Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
15566
De la 07 Ianuarie 2003
67825787

Românul şi duioşia

  • 28 November 2007, 23:00
Strângând la piept, cu duioşie, buletinul de vot,. Românului îi vine drag de pus ştampila, îi vine drag de candidat, bucuros că votul este egal, direct şi secret, başca universal. N-a fost deloc uşor pentru înaintaşii săi să reuşească o atare cucerire! Cu duioşie românul îşi conduce familia la secţia de votare, pentru a raporta conştiinţei sale că şi-a făcut datoria cu brio, ca un adevărat cetăţean care este, cum frumos a precizat şi încă poate preciza Vanghelie, primar important de sector, poate chiar de sector important, al Capitalei, desigur.
Duioşia românului, cântată în texte şi pusă pe note, este, nu încape vorbă, greu de egalat de celelalte popoare. Este o trăsătură a modului de viaţă românesc, a nobleţei noastre sufleteşti, care se revarsă din belşug asupra semenilor, chiar şi asupra animalelor conlocuitoare – câini, pisici… Excepţie fac doar răii societăţii, nemuritorii noştri inumani, gata să agaţe o cutie de conserve în coada câinelui şi a mâţei, gata să biciuiască un cal nevinovat şi lipsit de putere, determinat de atavice impulsuri, puse, de ce nu, pe seama unor vechi malformaţii congenitale, în c3el mai bun caz.
Nu este deloc de mirare că avem de-a face cu teroriştii de zi cu zi ai neamului, alţii decât vestiţii acelui sângeros decembrie `89. Oricum, duioşia românească se afirmă, fapt de necontestat, ca în cazul oferirii locului de către un tomnatic unei june, de regulă actul petrecându-se într-un mijloc de călătorie în comun, ca în cazul propunerii de plimbare în doi de către o jună, fără a da de bănuit că următoarea fază va însemna un viol, eventual în grup, ca în cazul ajutării unei bătrâne să treacă strada, având în vedere luminozitatea redusă şi în nebăgarea de seamă a acesteia la sustragerea portofelului ş.a. cazuri interesante, incluzând elemente de duioşie indiscutabile.
Eveniment primordial, căsătoria civilă şi religioasă, se dovedeşte un excelent prilej de etalare a duioşiei, indiferent dacă persoanele în cauză se caracterizează prin sexe opuse sau aceleaşi. Sunt marile probe ale iubirii înălţătoare, care abundă în declaraţii înfocate, greu de asemuit. De abia în final, într-un târziu, relative, fireşte, se declanşează violenţa în familie şi se sesizează organele. De reţinut însă este că lucrurile demarează cu o mângâiere, tămâiere, cu adevărate clipe de tandreţe şi… duioşie. Cu duioşie, luată ca virtute, românul s-a impus şi în vederea recunoaşterii internaţionale, oferind popoarelor fete frumoase, bine crescute, rod al duioşiei cu care le-au fost vegheate copilăria şi adolescenţa, oferind balada „Mioriţa”, oaia noastră clasică, laie şi bucălaie, oferind atâtea minunate lucruri. Am putea conchide, bazându-ne pe observaţie profundă, că, atunci când spui duioşie, spui român! Poate nimic nu este mai definitoriu ca aceasta. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Consilierii judeţeni au dat start declinului Feliciei Mihai
Instituţia Prefectului vrea să lucreze conform standardelor europene
Primarul Flutur luptă cu mentalitatea botoşănenilor
Nedreptăţi juridice imposibil de pedepsit
Ioan Rotundu
Prefectul Sorescu încă nu s-a hotărât de partea cui să treacă
Municipalitatea pregăteşte sărbătorile iernii
CJ a suplimentat suma de bani pentru UMS Suharău
Prefectul a intrat ieri în Penitenciarul Botoşani
La Frumuşica, politica pumnului în gură revine în actualitate
Incendiu de la un coş deteriorat
Ofertă atractivă pentru a munci în Germania
Constantinescu calcă în bătătura lui Ţiprigan
SIP îndrumă LSI să-şi informeze doar proprii membri de sindicat
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Azi, inspectori pentru protecţia consumatorului vor fi testaţi
SIP şi LSI continuă să se şicaneze reciproc
În locul grevei, comisarii Gărzii de Mediu au preferat controlul
Alex Dima îi prezintă pe copiii care dau lecţii parlamentarilor
Stirile PRO Tv au editii speciale
Filmele bune sunt la Pro Tv
Horoscop
Sadism marinăresc
Sunaţi-o, e tânără şi dornică de muncă!
Datini şi tradiţii de Sfântul Andrei
Bitoci
O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!