Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Important
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
24519
De la 07 Ianuarie 2003
67077509

Românul şi porcul

  • 19 December 2007, 23:00
Apropiatul Crăciun îl determină pe român la o mai bună legătură cu porcul. În baza vechilor şi frumoaselor tradiţii. Neîndoielnic, porcului îi stă mai mult decât bine în farfurie, românul neputându-se lipsi de sacrificarea sa în acest înalt scop. Actualmente, românul se vede confruntat cu o situaţie nouă, UE veghindu-i modul în care acţionează, încercând să-i asigure porcului românesc un regim mai blând şi modern de tăiere, în spiritul protecţiei animalelor, cât de cât. Ţara începe să aibă tot mai mult miros de afumături, de ţuici şi murături, imprimând valenţe noi peisajului hibernal de faţă, românul dându-se încet-încet pe brazdă şi în noile condiţii, până la împământenirea lor profundă şi plenară. Speranţe sunt, performanţele vor fi atinse.
Tot pe linia tradiţiei, poporul aspiră la darul porcului de Crăciun, aidoma mielului de Paşti, aducător de bucurie imensă în rândul masei de salariaţi ai patriei. Patronii care se respectă şi ţin la bunul renume al firmelor lor încearcă să nu dezamăgească nici de data aceasta, atrăgându-şi iubirea colectivelor. Şi, apoi, efortul financiar nu ar fi exagerat de mare, gândindu-ne că junele salariate sunt antrenate în întreţinerea unor bune siluete, pricepând riscurile obezităţii, date de un regim necontrolat. Se poate aprecia că actualmente poporul românesc se bucură de o apreciere mai bună decât în regimul comunist, atunci când Crăciunul era pe lista sărbătorilor interzise, când organele erau cu ochii pe fiecare mişcare a unui sau altuia.
Înconjurat cu dragoste, porcul din bătătura românului îi înfrumuseţează acestuia viaţa, fiind, nu o dată, preferat vreunui bilet de concediu la munte sau la mare. Cu atât mai mult acum, în prag de Crăciun, când timpul curge frumos în favoarea porcului, ţine efectiv cu el. Clasicul şoric face o frumoasă deschidere, o invitaţie la bucuriile mâncării. Cu mic, cu mare, românul mizează pe frumoase sărbători dedicate sacrificării godacului, meritorie răsplată pentru efortul depus peste an. Occidentul se orientează mai mult către purcelul de lapte, cu măr în gură, atrăgând deja un interes real din partea poporului nostru, anii ce vor veni fiind hotărâtori în adaptarea unei gastronomii de acest gen şi la noi. Marele popor român, cum este frumos să gândim, aduce în aceste momente un sincer omagiu porcului, prin cânt şi joc, mai acreditând o dată ideea că suntem o vatră de bucurie continuă. Minus excepţiile. Poate că poeţii, cântăreţii, coregrafii mai au încă un cuvânt de spus întru slava porcului de Crăciun. Îi aşteptăm încrezători! Oricând este binevenit spiritul de înnoire, faţetă de prin ordin a progresului general. Sfârâitul fripturii de purcel ne cheamă de-a dreptul. La porc, înainte! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Colegiul Medicilor Botoşani a ales noua conducere
Intrarea în Spitalul Judeţean va fi inaugurată după Crăciun
Agenţii economici şi-au mărit investiţiile
La Botoşani, ministrul Educaţiei a fost lăsat repetent
Prima recepţie parţială la ANL Bucovina
Flutur nu-i va mai colinda şi ura pe botoşănenii
Municipalitatea vrea expertiză la imobilului fostului CGP
Priorităţile pensionarilor discutate la Instituţia Prefectului
Penegiştii acuză dezechilibrul politic
Ciuştea trage linie la sfârşit de an
Primăria Săveni încheie anul cu datorii
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Laura Cosoi a suferit un accident
Jurnalismul de investigaţie, armă sau necesitate?
Cu cătuşele pe masă şi bastonul la vedere, anchetele curg brici
anchetaţi pentru c-au dat relaţii presei
Isteţime
Horoscop
Anunţ „Vasilache”
Program TELE'M Botoşani, joi, 20 decembrie
Zice că vă oferă un Crăciun de vis
Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii
Pomenirea Sfântului Sfinţitului Ignatie
Salariile de merit, motiv de ceartă între cadrele didactice
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!