Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
In vino veritas
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15327
De la 07 Ianuarie 2003
122875394

Românul şi toana

  • 2 August 2007, 23:00
La vreme de vară şi de secetă, ca aceasta, românului i se amplifică până şi toana. O toană pe care o are demult. Este mereu agitat, atins de ceva, gata să se răfuiască, să se descarce, să-i treacă. Cum, cu ce, cu cine? Neavând condiţii în domeniu, îi vine greu. Leacurile sunt scumpe şi rare, drept pentru care şi-o manifestă la întâmplare. Dacă îi iese în faţă vreun biped sau patruped, merge şi cu atare exemplare. Unuia care are chef de-o negociere lungă de preţ, i-o trânteşte una, două, sau îi pune rapid pe fugă sau i-o pune de-o bătaie, că doar este ruptă din rai şi-i mai bună decât toate. Altuia care i se adresează cu binişorul, îi dă bineţe, îi întoarce spatele, lăsându-i uimit şi crucit.
Tânărul venit la târg, lipsit de obişnuita orientare stradală urbană, îi aplică imediat o înjurătură nu atât de urbană, încât, bietul, se miră de atare civilizaţie şi tratament. Nevasta, vecina, femeia frumoasă îl lasă total indiferent şi rece, mai stricându-i odată ziulica.
Toana poate fi categorisită în vreo boală de către vreun expert, în fond ar mai fi încă una adăugată atâtor boli cu care este confruntat românul în existenţa sa. Oricum, o existenţă trecătoare. O lectură bun㠄de nervi”, un program de striptease, o muzică simfonică sau rock, credeţi, i-ar eradica toana? Ne îndoim. După cum nici discursul savant al unui politician nu ar putea să o facă. Şi, dacă nu, românul face ce-i place: o ia la sănătoasa, la scăldat, la aburcat în copaci, la înălţat zmee, convins că este (mult) mai bine aşa, exprimarea fiindu-i pe plac şi, pentru el, cu puţine riscuri, grijile rămânând ale altora, ale celor dragi. Sunt şi fapte care au dus şi duc vârtos spre dezinteresul celor din jur, spre slăbirea până la dispariţie a aşa-zisei opinii publice, de care câte un analist mirat face atât de mult caz.
Ei, nu mai este ca pe vremuri! Şi aici şi-a făcut prezenţa schimbarea. Cu toana-n cap, românul parcă şi-a regăsit identitatea. Ceea ce, parcă, îi lipsea. Dacă dispune de o toană bună, se urcă rapid pe acoperiş de casă, ameninţând lumea înconjurătoare, agreând atare fenomene şi iubitoare de senzaţii tari, că-şi face vânt, respectivul fiind convins de responsabilitatea cu care se exprimă. Gură-cască tremură de emoţie, sperând în materializarea promisiunii, savurând apropierea clipei. Şi, tot aşa, o toană bună îl determină să se arunce dintr-o fântână atrăgătoare, ca adâncime, să îşi croiască drum spre ape adânci de râuri şi fluvii, să se spânzure, având conştiinţa datoriei împlinite, cum altfel.
El, în toana sa, i-a pus pe mulţi la punct, dincolo de lacrimile şi durerea unora, care pot şi sunt chiar cântate, conform tradiţionalelor bocete româneşti. Se vând, cu ocazia acestor momente, şi lumânări destule… Toana românească are posibilităţi numeroase de exprimare, în raport cu toanele altor popoare, mai ales cu toanele granzilor lumii care, să o spunem, duc la mai repede pierzanie. Este nebună lumea, nu? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşăneanul Huţu a intrat în Cartea TVRecordurilor
Caută colaboratori
Test de superinteligenţă
Program TELE’M Botoşani, vineri, 3 august
Horoscop
Anunţ-concurs
Test de inteligenţă
Perle politice
Ghicitoare
Pacea interioară
Internatul de fete
Perle de la examen
Ce poţi păţi, când eşti resuscitat
Cocoşul cel isteţ şi homoxexualitatea
Modul lui Tarzan de a face amor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog