Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19163
De la 07 Ianuarie 2003
122904812

Ruşii fac ce vor in regiunea transnistreană

  • Chişinăul înghite minciunile ambasadorului rus
  • 8 February 2013, 23:00
După ce mai mulți deputați ruși s-au deplasat în regiunea transnistreană pentru „a ajuta zona să-și armonizeze legislația cu cea rusească”, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a invitat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farid Muhametșin, la o întâlnire, scrie presa de la Chisinau, preluata de Romanian Global News.
Farit Muhametşin, se pare că a reuşit să faca sa inghita hapul rusesc pe autoritatile de la Chisinau, afirmand că vizita celor nouă deputaţi ruşi la Tiraspol nu a fost coordonată cu Chisinaul întrucât aceştia se află “neoficial” în regiunea transnistreana.
După o convorbire de două ore cu diplomatul rus, viceministrul de Externe, Andrei Popov, părea ambiguu, scrie jurnal.md
„Dacă acest eveniment ar fi fost organizat de Duma din Federaţia Rusă sau de reprezentanţi ai Executivului rus, atunci ar fi fost anunţate şi autorităţile de la Chişinău. În acest caz, însă, am primit doar un apel telefonic prin care am fost anunţaţi că ei vor participa la o conferinţă ştiinţifică, şi nu aveau de gând să viziteze Chişinăul pentru eventuale vizite oficiale”, a declarat Muhametșin.
Argumentele ambasadorului au determinat ministerul de Externe să schimbe retorica. Dacă, ieri, premierul Vlad Filat era convins că vizita deputaţilor ruşi, fără acordul Chişinăului, este inadmisibilă, atunci, astăzi viceministrul Andrei Popov a fost mai puţin categoric. El nu a putu comenta dacă este normal sau nu ca doi deputați ruși să vină în RM fără să anunțe autoritățile.
„Ne-am exprimat îngrijorarea privind participarea unor deputați într-o conferință științifică cu un titlul inacceptabil pentru RM, care nu contribuie la promovarea unei atmosfere de încredere”, a declarat Popov.
Pe lângă conferinţa de la Tiraspol, pe agenda celor nouă deputaţi ai Dumei ruse figurează şi întrevederi cu reprezentanţi ai Sovietului Suprem din regiune…
. Intr-o declaratie facuta publica Partidul Acţiunea Democratică salută promptitudinea cu care Ministrerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act şi a chemat ambasadorul rus pentru explicaţii în urma vizitei neanunţate a diplomaţilor ruşi în zona transnistreană.
Membrii PAD îndeamnă MAEIE să ducă lucrurile până la capăt şi să solicite rechemarea la Moscova a ambasadorului Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin, transmite www.unimedia.info.
Potrivit PAD, explicaţiile oferite presei de către ambasadorul Farit Muhametşin par o glumă de prost gust şi o sfidare la adresa Republicii Moldova. „Diplomaţii ruşi au avut acţiuni publice şi politice, iar întâlnirile şi acţiunile lor comune cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au avut caracter oficial unde emisarii ruşi au activat în baza funcţiilor lor din cadrul Dumei de Stat.
Astfel de activităţi nu pot fi catalogate drept vizite private. În logica explicaţiilor date de ambsadorul rus, trupele ruse din stânga Nistrului ar putea fi definite drep turişti ruşi în vizită la rude care într-o bună zi vor dori să viziteze şi Chişinăul”, se spune într-un comunicat al formațiunii.
PAD constată că s-a accelerat activitatea neformală a Kremlinului în stânga Nistrului şi propaganda separatistă mai ales în ultimele luni pe fondul crizei politice fără precedent de la Chişinău: „De asemenea a crescut constant în ultimii ani gravitatea încălcărilor legislaţiei internaţionale de către Federaţia Rusă în raport cu Republica Moldova, acţiunile Kremlinului fiind încurajate de fregventele cedări şi reacţiii timide ale Chişinăului”.
„Numai un dialog absolut transprent cu Kremlinul şi Tiraspolul însoţit de o acţiune amplă de denunţare internaţională a presiunilor exercitate de Federaţia Rusă în dosarul transnistrean poate salva suveranitatea Republicii Moldova. În caz contrar jocul negocierilor cu uşile închise va lăsa loc în continuare şantajului şi presiunilor sincronizate de la Kremlin şi Tiraspol şi va duce fie la recunoaşterea Transnistrei fie la transnistrizarea Republicii Moldova.
În spiritul explicaţiilor oferite astăzi de către ambsadorul Federaţiei Ruse, Partidul Acţiunea Democratică solicită domnului Farit Muhametşin să îşi încheie vizita privată în Republica Moldova şi să îşi ia cu el şi prietenii numeroşi de la Tiraspol şi Chişinău!”, se mai spune în press-release.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Compot din… prezervative
Horoscop
Gastronomie: Friptură fragedă de porc
Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european
Dosarul lui Dan Voiculescu se judeca la Tribunalul Bucureşti pe 8 martie
Noaptea cea mai lungă la Bruxelles
16 ore de negocieri, ziarişti răpuşi la locul de muncă, preşedinte în căutarea unei periuţe de dinţi
Demnitari imorali, infractori şi cu chiloţii murdari
Ioan Rotundu
Salvat de pompieri dintr-un apartament cuprins de flăcări
Preotul reţinut pentru trafic de etnobotanice
Doi senatori PNL cer premierului explicaţii pentru aprobarea exploatării gazelor de şist in Bihor
Staţiunea Băile Felix ar putea fi distrusă
Şefa IŞJ, chemată la instruire cu ministrul
Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să le dea diplomele „haretiştilor”
„Marea analiză” va fi reluată
Profesorii care au luat peste 7 la titularizarea din 2012 au scăpat de discriminare
Poliţia Rutieră a pus ochii pe transportatorii de marfă şi călători
Deputatul Roman a cerut CLM revocarea creşterii impozitelor şi taxelor locale
Un nou accident auto pe „Drumul morţii”
Botoşani: Suferă primarul Portariuc de autism?
Consulul Ucrainei la Suceava vrea colaborare mai bună cu Botoşani
„Cap de porc” este îndrăgostit… după gratii
Trei ani închisoare cu suspendare pentru un omor
Glumind, sau nu, Portariuc îi recomandă lui Ţurcanu mănăstirea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog