Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16241
De la 07 Ianuarie 2003
122876308

Românul şi zbenguiala

  • 16 November 2008, 23:00
Prin zbenguială, românul demonstrează vitalitatea naţiei sale. Drept pentru care, se tot zbenguie. N-are voie? O face de mic, chiar din burta mamei, nerăbdător să dea piept, cu mama, cu viaţa. Apoi, ca şcolar, o face în clasă, atrăgându-şi oprobiul severelor educatoare aparţinătoare de popor şi de învăţământul românesc. Micul român se zbenguie în voia cea bună, probând o frumoasă poftă de viaţă. Că sparge un geam, că trage cu praştia, că pune dulceaţă în pantofii (descălţaţi) musafirilor, că trage o înjurătură neaoşă, ce mai contează? Toată lumea îşi varsă admiraţia asupra sa.
Iar, ca de obicei, mama (sa) nu se supără. De ce oare? La frumoasa şi atât de frageda vârstă de 2 ani sau bani, când micuţul învaţă să înjure frumos, ca pentru prima oară, de p… şi de p…, părinţii îl înconjoară frumos şi plenar, cu toată dragostea cuvenită, înţelegând prin aceasta că i-au asigurat deja o bună creştere, totodată atât de necesară, în ideea pregătirii pentru viaţă, pentru succesul în ea. Dar, lungul drumului cel greu spre zbenguială de aici începe. Şi, fără a forţa nota, copilul român către aceasta înclină, străduindu-se să calce tot (mai) hotărât şi dârz. Urmează spargerea geamurilor vecinilor, într-un elan dat de frumoasa vârstă a copilăriei, fluieratul după domnişoar㠖 prima – întâlnită în cale cu apariţia ei în minijupă şi în picioare lungi, cu înjurăturile, mult mai aspre şi ca la uşa cortului, înţelese mult mai bine acum de către progenitură, cu primele fugi de acasă, cu şotii adevărate, de netăgăduit, de altminteri.
Aburcarea pe linia adolescenţei devine o altă fază interesantă a vieţii şi zbenguielii. Intervine prima încercare de a da piept cu berea, vinul şi alcoolul – din păcate, şi cu drogul – o încercare grea, cu efecte aparte, pe care nu le poţi evita. Astăzi, când părinţii micului sau tânărului român, îşi duc viaţa şi eventual munca peste hotare, chestiune devine extrem de importantă şi decisivă.
La împlinirea unei ceva mai multă minte, românul nostru se zbenguie în stil nou. Încearcă un pocker, o idilă, un viol, întâi şi întâi spre a vedea cum este şi cum îi iese, animat de curiozitate şi cunoaştere. Minor fiind, nu intră sub incidenţa Codului penal. Pune mâna nonşalant pe cheile maşinii babacilor, comite, inerent, primul accident, fără teama de a păţi ceva. Legea este atât de blândă, încât totdeauna eşti îndreptăţit să o încalci.
Nici bătrânetul ţării nu este străin de zbenguială, aceasta fiind în (oarece) măsură să-i salveze (încă) virilitatea, chiar dacă este ajutat de marele efect al Viagrăi, pătrunsă şi la noi, ca orice mare descoperire a ştiinţei. Prin zbenguială, executată la timp şi util, românul este cu mult înaintea altor popoare, mai mult sau mai puţin vecine. La vremuri actuale, românul actual! Semn că geto-dacii au rămas de poveste. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nepricepuţii de la Termica au dormit toată vara şi sapă, acum, iarna
reportaj necenzurat
Pedeliştii vor să fie şi ei atipici precum Ciubotaru
se va vedea la vot cât de credibile sunt faptele lor
Oprişanu se dezice de Conţac
Se abţine de la campanie în memoria victimelor de la Petrila
I se par cam dure cuvintele mardeiaşi şi plângere penală
Şi pisicile beau bere!
Cinci plângeri penale împotriva asediatorilor sediului PD-L
Buhăianu să vină şi cu soluţii dacă e aşa priceput la sănătate
Periplu printre etniile botoşănene
Oprişanu lansează o provocare contracandidaţilor săi!
Schimbări esenţiale în opţiunile electoratului
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCXLII)
(Ioan Rotundu)
Bogatul Bulă, modestul Bulaev!
Horoscop
Dialog scurt între Boc şi Băsescu
Este mentorul lui Voiculescu
Sunaţi-o, şi vă promite un viitor strălucit!
O investiţie care se anunţă a crea multe dificultăţi
La AJOFM pe de-o parte se fac angajări, de cealaltă numărul şomerilor se dublează
Spitalele să se priceapă la cheltuieli, că bani sunt!
Copil cu faţa sluţită din neglijenţa mamei
Mai mult adevăr, mai multă dreptate!
Anunţ Termica - sistare furnizare energie
Anunţ Termica - sistare furnizare energie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog