Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9649
De la 07 Ianuarie 2003
122869716

Românul şi fosta noastră sărbătoare naţională: 23 August

  • 22 August 2008, 23:00
Cu emoţie în suflet, nostalgicul român îşi aminteşte vremurile când sărbătorea sărbătoarea naţională în ziua de 23 August, fără îndoială şi cu semnificaţie istorică, atribut încă în vigoare. Cât priveşte tineretul de astăzi al ţării, acestuia nu-i semnifică nimic căci, ori nu se născuse, ori era la primii paşi. Las’că nici de actuala Zi Naţională nu (prea) are habar şi nici nu se sinchiseşte să aibă. Pentru el, viaţa trece şi aşa. Cum îi este datul.
Rar, câte un tată sau mamă, păstrători ai amintirii în suflete, evocă, poate la masa de prânz, momentele defilării oamenilor muncii sau ai paradei militare, a implicării lor active în marele moment. Evocă şi clipele de după încheierea misiunii, când dădeau năvală la harbuz, mici şi bere, întru savurarea timpului sărbătoresc aşa cum se cuvine. Evocă şederile la iarbă verde, pe păturică, înveselite de programele artistice de pe o scenă sau alta, în care artiştii amatori se produceau cu vervă rară, mândri de măruntele împliniri ale socialismului românesc şi alte internaţionalismului proletar şi, ulterior, socialist. Era în sens cu „La trecutu-ţi mare, mare viitor!”
Fetele şi băieţii naţiunii luau cu asalt tufişurile, întru a pune de-o idilă, cu foc şi pasiune. Acolo, activistul PCR, UTC sau sindicat pătrundea mai greu cu privirea, faptele rămâneau mai puţin sancţionate. Ce vremuri!
Oricum, nu se făcea politică de partid ci, mai degrabă, se transpunea politica demografică a partidului, extrem de preţuită şi îmbrăţişată, mai ales în fazele iniţiale. Se zămisleau cu adevărat copiii din flori, statul ocrotindu-i prin vasta reţea de case de copii, formându-i ca buni constructori ai socialismului, integrându-i în munci creatoare. Ne vizitau ţara, centrul şi provincia, delegaţii din ţările socialiste surori, din lumea a treia, luând cunoştinţă de miracolul românesc, valuri de telegrame şi mesaje de felicitare felicitau partidul, statul şi poporul, în frunte cu marele om şi cârmaci nea’ Nicu.
Cântecele de partid şi de ţară răsunau vibrant în urechile românului, îmbărbătându-l şi convingându-l de dreptatea luminoasei cauze, altfel decât o făceau „Europa Liberă”, „Vocea Americii”, „Radio Londra”. Nostalgicii după regimul burghezo-moşieresc, câţi mai erau, dincolo de furnicături, luau act de viaţa nouă a poporului, de zborul său neîngrădit spre o lume aşa-zisă mai dreaptă şi mai bună, propovăduită în opera magistrală a tovarăşului mai sus menţionat, strâns unit în jurul tovarăşei savant, nevasta sa. Se călea frumos oţelul, mult mai frumos însă poporul! De tot dragul.
Zilele care succedau marii sărbători naţionale găseau localităţile patriei socialiste cu multe relicve date de fragmente de steguleţe, baloane, pene de porumbei ai păcii, scobitori de la mici, sticle de bere, însă cu un popor şi mai avântat în producţie, hotărât să îndeplinească planul cel mic, dar şi cel mare, cincinalul, la capătul cărora să scandeze tot URA! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXII)
(Ioan Rotundu)
Diferenţa de solidaritate între femei şi bărbaţi
Horoscop
Drumuri lungite, prin reabilitare, cu încă 4 kilometri
Cazare cu ora... la Bucureşti
Forţa de foc nimicitoare a separatiştilor transnistreni
Europarlamentarii români chiulesc şi dezinformează pe tema Georgiei
Rusia şi aliaţii săi
Ruşii recunosc că nu se vor retrage din Georgia
Program Tele'M Botoşani
Medicii americani vor opera din nou la Botoşani
Ungurii cer dorohoienilor să cultive cât mai mult porumb
Câmpanu este etichetat un ignorant al legislaţiei privind medicul de familie
Încă un tir cu ajutoare pentru Coţuşca
Ţurcanu s-a întors de la Bucureşti victorios şi plin de bani
Codreanu se hrăneşte cu iluzii şi sporeşte în dezamăgiri
Directorul Apa Grup luat la bani mărunţi
Alegerile au trecut, se poate majora taxa pentru gunoi
liberalul Pricopi vrea dublarea taxei la gunoi
„Cum, neicuşorule, tocmai eu să rămân fără coledzi?”
Angajatorii nu mai sunt atraşi de subvenţiile la angajarea şomerilor
Guvernul a dijmuit laptele praf pentru copii
Bani mai mulţi pentru bolnavii oncologici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog