Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12361
De la 07 Ianuarie 2003
122898010

Rusia: Cand candidatul Kremlinului pierde alegerile, pana si alegatorii sunt surprinsi

  • 29 September 2015, 23:00
Cand candidatul comunist Sergei Levchenko l-a invins duminica pe reprezentantul partidului lui Vladimir Putin in lupta pentru guvernarea regiunii siberiene Irkutsk, pana si alegatorii care l-au sprijinit s-au aratat surprinsi: Kremlinul nu pierde niciodata alegerile, scrie Reuters.
Levchenko l-a invis la mare diferenta pe guvernatorul in functie Serghei Yeroshchenko, devenind primul politician dupa 2012 - cand Kremlinul a inceput sa le permita alegatorilor sa isi voteze guvernatorii regionali - care a eliminat un candidat sprijinit de partidul Rusia Unita a lui Putin.
"Sunt socata. Sotul meu si cu mine am votat pentru Levchenko, insa nu ne imaginam ca va castiga", a declarat pentru Reuters o localnica din Irkutsk.
"Nu ii sprijinim pe comunisti si nici pe Lenin", a adaugat femeia, "doar ca Yeroshchenko era atat de sigur de victoria sa incat am vrut sa inteleaga ca exista si oameni impotriva sa".
In sistemul politic rus, extrem de controlat, este dificil de spus exact ce inseamna acest rezultat.
Comunistii, desi sunt cel mai mare partid de opozitie din Rusia, sustin cu tarie politicile Kremlinului pe multe subiecte spinoase precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea in urma cu mai bine de un an. Iar Kremlinul a sprijinit in trecut politicienii comunisti din alte zone.
Cu toate acestea, potrivit relatarilor localnicilor, Levchenko a obtinut aceasta victorie facand campanie pentru o schimbarea reala, in timp ce masinaria politica a partidului Rusia Unita l-a sprijinit pe guvernatorul in functie. Votantii au aratat ca sunt satui de costurile ridicate ale vietii si au vrut sa trimita un mesaj Moscovei.
"Rusia Unita castiga de fiecare data, oamenii s-au saturat si au vrut schimbare", a declarat pentru Reuters Pavel Kupreyev, un locuitor in varsta de 27 de ani din Irkutsk.
Lev Gudkov, directorul Centrului de sondaje Levada, a declarat ca alegerile din Irkutsk nu reprezinta o provocare reala pentru autoritatea Kremlinului, deoarece comunistii, ca si alte partide de opozitie din Parlament, nu ridica probleme.
"Opozitia sistemica nu este o opozitie, ci diferite factiuni in partidul de guvernamant", arata Gudkov, adaugand ca aceste partide de opozitie "functioneaza ca un absorbant al nemultumirii sociale."
"Situatia nu s-a schimbat. Nemultumirea persoanelor care locuiesc in regiuni a erupt. Acest lucru s-a datorat esecului Kremlinului de a gestiona alegerile", a mai afirmat Gudkov.
Cu toate acestea, incapacitatea aparenta a Rusiei Unite sa castige sugereaza ca aparatul politic al Kremlinului ar putea fi mai putin monolitic decat se credea, ceea ce ar putea avea implicatii pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dorinţa din timpul înmormântării
Reţeta zilei: Dulceaţă de ardei iute
Horoscopul zilei de 30.09.2015
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Medicii de la Spitalul Universitar au decis externarea lui Sorin Oprescu
Primarul va fi dus inapoi in Arestul Politiei
SUA: O maimuta a evadat din casa proprietarului sau si a comis o serie de pagube
Reactie rapida la motiunea esuata:
Blatistii fricosi din fruntea PNL trebuie sa plece
Tragicomedia de la mitingul anti-ponta organizat de PNL
Cine sunt oamenii adusi cu autocarele la mitingul anti-Ponta
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Romania va solicita un nou acord cu FMI anul acesta
Botoşani: Liberalii botoşăneni cu probleme să facă un pas în spate
Ioan Rotundu
Ce nu s-a vazut la TV in ziua in care guvernul Ponta nu a picat
Flori şi lacrimi pentru Cornelia Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog