Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14598
De la 07 Ianuarie 2003
122900247

Românul şi puterea

  • 27 May 2007, 23:00
Înainte vreme, puterii i se spunea şi stăpânire. Şi, n-o spunem fără regret, românul a (tot) avut parte de ea şi de efectele sale. Căci, era ţara sa un obiectiv vizat şi pe cinste. Avea pământul nostru, cel românesc, grâne, lapte şi miere, cirezi, vânat, încât nu putea fi distrasă atenţia mai marilor şi tarilor vremii, animaţi de cotropire, jaf, cucerire ş.a. Aici, la acest din urmă capitol, nu poate fi scoasă din calcul frumoasa valahă, moldoveancă, ardeleancă, bănăţeancă, dobrogeancă ş.a. Firesc, era, la rându-i, o tentaţie majoră, încât străinul nu venea doar să ceară pământ şi apă. Din categoria sa, multora le-a fost dat să rămână, aducându-şi contribuţia la întruparea acestui familiar popor, cel al nostru. Poate şi de aceea, urmaşii unor asemenea întrupări cer cu îndreptăţire stăpânirea peste a toată ţara Moldovei, cu acte în regulă şi nu doar sentimentale. Cum, astăzi, este posibil orice, nimeni nu se poate opune. Este încă un semn că lucrurile s-au schimbat. În bine?
Puterii turceşti românul i s-a închinat cu haraciul, cu birul, cu peşcheşul, cu ploconul, rezolvând situaţia, determinând un regim mai blând al stăpânirii. Că, mde, Poarta (otomană) era şi Sublimă (Poartă). Paşa, vizirul, marele sultan vegheau la mersul nostru, cel înainte.
Marele vecin rus nu ne-a scăpat, la rându-i, din obiectiv, românul mai ţinând o dată capul plecat, cap pe care, cum zice zicala, sabia nu-l taie. Ei, dar rusul, tot rus a rămas, exercitarea puterii sale realizându-se mult mai apăsător şi cu şanse mici de slăbire a hăţurilor. Făceau domnitorii noştri puzderii de temenele pe mal de Bosfor, întru a se face pe ei şi pe români fericiţi. Regula se respecta extrem de tipic, devierile fiind sortite pierzaniei.
Avea să vină şi vremea neamţului, cu puterea sa, cu aplicare riguroasă şi fără scrâşnire. Şi, cum se ştie, românul a mai plecat o dată capul (său), amăgindu-se cu speranţa că-i va fi bine, că se va bucura de necesara protecţie. Cum aşa a fost să fie, românul s-a obişnuit şi s-a implicat în a crede că viaţa lui nu se poate desfăşura fără stăpân. Iar, de aici, în bună măsură, nici astăzi nu a renunţat a fi prea supus, umil, slugă, lingău, pupincurist faţă de cei şi pentru cei cărora le recunoaşte forţa, capacitatea de înrobire şi alte cele.
Mutând planurile în timpurile noastre, oricum mai recente, românul încearcă timid, este drept, o ieşire din apriga, amara, vitrega, nemiloasa, jignitoarea ş.a. competiţie cu puterea, tinzând spre a ţine, cât poate, capul sus, servind idealul libertăţii individuale, mai ales, aşa cum îşi aminteşte că s-a întâmplat prin America, prin Franţa şi prin alte părţi. O face mai cu sârg atunci când este la mijloc puterea internă, ţintind să devină un brav opozant şi semnificativ. Îi reuşeşte? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A învins, este marea vedetă a României!
Rezoluţia PLD
Eltrans rămâne la stadiul de promisiuni
Au suspendat sancţiunile de neimplicare în campanie
PNL caută alt candidat la Primăria Botoşani
Drăguş este suspectat de la Centru
Pregătesc premierea olimpicilor
O altă promisiune făcută de un ministru
Senatorul Vasilescu ne laudă la capitolul teorie
Comentariu la comentarii (CVI)
(Ioan Rotundu)
Glia strămoşească
Horoscop
Carne de berbec cu tocană de legume
Cugetări şi maxime ruseşti
10.000 euro pentru un alt fel de mamă la copil
Cererile pentru Cardul european de asigurat s-au redus drastic
Micul Prinţ şi Mica Prinţesă pentru copii de grădiniţă
„DO- RE- MI” la ediţia a IV-a
Angajaţi datorită stimulentelor financiare
Copil înecat în Sitna
Ucis de flăcări
Spânzurat cu şireturile de la adidaşi
Copil ucis de un indicator auto
Eveniment cu participare internaţională
Istoria sacului cu promisiuni
Ioan Rotundu
Marinarul şef a predicat românilor din Casa Domnului
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog