Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22365
De la 07 Ianuarie 2003
122908014

Românul şi "împinge tava"

  • 23 March 2009, 23:00
Existau, cândva, ante `89, la Botoşani şi nu numai, câteva linii de autoservire alimentară. Luai o tavă, te aşezai la ştiuta coadă, îţi alegeai preparatele preferate şi, ajungând la casă, plăteai. Oricum, nu pierdeai mult timp şi-ţi potoleai foamea iute şi la preţ onorabil. Eventual, din banii economisiţi astfel, aveai şi de o halbă de bere, încât nu puteai decât să te declari mulţumit. În rest, totul era bine, acasă rămânând să mai mănânce soţia şi copiii. Era o etichetă reală, în pas cu cerinţele epocii socialiste, atât de îndrăgite atunci.
Astăzi, din păcate, liniile de autoservire alimentară au dispărut aproape cu totul, lăsându-l pe bietul nostru român să sufere, drept pentru care şi drept consecinţă se dedică doar băuturii, bună şi ea, fără discuţie.
Vedeţi, în timp de criză, ar putea ieşi mulţi bani pentru un patron care ar reactiva o linie alimentară cu autoservire, neavând nevoie de personal numeros, asigurându-şi o clientelă corespunzătoare, chiar cu plus, ieşindu-i un profit zilnic şi nu de lepădat. Românul flămând va da cuvenit asalt înjghebării, nelăsându-se în baza UE, care să-i aducă totul pe tavă, aşa cum i s-au prezentat lucrurile la aderare şi integrare şi în care românul a crezut atâta. Dacă ar fi să fie şi dacă ar fi să se întâmple, ce bine ar fi! Am avea parte de un popor cu burta plină, nemaifăcându-şi griji pentru ziua ce urmează, cea de mâine, încărcându-se cu bateriile alimentare ce i-ar combate vlaga şi foamea, făcându-l apt pentru edificarea noii societăţi capitaliste, mult visate, de altfel.
O unitate de alimentaţie publică pe bază de autoservire ar determina Statul să iasă mai rapid din criză, ar permite românului să-i suporte mai uşor consecinţele, ar constitui un model românesc original, demn de urmat de aliaţii noştri europeni şi comunitari. Ar mai ieşi odată în faţă proverbiala ingeniozitate şi contribuţie românească. Şi, în consecinţă, UE ne-ar privi cu drag şi, eventual, chiar, ne-ar iubi. Ar fi un moment fantastic, de vârf şi de referinţă.
Pentru vârstnici, sexagenari-nonagenari, "împinge tava" poate fi şi o duioasă nostalgie, cum poate fi şi o chestiune actuală, căci mulţi din pensionarii patriei, rămaşi singuri, după decesul consoartei, ar prefera o masă caldă la o unitate cu autoservire, rămânându-le niscaiva timp pentru un joc de şah sau tabel, date şi ele, ca şi viaţa, de la Dumnezeu.
În plină criză, neforţând intervenţia Statului român, "împinge tava" ar putea conduce la înfiriparea reală a unor români fericiţi şi de toate vârstele. O lume românească şi cuminte ar sta, disciplinat, la coadă, fără a forţa nota, strigând unul la altul: ÎMPINGE TAVA! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un creaţionist islamic vrea să-l desfiinţeze pe Darwin
Adio spital! Adio Miluţ! Adio PNŢCD!
Cel mult 3% dintre elevii SAM-urilor îşi vor continua studiile la licee tehnologice
La un pas să nu fie recunoscută de familie
Horoscop
Şarlatanul şi avocatul
Răstignitorii lui Conţac
Încasările la bugetul de stat au crescut cu aproape 20%
Doi copii botoşăneni erau cât pe ce să ardă de vii
E jale mare cu drumurile naţionale!
Statistica stă cu ochii pe bugetul familiei de 60 ani
Mai mulţi săraci pentru municipiul Botoşani
Plachie de crap cu verdeaţă
Reţea de traficanţi de persoane anihilată la Botoşani
Celebrul cântăreţ italian Al Bano va fi ambasador onorific al oraşului Bucureşti în lume
Absurdistan
Chirtoacă cere la Bucureşti acordarea cetăţeniei române “în mod simplificat, prin lege”
Ora exactă de la Laurian
24 Martie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
Sfârşit de săptămână sub zodia flăcărilor
Vă pot organiza o nuntă ca-n poveşti!
Mesia românilor!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XLIV
(Ioan Rotundu)
Se vrea înăsprirea pedepselor pentru elevii violenţi
UE vrea să mâncăm de Paşti miei asomaţi
Nou director medical la Spitalul judeţean
Primul caz de leptospiroză, primul deces
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog