Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13561
De la 07 Ianuarie 2003
122899210

Românul şi trenul românesc

  • 15 January 2007, 23:00
În prezent, vechiul şlagăr „Glasul roţilor de tren” nu prea se mai cântă. Oricum, cine călătoreşte cu acest mijloc de transport în comun, trenul, îl aude, efectiv. Şi, aşa românului nu-i face (prea) mare plăcere. Aceasta, pornind de la inovaţiile în materie, puse pe rol de vajnicii noştri guvernanţi. În primul rând, frecventa creştere a preţului biletelor, neconformă cu realitatea aceloraşi condiţii precare în care se execută acest fel de transport. Drept urmare, românul renunţă tot mai mult la călătoria cu trenul, în favoarea celei cu mijloacele auto. Cu atât mai mult cu cât nonconfortul este dat şi de interzicerea fumatului. În tren, evident. Când îi iei românului una din ultimele sau minimele sale plăceri, jocurile de sunt făcute. Acelaşi român, obişnuit să călătorească în tren cu căţel cu purcel, cum se ştie, este acum constrâns să n-o mai facă. Başca obişnuita licoare bahică, başca jocul şepticii, al barbutului, caz în care i se cere românului a se orienta către altceva, ştiut fiind că, în genere, călătoria cu trenul este şi un plictis total. Se mimează oare pe orientarea spre flirt, pe punerea în vreo idilă, în ideea viitorului demografic al ţării? Posibil.
Marile bagaje, ţinând de mâna şi de spatele românului se cer înlăturate, eventual în favoarea tradiţionalelor sacoşe şi pungi de plastic, în acestea urmând a fi burduşite cumpărăturile şi hrana de călătorie a românului. Contrastul îl face banca soioasă, podeaua nespălată, uşa care nu se închide, becul care nu funcţionează, inspecţia „naşului” rumen, cu nasul roşu de rigoare, mustind a bunăstare, vânzătorul ambulant de seminţe, bere, ceasuri de chilipir ş.a., un peisaj care numai european nu poate fi numit, chiar dacă mai marilor FCR li se pare unul triumfal, în serviciul cetăţeanului român şi nu numai. Când se întâmplă obişnuite intemperii, întârzierea trenului românesc este certă, generând animozităţi, care mai de care, fără nici măcar să se pună pe rol scuzele oficialilor în transport, lucru firesc în alte state europene. Ce să mai zicem dacă, Doamne fereşte, trenul românesc se confruntă cu vreun accident! Celebrul nostru acar Păun este musai factorul care a destabilizat situaţia şi el trebuie incriminat şi spânzurat. Că, mde, se poartă.
Persoane murdare, săli de aşteptare împuţite, chioşcuri de tot soiul, vânzători ordinari, cerşetori insistenţi completează şi colorează peisajul feroviar românesc, unul aparte, se vede treaba, parcă deprins din altă lume. În fond, lumea noastră.
În vremurile bune şi apuse, se zice, până şi românul îşi corecta orarul ceasului după cel al plecării şi sosirii trenului. Nu este cazul astăzi, întârzierile acestuia fiind de notorietate. Şi, cu toate acestea preţurile la transportul feroviar urcă, restricţiile abundă, „Glasul roţilor de tren” de altădată sună desuet şi fals. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Conţac vrea să-l bage pe preşedintele ţării în mocirla de la Comaliment
el speră ca preşedintele Băsescu să-l destituie pe prefect şi şeful jandarmilor
Interviu realizat cu doamna Vitalia Pavlicenco (III)
deputat in Parlamentul Republicii Moldova, preşedintele Partidului Naţional Liberal
Înscrişi pe drumul fără de întoarcere al ţărăniştilor
Ioan Rotundu
Felicitări micilor pictori!
Termica stă încurcată-n datorii şi preţul la gigacalorie
Calendar îndrăzneţ de constituire a PLD
80% din liberalii botoşăneni simpatizează PLD
DADR oferă sprijin fermierilor printr-un nou birou
Eltrans a finalizat anul fără datorii la activitatea de bază
Conţac vrea să utilizeze clădirea fostului CGP
Programul Ispa în plină desfăşurare în 2007
Deţinuţii Penitenciarului Botoşani au atelier de tâmplărie
Apa Grup spera ca datoriile către bugetul statului să fie şterse
Pădure defrişată de hoţi la adăpostul întunericului
Modalitatea acordării gradaţiilor de merit s-a complicat
Elevii din Joldeşti îşi păstrează şcoala
Jumătate din furnizorii de servicii sociale nu sunt acreditaţi
Liderul SIP vrea o întâlnire cu primarii
Comentariu la comentarii (VIII)
(Ioan Rotundu)
Concurs de credinţă
Citate şi cugetări din Ghana
Horoscop
Supă de pui
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog