Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15671
De la 07 Ianuarie 2003
122875738

Rusia este gata să lanseze un nou război împotriva vinurilor moldoveneşti

  • 25 August 2008, 23:00
Ultima declaratie a sefului inspectiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Ghenadi Oniscenko, despre un posibil nou embargou la importurile de vinuri moldovenesti ar putea duce la o noua racire a relatiilor economice moldo-ruse, informeaza Info-Prim Neo, preluat de Romanian Global News. Cu atat e mai socanta aceasta declaratie, cu cat in aceeasi zi inspectia rusa anunta ca noua din cele 17 companii inspectate la inceputul lunii august au fost autorizate sa prezinte mostre de productie spre expertizare in laboratorul din Moscova. Astfel numarul intreprinderilor vinicole moldovenesti care au primit unda verde pe piata rusa s-a ridicat la 42.
Inamicul numarul unu al exportatorilor de vin din Basarabia, cum a fost denumit Oniscenko, a declarat ca ar exista o insatisfactie tot mai mare fata de calitatea colaborarii. Si ca aceasta insatisfactie ar putea duce daca nu la „situatia de acum doi ani”, apoi la o posibila intrerupere brusca a dinamicii pozitive ce s-au profilat. Nici chiar in primavara anului 2005, cand Rospotrebnadzor a declansat un adevarat razboi impotriva producatorilor de bauturi alcoolice din Basarabia ce a dus la stoparea definitiva a exporturilor pe piata rusa, Oniscenko nu a fost atat de categoric.
Este un avertisment sau un ultimatum? Care sunt adevaratele motive ce l-a determinat pe seful inspectiei ruse sa faca declaratii atat de dure? Este vorba de calitatea productiei sau iarasi la mijloc este un motiv politic?
Reactia Agentiei agroindustriale Moldova-vin a fost categorica: nu pot fi pretentii la calitatea vinurilor moldovenesti. Si Chisinaul, si Moscova verifica „la sange” productia exportata. Iarasi este vorba de un joc politic, astfel a apreciat reprezentantul Agentiei declaratiile lui Oniscenko. Acelasi lucru par sa-l sugereze si mediile moscovite. „Producatorii din Republica Moldova isi ies din piele pentru a intra in gratia lui Oniscenko si chiar au introdus un control total asupra circulatiei productiei alcoolice”, scrie publicatia moscovita „Finansovie Izvestia”. Frustrati de inspectia rusa, exportatorii de productie vinicola apreciaza ultimele declaratii ale lui Oniscenko drept o lovitura puternica.
Si, intr-adevar, este o mare frustrare pentru industria vinicola basarabeana, care dupa deblocarea exporturilor pe piata rusa la sfarsitul anului 2007, au majorat de doua ori productia de divinuri, cu circa 49,0 la suta a productiei de vinuri si 25,5 la suta a vinurilor spumante. Producatorii moldoveni au stocuri mari de vinuri. Astfel stocurile de vinuri in vrac sunt estimate la 20-25 milioane de decalitri, cantitate ce depaseste productia anuala si de circa sase ori valoarea exporturilor de vinuri in vrac in prima jumatate a anului 2008. In cazul revenirii la „situatia de acum doi ani” sau „o posibila intrerupere brusca a dinamicii pozitive”, industria vinicola ar intra intr-o criza si mai profunda decat cea care a urmat dupa martie 2005, cand Rusia a stopat importul de productie alcoolica moldoveneasca. In ajunul stoparii exporturilor, companiile erau pe val, acum ele sunt slabite, in special financiar. Este adevarat ca nici una din intreprinderile vinicole nu si-a anuntat falimentul pe fondul acestei crize, chiar numarul lor a crescut, insa majoritatea au acuzat o situatie financiara foarte dificila.
Dupa inspectia de la inceputul lunii august a combinatelor, expertii Rospotrebnadzor s-au aratat surprinsi de faptul ca la majoritatea fabricilor de vinuri sunt implementate sau au fost implementate sisteme de management al calitatii ISO 9001 si 22000, ceea ce vorbeste despre inofensivitatea si calitatea productiei. Iar la mijlocul lunii iunie premierul rus Vladimir Putin declara dupa intrevederea cu omologul sau Zinaida Grecianii ca productia basarabeana "este solicitata in Rusia. Preturile si calitatea corespund standardelor internationale".
In timpul embargou-lui de peste 1,8 ani, si producatorii, si exportatorii s-au convins in repetate randuri ca una este mesajul oficialilor si declaratiile inspectorilor rusi care vin in Basarabia, si alta pozitia si actiunile Rospotrebnadzor-ului. Primul, mai mult sau mai putin, favorabil si aproape fara efect, in timp ce al doilea este decisiv. Avertismentul medicului sanitar principal al Federatiei Ruse ar trebui sa ingrijoreze nu numai producatorii, exportatorii, dar si oficialitatile. Ca acest avertisment nu este legat de calitatea productiei, o spun si cei care sunt vizati direct, dar si mediile rusesti.
Ceea ce am putea doar presupune e ca inspectia sanitara rusa este nemultumita de relatia cu exportatorii, inclusiv din cauza unor interese ce vin din partea acesteia si depasesc o relatie normala intre parteneri sau ca totusi nu au fost luate in considerare unele standarde ruse. Presa de la Moscova scrie, bunaoara, ca standardele ruse, valabile inca din perioada sovietica, nu admit sedimente in vinuri, iar in unele marci de vinuri moldovenesti sunt sedimente. In conditiile in care Oniscenko nu precizeaza care sunt pretentiile, este greu de inteles ce il deranjeaza.
Nu este exclus si faptul ca cineva nu este interesat in extinderea numarului de companii care exporta si ar dori sa monopolizeze exporturile pe aceasta directie.
Una este clar: declaratiile inspectorului sanitar principal al Federatiei Ruse nu pot fi neglijate, ele ar trebui sa fie luate in serios. Reactia ar trebui sa vina nu numai de la sectorul privat, dar si din partea Guvernului. Exportatorii de vinuri moldovenesti afirma ca ar exista un acord de colaborare moldo-rus referitor la exportul de vinuri in Rusia, care nu este insa ratificat.
Statisticile pe prima jumatate de an arata ca, desi s-au aflat intr-o criza nemaipomenita, producatorii de vinuri basarabeni nu au profitat indeajuns pentru a-si reorienta exporturile. Cota livrarilor de vinuri basarabene pe piata Uniunii Europene a fost de 12,4%, fata de 86% in tarile CSI. Cota UE ar fi fost cu mult mai mica daca exporturile pe piata rusa ar fi crescut mai puternic. Exportatorii spun ca in 2008 in Rusia au fost exportate 16 mln de sticle de vinuri moldovenesti, de doua ori mai putin decat se asteptau. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sancţionată contravenţional cu 3000 ron
România a câştigat locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Geografie
Interviu cu un lingvist basarabean despre situaţia limbii române
Miza procesului de la Haga: independenţa energetică a României
Voronin se întâlneşte cu Medvedev la Soci
Neamul românesc dintre Nistru şi Prut este în pericol de moarte
Un nou tip de traseist, cel politico - administrativ
Anunţ sfidător de majorare a comisioanelor bancare la Alpha Bank
Cenzură disperată luată de conducerea Piraeus Bank în dauna propriilor angajaţi
Program Tele'M Botoşani marţi, 26 august
Documente inedite despre Marea Răscoală Ţărănească din 1907
Horoscop
Ăştia nu ştiu de glumă. Recuperează orice
Comentariul comentariilor (CLXXIV)
(Ioan Rotundu)
Cu doi de „l”… ca să fie mai lungă!
Maşini de spălat furate de la sinistraţi
Primarul de Rădăuţi vrea să mute sinistraţii la Dorohoi
Ţurcanu va umbla la salariilor celor de la Protecţia Copiilor
el apreciază că salariile sunt prea mari, faţă de munca prestată
Trei societăţi au venit cu oferte pentru Programul „Cornul şi laptele”
Ţurcanu nu-i de glumă. Andi Murariu şi-a pierdut şefia
Creştem copii anemici, rahitici şi deformaţi fizic
Codaşi la căsătorii, dar şi la divorţuri
Birocraţia îi apără pe incendiatorii de mirişti de consecinţe
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză a deceselor
Chiar dacă este păgubit de angajat, patronul n-are voie să-i reţină cartea de muncă
Să fi fost acesta semnalul?
Ioan Rotunhdu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog