Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19546
De la 07 Ianuarie 2003
122905195

Românul şi reclama

  • 28 December 2008, 23:00
Sintagma RECLAMA – SUFLETUL COMERŢULUI se bucură, mai ales în zilele noastre de un credit larg, făcând posibilă existenţa unei societăţi noi, de consum, şi pe plaiurile noastre mioritice. Canalele mass media, cu precădere ale televiziunii, găzduind-o din plin. Ea cuprinde şi trimiteri la produse de marcă, ale căror publicitate pare inutilă.
Aşa stau lucrurile, ca exemplu, cu o cunoscută marcă de lamă de bărbierit, cu fabricaţie seculară, răspândită mult pe glob, din vânzarea căreia, ni se spune, o cotă este alocată pentru creşterea viitorilor mari fotbalişti români, lucru garantat prin Hagi, Popescu şi Petrescu. Dar, ce te faci cu unii ca noi care, de ani şi ani, utilizăm o altă marcă, în virtutea tradiţionalismului la care ţinem şi a obişnuinţei pe care ne-am format-o? Oricum, nu ne lăsăm!
Sigur, reclama a evoluat, de la formele empirice,primare la cele moderne, sofisticate. Nu mai strigă acum căruţaşul-negustor, prin satele ţării, „sopon, păcur’!”, făcând reclamă la săpun şi păcură, altădată articole de mare necesitate, acum săpunul DURU bucurându-se de poza unei superbe dame cu o piele atât de albă şi diafană, încât privitorul se convinge iute de efectul beneficiu şi impecabil al utilizării săpunului în cauză, de către femei, dar şi de bărbaţi.
Reclama televizată a câştigat şi câştigă teren, mari artişti, VIP-uri ale ţării îi asigură scontat succes, înlesnesc asimilarea ei în capul românului şi al cumpărătorului virtual, chiar dacă, pentru mulţi, este deranjant de sâcâitoare, repetabilă (povoară), conducând la stres şi, în final, la butonarea televizorului spre un alt post. Ca un remediu.
În marile pieţe, cu precădere agroalimentare, mai funcţionează, cu bune rezultate, reclama orală, de genul: „Ia cutare şi cutare, neamule!”, ca o adaptare la nou a vechilor reclame din vremea bunicilor. Aici, contează atât glasul, cât şi mimica sau ţinuta. Toate, coroborate, pot înlesni succesul cel mare şi aşteptat. Cale liberă!
Aşteptând cu nerăbdare momentul apariţiei legii bordelurilor, românul optimist se şi vede confruntat cu reclama vie, mişcătoare, din vitrină, ţinută sus de dame faine, cu carte de muncă şi vizită medicală la zi, care-l vor îmbia să treacă pragul acestor instituţii (necesare), cât mai poate, întru înfruptarea din plăceri carnale, prea puţin cunoscute deocamdată şi nelegalizate. Va fi un motiv în plus spre a recunoaşte că, indubitabil, RECLAMA ESTE SUFLETUL COMERŢULUI. Şi, ce comerţ! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Clanul Bucatariu s-a format sub protectoratul lui Stroici
Horoscop
Filozofie ouată
Spusa neveste-si
La examen
D’ale inimii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog