Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
127
De la 07 Ianuarie 2003
123117482
pnl

Românul şi hahalera

  • 12 December 2008, 23:00
Hahaleră nu înseamnă doar numele de botez pus de Gigi Becali iubiţilor săi mingicari de la „Steaua”, între ei strălucind Bănel, ci mult mai mult. Hahalera este un component al societăţii noastre, aflate în procesul de construire a capitalismului. Ca urmare, personajul poate fi uşor întâlnit şi oriunde, ca domeniu de activitate. Poate fi şi subaltern, dar şi şef.
Rostul său este de a nu face nimic sau, în cel mai bun caz, de a încurca lumea. Este o figură ternă, anostă, debilă, un freacă mentă sau tăietor de frunză la potăi. Asta nu înseamnă că nu este plin de sine, ţâfnos, arogant, dându-şi aere. Nu înseamnă că nu are părere (prea) bună despre sine.
Trăind „în miezul unui ev aprins” îşi forţează prezenţa în societate, pretinzându-i recunoaşterea meritelor, în plan material şi spiritual, găsind, în consecinţă, meritorie o decoraţie, o diplomă, o cupă. Hahalera mişună duios prin medii înalte, oferindu-şi serviciile în înalte treburi de partid şi de stat. Dacă lucrurile merg bine, este şi datorită faptei sale, rolului său nemijlocit. El este autorul actului de concepţie, fie că este vorba de un regulament, un contract, un proces-verbal, o adresă.
Din păcate, mulţimea (proastă) îl categoriseşte aerian. Stăpâneşte arta unei bune blindări, acoperiri, conform principiului: omul, cât trăieşte, se acoperă cu hârtii, doar când îşi dă obştescul sfârşit, de pământ. Chit că, în sinea sa, hahalera încearcă, din timpul vieţii, să prefigureze o listă a celor care-l vor însoţi pe ultimul său drum. Câteodată chiar, din autocinism, o expune şi în faţa apropiaţilor săi, sondându-le opinia. Formal, mulţi dintre aceştia sunt de acord cu dânsul.
În capul hahalerei domneşte vraiştea, ca stare cotidiană, spiritul şovăielnic potrivindu-i-se perfect. Vum numărul hahalerelor este în continuă creştere, avem dovada că orânduirea capitalistă se construieşte şi cu participarea lor. Merge banda! Ca şi în natură, unde nu există pădure fără uscături, aşa şi în societatea românească, fără abstracţie de celelalte societăţi.
Dezinvolt în comportament, lucru explicabil, omul, românul-hahaleră are avantajul că îl doare-n cot (mai) de orice. Plecând de la principiul că haina îl face pe om, pentru o bună impresie şi imagine, adoptă ultima modă, ca îmbrăcăminte de firmă, sobră sau cât mai fistichie, după caz şi interes. El trebuie să dea bine şi la vârf şi la nivel de plebe, mizând pe creşterea largă a popularităţii sale. Să ne trăiască!
Hahalera poate fi abordată şi ca un fenomen natural, firesc, de generaţie spontanee, că tot ctitorul de partid Becali se ocupă de noua generaţie, că tot el foloseşte la adresa acesteia noţiunea cuvenită de hahaleră.
Înconjurat de atâtea hahalere, nici nu este surprinzătoare nealegerea sa şi a partidului în Parlament. Aşa că, înainte hahalerelor! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vă poate face casa ca pe-o bijuterie
Comunicat de presă
Pa-Ra-Da - o reuşită a vieţii în ciuda problemelor ei
Gaură neagră gigant în centrul galaxiei noastre
ANC cere blocarea accesului la 40 de site-uri cu caracter pornografic
Comentariul comentariilor (CCLXIII)
(Ioan Rotrundu)
Ce poate ieşi, când încurci mănuşile cu chiloţii
Horoscop
Alungat de la masa ospăţului
Vecinul „turmentat” şi politica externă de la televizor
Lobyul maghiar direcţionat de la Budapesta latră la România de la Bruxelles
Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani 2008-2012 (V)
Ţurcanu a declanşat asaltul final asupra funcţiei lui Câmpanu
în replică, Câmpanu crede că Ţurcanu va fi prostul Parlamentului
Salariaţii SC Urban Serv nu au şanse să ia premiu de Crăciun
Câmpanu este mulţumit de scorul obţinut la parlamentare
Săracii municipiului au unde să se oploşească
Lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba!
Încă mai speră la revenirea PNL în cărţi
185 de bătrâni necăjiţi vor primi îngrijire la domiciliu
Cartela, piedică în calea vizitatorilor la bolnavii internaţi în spital
Orarul Fiscului de sâmbătă şi duminică pentru plata taxei de poluare
Un număr suspect de mare de bolnavi de leptospiroză
Şomerii reclamă, inspectorii verifică
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se poate face până în ultima zi
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se poate face până în ultima zi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog