Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14196
De la 07 Ianuarie 2003
67067186

Românul şi relaţiile externe

  • 17 July 2007, 23:00
Dintr-un punct de vedere, românul îşi este sieşi un fel de şef de guvern, un fel de prim ministru. Pornind de aici, de la atare calitate, încearcă să se guverneze. Să se autoguverneze, dacă vreţi. Firesc, ca la case mari, îşi are şi minister de externe, întreţinând relaţii cu lumea din afară. Experienţa (ne) arată că nu este deloc un lucru uşor, partenerii fiind diferiţi, fiecare impunând o tratare aparte. Păi, cum lumea fiind atât de complexă, relaţiile externe cu administraţia locală sau centrală implică afectarea unui timp important al trăirii, cu atât mai mult cu cât aceasta este guvernată de tradiţionala birocraţie, hăţişurile ei aducând cu o nesuferită pânză de păianjen. Aici, în domeniu, ruperile de ritm se impun, aşa că românul, eşuând în utilizarea diplomaţiei şi a căilor ei, nu are cum să nu treacă la ridicarea tonului, transformată adesea în tunete şi fulgere, în înjurături (omeneşti) la adresa organelor care-i fac necontenite zile fripte şi pe care nu le poate birui cu una cu două. La noi, când sfera serviciilor este (încă) departe de a răspunde cetăţeanului, cu toată puzderia de funcţionari zişi publici, relaţia externă a românului, pe această linie, merge anevoie şi chiar prost.
Ei, nu doar cele de mai sus cuprind obiectul de activitate al ministerului de externe din interiorul românului nostru. Buni sau răi, vecinii îi ocupă, la rându-le parte din travaliu. Aici pot fi întâlnite stări de bună vecinătate, de bună convieţuire, soldate cu şuete, grătare, picnicuri, bârfe, cafeluţe comune, desfăşurate în spiritul armoniei şi al înţelegerii reciproce, al unui convenţionalism neforţat, care contribuie la a-i face românului viaţa mai frumoasă. Nu lipsesc încă nici situaţiile date de conflicte, chiar dure, nestinse o viaţă, cu păruieli, şicane, bătăi, reclamaţii de rigoare, chestiune greu de rezolvat de acelaşi minister de externe. Încă o dată iese în evidenţă necesitatea existenţei acestuia la nivelul fiecărui român, a bunei sale organizări şi funcţionări.
Relaţiile externe ale românului implică negreşit şi şcoala cea românească, înscrierile, frecvenţa, disciplina, examenele, corigenţele, chiulul nemaifiind demult apanajul exclusiv al odraslei, românul – părinte fiind elementul susţinător. Cu predilecţie. Pe el îl doare capul mai abitir decât pe odraslă, conform dictonului că toate se sparg în capul lui, durerile de cap fiind ceva aproape un fapt banal, pe când spargerea… Mămicuţa, tăticuţul, bunicuţa, în variantele lor româneşti, tremură serios atunci când este vorba de prezenţa puştanilor lor la discotecă, dusul la întâlnire, ieşirea cu maşina din dotarea familiei ş.a. Sunt motive din care rezultă trebuinţa românului pentru propriul său minister de externe, pentru relaţii de acest gen. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Cosmin Seleşi a alergat cu bagajele prin Praga
Roxana Ciuhulescu a petrecut un week-end Mickey Mouse
Biblioteca Judeţeană îşi atrage noi utilizatori
Meşteri populari pe meleaguri botoşănene
Primarul Flutur a mai dat o lovitură ce-l avantajează
Măsuri de protejare a populaţiei în timpul caniculei
400 locuinţe sociale pentru botoşăneni
Se încearcă protejarea drumurilor în perioada caniculei
Liberalii copiază iniţiativele sportive ale lui Vasilescu
ASP oferă apă botoşănenilor
Bătaie de joc la adresa sindicaliştilor din partea Ministerului Muncii
Obligaţiile primăriilor pe timpul caniculei
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Profesori care au vrut să fenteze examenul de titularizare
Înjunghiată de cumnat
Bătaie cu sânge, la băutură
Ucisă de consumul excesiv de alcool
Incendiu la fosta fabrica de zahăr din Bucecea
Persoane urmărite, culese de poliţişti
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXLVI)
(Ioan Rotundu)
Femeia vie
Citate şi cugetări din Ungaria
Omul vinde aer curat, dar nu oricum!
Comunicat către cetăţenii municipiului Botoşani
Sosia primarului Flutur
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!