Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 29 Aprilie 2010

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6655 lei
1 USD = 3.7891 lei


Număr accesări
Astăzi:
13915
De la 07 Ianuarie 2003
59234642

Românul şi zâmbetul

Astăzi, cu greu mai poţi întâlni români cu zâmbetul pe buze deşi, tradiţional,astfel ar trebui să se întâmple. Copleşit de griji şi nevoi, românul nu prea mai are de ce să zâmbească. Şi, când o face, de obicei zâmbeşte prosteşte, a speranţă deşartă. În fond, doar surâsul Giocondei a rămas nemuritor şi clasic, cum i-a fost şi îi este datul. Trist este că, discret cum îl ştim, românul nu mai zâmbeşte nici în barba lui. Îi este niscaiva frică văzând câtă amărăciune este în juru-i. Şi, dacă o face, este un zâmbet amar, cu greu de priceput şi descifrat de toată lumea.
Zâmbetul, putem spune, a devenit astăzi un gen de teribilism, pentru cine, cât de cât, cutează a-l practica. Riscă oricând să-şi atragă oprobiul majorităţii sau al celor din jur, să fie etichetat că zâmbeşte ca proasta-n târg, din te miri ce sau din nimic. Oricum, ea, proasta, măcar are acoperirea ignoranţei de care este stăpânită.
La serviciu, lucrând la patron, nu ai cum zâmbi, când vezi că este adânc preocupat şi înfundat în criza aceasta împuţită, când în mintea sa cugetă soluţii de ieşire şi revigorare, făcând-o în mod cu totul şi cu totul responsabil, cu grijă pentru firma sa şi viitorul lui, neomiţând din acest calcul soarta subordonaţilor, cu un bun spirit egalitarist în măduva oaselor proprii.
Este conştient că se pune în slujba unei cauze înalte, de deciziile sale înţelepte depinzând nu doar viitorul lui şi al firmei sale, ci chiar viitorul lumii însăşi. Ei, cum poţi zâmbi în faţa unui atare patron preocupat adânc! Mâine, poimâine, ar putea să-i dea prin cap sî promoveze un afiş cu - zâmbetul interzis la locul de muncă! Aidoma cu cel de4 genul - fumatul interzis!
Avem de-a face, iată, şi la noi, cu lumea tuturor posibilităţilor, chiar mai multe decât cele cunoscute până în prezent. Semn că resurse sunt din belşug. În noile condiţii economico-sociale ale mersului ţării în criză, românul trebuie să accepte ca profesorul să nu mai zâmbească şcolarului care, poate, vine bucuros la şcoală, medicul pacientului care, poate, vine cu un plic mai îndesat la cabinetul său, comerciantul clientului care, poate, vine cu gândul să-i facă ceva vânzare, ofiţerul ostaşului care, poate, are de gând s-şi da viaţa pentru Neam şi Ţară, vecinul vecinei care, poate, are un plan sentimental frumos faţă de el, soţul soţiei care, poate, intenţionează ceva frumos cu el ş.a, ş.a. Pledoaria pentru zâmbet devine oricum inutilă, neavenită. Măcar până s-or mai îndrepta lucrurile. Că va fi dificilă reînvăţarea lui, aceasta este, deocamdată, o altă problemă şi de perspectivă. Mică, mare?
Nici măcar la fotograf, este de aşteptat, clasica formulă "Zâmbiţi, vă rog!" nu mai este de bun augur, prăbuşindu-se, la rându-i, în vâltoarea şi degringolada vremurilor. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Şcoli premiate cu diplome
Se fac înscrierile pentru subvenţia la lapte
Manipularea ministrului Funeriu a eşuat
Horoscop
Bancul zilei: Ceai pentru tata
Funcţionarii publici intră în grevă generală în 5 mai
Faceţi sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale
Grecia determină mobilizarea generală a zonei Euro
Nemţii sunt plătiţi să consume energie
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Dacă vrei să înveţi mai bine, trage un pui de somn şi nu uita să visezi
Comunicat de presă - "Ivan Turbincă"
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat noul proiect al Legii ANI
Deputaţii au eliminat din Legea ANI posibilitatea sechestrării averilor
Contabilul operei eminesciene va avea o leafă de peste 6000 lei
acum se moşeşte politic dăruirea funcţiei de director adjunct
De la minister n-a primit nici un şfanţ pentru drumul Vorona
aşa că preşedintele Ţâbuleac a alocat bani din bugetul judeţului
Peste 700 de copii ajunşi la spital cu afecţiuni respiratorii
Care-s porcii?
Furt din locuinţ㠖 Botoşani
Consilierii judeţeni botoşăneni nu s-au lăsat fraieriţi de suceveanul Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!