnul: „Păsărică, mută-ţi cuibul/ Şi te du…” Aşa că, atunci când se satură de nevastă, când simte chemarea Apusului, când este sătul de toate, o ia la sănătoasa, spre alt cuib, sperând a-i fi mai călduţ şi mai bine decât în al său, preferând un nou cuib (uşor) de nebunii. Este un fapt aproape comun şi banal, care se întâmplă în lumea noastră, mult prea monotonă pentru el. Este o schimbare de decor care vine de la sine, care tinde spre fericire.
La fel ca în cazul păsăricilor, şi românul îşi mută cuibul şi când nevoia îl apasă. Şi, astăzi, când românul este apăsat nu de o nevoie, ci de atâtea, fenomenul ne apare firesc în derularea lui. Adevărat, tot mai mulţi români încearcă o mutare de cuib, întru binele lor, neadormit încă. Sunt mereu de căutarea unui cuib mai mare, mai spaţios, mai comod, aducător de condiţii de viaţă, care mai de care. Este una dintre speranţele lor nemuritoare. Mult visatul cuib nu se întrupează (însă) atât de uşor, efortul fiind vizibil şi în acest caz. În termeni mai pe înţeles, nici un cuib de locuinţă nu se realizează lesne, şi aici cerându-se eforturi aducătoare de stres.
Prinzând aripi, adolescentul ţine să evadeze din cuibul părintesc, pentru a-şi făuri un alt drum, al independenţei totale, al marii aventuri a vieţii, fără de care, pentru el, viaţa n-are rost. Şi, astfel, societatea se alege cu noi cuiburi, de-a lungul şi de-a latul ei. Ca şi în cazul problemei locuinţelor, fie şi ANL, problema cuiburilor nu este rezolvată la români. Fiecare dintre români ţinteşte un anume cuib, sub o anumită formă, dintr-un anumit material, cu anumite dotări şi facilităţi, ceeace nu este simplu. Chiar deloc. Presupune un zbor plin de riscuri, care nu sunt, oricum, doar dependente de factorii atmosferici. Sigur, multora le plac riscurile şi se încumetă, se avântă, fie şi cu preţul vieţii. C-aşa-i românul!
Realizarea unui cuib, rostuirea vieţii în interiorul lui obligă la o anumită cunoaştere şi înţelegere, pornind de la ideea că greşelile se plătesc, aşa cum şi în alte câteva domenii. Evident, un cuib nou înseamnă o tentaţie extrem de ameţitoare, stârnind maximum de interes şi bune intenţii.
Spectaculosul, surpriza sunt factori primordiali, determinanţi. Este pasul spre un nou mod de viaţă, o mare provocare pentru român.
Cum, astăzi, la noi, atâtea lucruri nu prin viaţă, românul este tot mai îndreptăţit să creadă măcar în mutarea, mişcarea clubului. Este o soluţie. Noi orizonturi i se deschid, deşi, poate, îl mai încearcă niscaiva regrete, cum şi pe cei din mijlocul celor care s-a desprins. Un vechi refren îi stă pe buze: „De ce m-aţi alungat de lângă voi…” Ei, poate, într-un final de viaţă, va face analiza profundă a problemei, întru edificare. Până atunci (însă) viaţa se cere trăită. Cu vârf şi îndesat. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cântec de stea
Hristos la nunta din Cana
Amurg - o alternativă la restaurantele româneşti tradiţionale
Revelion românesc şi pe coasta de est a SUA
Încă o petrecere românească de sfârşit de an în Canada
George Roca – un cavaler al poeziei
Salvarea umanităţii de homosexuali este la fel de importantă ca salvarea pădurii tropicale
L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit
Farmacista şi prezervativele
Diferenţă între un puşti şi un poliţist
Remuşcarea doctorului
Dilema lui Ştrul
Magda Ţepoi fost condamnată la 10 ani şi opt luni închisoare
ea este nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Judeţean Botoşani
Sorcova lui Boc
Lista membrilor Guvernului
Noul ministru al Mediului anunţă suspendarea plăţii taxei de poluare auto
Vlad Cubreacov s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Basarabiei
Acţiuni banditeşti ale poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva Primarului Dorin Chirtoacă
Băsescu: “Moldova rămâne marea noastră grijă”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog