Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14098
De la 07 Ianuarie 2003
122874165

Românul şi cutezanţa

  • 30 November 2007, 23:00
„De la comunişti învăţăm cutezanţa!” – suna o expresie mobilizatoare a trecutei societăţi. Trebuia să o înveţe tineretul nostru minunat, cum se exprima răposatul secretar general al partidului care fiinţa atunci. După cum, în acest sens, putem constata că în ţară existau şi mulţi blegi, molâi, adormiţi, timizi, timoraţi, cărora le trebuia musai un atare îndemn măreţ, pentru a se transforma în cutezători, pe măsura strămoşilor lor daco-romani. Vă daţi seama, li se oferea o şansă unică! Totodată, cutezanţa românului trăitor în comunism nu putea să fie fără măsură, căci se risca un adevărat atenta la cei din conducere, în frunte cu acelaşi tovarăş Ceauşescu. Era, cu alte cuvinte, o cutezanţă controlată. S-a dar şi greş, prin Valea Jiului, pe la Braşov, faptul punând în mişcare forţele de ordine ale partidului şi statului, arsenalul din dotarea lor. Au ajuns şi pe la Botoşani atari „elemente” care „turburau” societatea socialistă, exilate de la Braşov, spre a se cuminţii şi a le venii mintea la cap şi a le dispare pofta de răzmeriţă anticomunistă. Era bine, era rău?…
Tradiţia noastră istorică, păguboasă, este drept, ne trimite la deviza „Capul plecat sabia nu-l taie”, în virtutea ei românul închinându-se puternicilor din regatele şi imperiile vecine, chiar cu tot dragul. Ce conta că flăcăii erau luaţi la oaste, că fecioarele erau deflorate, că ţâncii satisfăceau capriciile pedofililor vremii! Elementul cutezanţă lipsea cu desăvârşire.
Acum, în timpurile noi, alta este situaţia. Îmbunătăţită. Copilul cutează să ridice mâna asupra părintelui, uneori făcându-i chiar mai rău, şcolarul, impertinent, cum îl ştim, îi dă dascălului cu tifla sau îi aplică o mamă de bătaie, renunţând la practica vechilor pioneze puse pe scaunul său de după catedră, hăndrălăul smulge fata din mâna partenerului, mizând pe faptul că are acest drept, că discoteca îi aparţine exclusiv, primarul cutează să-i cotonogească pe consilierii anarhici, trădători şi nevorbind aceeaşi limbă cu el sau care-şi bagă botul în afacerile sale, proprietarul face uz de armă la atingerea, poate din greşeală, a proprietăţii sale, moştenite cu sudoare. Sunt semne ale revigorării cutezanţei, al noului înţeles cu care aceasta este investită. Omul politic român cutează şi el, în aspiraţia sa de mai bine, de adjudecare a unui ciolan şi a unui fotoliu moale, aducătoare de mult belşug. Şi, să recunoaştem, sunt numeroşi politicieni care gândesc aşa şi nu altfel.
Dar românul amărât are o cutezanţă mai mică, dacă o are, sperând că mâine, poate, îi va fi mai bine ca ieri şi azi, pornind de la ideea acreditată că speranţa moare (tot) ultima. Ori, cu o cutezanţă redusă, mult nu se câştigă în viaţă! Cutezăm să credem. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare de Ziua Naţională a României - PSD
Primarul Flutur îi felicită pe botoşăneni
Urarea liderului PNL adresată botoşănenilor
"La mulţi ani!" - PLD Botoşani
Botoşanii s-au mai răcorit de şanţuri şi gropi
Faptele de umbră ale ex-prefectului Roman
O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (III)
cacealmaua trasă de Tonino BONINTEX-ului s-a pus la cale cu expertul
Ţâbuleac desconsideră modul în care botoşănenii au votat
Campanie liberală de colinde
Premieră a filmului „Pădurea Albastră” la Botoşani
Din nou, liberalii vor capul lui Negrescu
Democraţii coboară milităria în organizaţiile locale
Funcţia directorului Pavel este din nou asaltată
Achiţei îi stă pavăză
Maraton artistic al tinerelor talente botoşănene
Cabinetul stomatologului care steriliza cu domestos a fost redeschis
Controale la activităţi cu impact asupra mediului
Ţiprigan l-a altoit pe Constantinescu exact unde acesta nu se aştepta
Sancţionat cu 500 lei pentru că şi-a bătut calul
Secretul vecinului
Horoscop
Electronice şi electrocasnice la preţuri avantajoase
Oportunităţi pentru profesia militară
Program TELE’M Botoşani
1 Decembrie – Ziua Naţională a României – Marea Unire de la deziderat la faptă şi înapoi
Carne de berbec cu tocana de legume
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog