Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5548
De la 07 Ianuarie 2003
122891197

Românul şi ochiul dracului

  • 14 May 2007, 23:00
Expresia aproape legendară, banul este ochiul dracului, nu şi-a pierdut din valabilitate nici în zilele noastre. Dimpotrivă. Are cote mărite şi noi de acţiune în mai toate domeniile. Până la ultima lumânare, ca să zicem aşa. Tentaţia banului este mai arzătoare decât a fost pentru înaintaşul nostru botoşănean, Coroi. Ţintele sunt altele, ca şi mijloacele puse la bătaie întru procurarea lui. Cotidianul îl are ca prezenţă statornică şi primordială, românul mergând pe principiul – nu ai bani, eşti mort. Şi, fie vorba, cine îşi doreşte o aşa moarte? Nu poţi renunţa la goana după bani nici în ruptul capului, trecând nonşalant peste tâlcul cuvintelor unui şlagăr – „Banii n-aduc fericirea...”. Chiar dac㠖 „mult mai de preţ e iubirea”. Românul nu se lasă satisfăcut (uşor) doar cu partea a doua a problemei.
Cât de cât, românul de la vârf îşi rezolvă mai uşor problema, mizând pe ceea ce este demonstrat – ban la ban trage. Şi, astfel, este mai liniştit, mai încrezător în viitorul luminos. Tezaurizează şi tot tezaurizează, precum înaintaşii săi, este drept mai primitivi, care practicau păstratul banilor la ciorap sau la saltea, fără a îi contabiliza zilnic, ştiindu-i în (prea) deplină siguranţă.
Acum, în condiţiile unei epoci noi, lucrurile s-au schimbat, cămătăria dovedindu-se o sursă de mare şi imediat profit. Plus de aceasta, s-au pus bazele unei noi categorii profesionale, aceea de recuperator, una bine retribuită şi de mare căutare.
Pe aceeaşi linie, astăzi femeia se lasă mai greu cucerită, făcându-i cu ochiul, în timp ce, făcându-i cu banul, cedează una-două. Este o schimbare? Este. Şi, tot sub atracţia banului, s-a reîntors la cea mai veche (şi frumoasă?) meserie din lume, practicând-o în ţară şi străinătate, căci o viaţă are omul, nu-i aşa? Apoi, privind problema demografic, ţara dispune de un excedent de dame, fără putinţa de a le ţine la sânu-i, caz în care le-ar fi încălcate drepturile (omului), dreptul la exprimare trupească. Păi, nu ar fi (deloc) corect. A trecut vremea înaintaşelor femeii de astăzi, care se exprimau, cu precădere, la coada cratiţei sau a vacii, la alăptări şi legănări monotone. Probând doar statutul de gospodină. Marea cauză a emancipării a triumfat.
Acum, sub exigenţe noi, moderne, rostul vieţii este dominat de ban, ca ochi al dracului. Ei, şi? Un pantof elegant, un parfum „dă Paris”, un şnur nu vin plocon, presupunând sudoare, mult scurs de sudoare. Iar. Româncuţa umblă moartă după...aşa ceva. Tot respectul!
Gâfâind după bani, românimea noastră ia cu asalt Apusul, acum când perspectivele sunt bune şi frumoase, recuperând timpul pierdut în anii cortinei de fier, dezlănţuindu-se nu atât de ortodox, ţinând însă să nu omită întreruperi inutile din curs. Dă-i bătaie! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Noi termene pentru eliberarea paşapoartelor
Primarul vrea cloramină la preţ fără speculă
Strada Armeană va avea veşminte noi
Ministrul Orban s-a lăsat hurducat pe şoselele botoşănene
* el a promis că ne va ajuta să avem şosele mai bune
Strategii post-referendum
Ioan Rotundu
Prefectul Roman vrea ca vama Rădăuţi Prut să funcţioneze
Semnale de alarmă asupra situaţiei demografice din Botoşani
Comentariu la comentarii (XCV)
(Ioan Rotundu)
Compania Life Care lansează primele produse BIO din România!
Horoscop
Cugetări şi citate din Blaga şi Călinescu
Atât de aproape...
Mică publicitate
Executăm la comanda clinetului
Concurs pentru elevii talentaţi la muzică şi dans
Noi stimulente financiare pentru angajarea elevilor şi studenţilor
Concurs de Mediu, dar fără lucrări furate de pe Internet
Salarii compensatorii calculate greşit
Pui marinat la grătar
Ministrul de 15 stele europene a fost uşor de manipulat
Subofiţeri de la jandarmi implicaţi într-un accident rutier
Ţigări confiscate la Gorbăneşti
S-a sinucis cu alcool şi medicamente
56 miliarde lei vechi pentru WC-uri şcolare europene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog