Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27331
De la 07 Ianuarie 2003
122912980

Românul şi gerul Bobotezei

  • 5 January 2007, 23:00
Gerul Bobotezei este o expresie pur românească, din popor, pornind din vechile timpuri, poate imemoriale, când tare mai bătea crivăţul, când iernile erau chiar ierni şi aspre, când noţiunea de viroză încă nu era inventată, când guturaiul şi suflatul nasului corespunzător fenomenului, erau la ordinea zilei, când poate nici batista nu fusese inventată, când te lua frigul de la picioare în sus, când crăpau pietrele, când odrasla, ţinându-se de poala mamei, scâncea nonstop, când nici câinele nu îndrăznea să iasă din cuşcă, iar mâţele îi treceau pe dinainte, fudule şi fără a fi lătrate, căci şi câinele, bietul, acuza o răguşeală de sezon, când…
Gerul, spun poporul şi specialiştii este binevenit, alungând microbii şi călind organismul, favorizând mult îndrăgitul pescuit la copcă, stimulând interesul pentru vin fiert şi ţuică aşişderea, chestii după care românul se dă în vânt şi, totodată, nepăsându-i de cel de-afară. Mai ales în zilele noastre, când bogăţia de crâşme, baruri, birturi, bodegi este o realitate de necontestat. Păi, cu atari chestii, i se înmoaie românului promoroaca de pe musteaţă! Acelaşi ger permite apariţia patinoarelor naturale, a gheţuşurilor, atât de mult râvnite de copiii ţării, zburdalnici şi în această perioadă de vacanţă, tradiţional. Doar bravii noştri conducători auto-moto o mai dau în bară, săvârşind vreun accident, tot ei revoltându-se la adresa Mamei Naturi, în loc să o facă la adresa neputinţei lor, aproape cronice. Majestuos, gerul Bobotezei precede Sfântul Ioan, contribuind la reîntregirea familiei acasă, la gura sobei sau la ţeava caloriferului, făptuind, astfel, un act benefic, profund uman. Există şi aspectul dat de scăderea puterii de rezistenţă a organismului românului, de oarece debilitate fizică, fenomen cu osebire al vremuirilor noastre agitate şi nesigure. Nedorit, s-a ajuns aici, prin stres, abuz de medicamente, alergătură, lipsa educaţiei fizice, a nepracticării vreunui sport, bătrâneţii timpurii, ramolirii. Firesc, o atare categorie de români nu reuşeşte să-şi exprime rezistenţa la gerul Bobotezei. Aceasta, cât o fi locul de încins şi cuptorul dogoritor.
Românul sănătos şi optimist poate să se exprime în acest fel – o fi, n-o fi zăpadă, dar măcar ger să fie! Este o modalitate de a-şi aminti că a fost şi în acest an iarnă. Cum a fost.
Ceea ce este mai puţin de dorit este neputinţa marilor noştri meteorologi de a ţine pasul cu vremea şi cum va fi ea, adesea prognozele lor căzând în faţa celor date prin metode băbeşti tradiţionale. Vedeţi, nici ştiinţa nu progresează cu una, cu două. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ din Canada
Botezul Domnului – Dumnezeiasca arătare
Boala lui Băsescu
Citate şi cugetări din Germania III
Patru localităţi nu au semnat convenţii pentru susţinerea instituţionalizaţilor
Un pas spre apropierea meşterilor din Botoşani şi de peste Prut
Serviciul de Paşapoarte luat cu asalt de botoşăneni
Doar doi candidaţi au reuşit să-şi recupereze permisul
Mobilitatea şi adaptabilitate – idealurile Poliţiei Rutiere
Greul CJ lăsat pe umerii Direcţiei Finanţelor Publice
Filarmonica încearcă să câştige teren în faţa tinerilor
Ciuştea vede clasa politică botoşăneană săracă
Repus pe funcţia de şef de post
Agenţi sancţionaţi pentru nerespectarea normelor de sănătate în muncă
Reabilitarea unităţilor şcolare va continua
Legea nu i-a speriat pe toţi vânzătorii de petarde
Prins în flagrant de poliţişti
Urmărit penal pentru omor
Viol inventat reclamat la poliţie
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog