Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7914
De la 07 Ianuarie 2003
122867981

Ruşii îşi medaliază veteranii din Basarabia

  • România ce face cu veteranii săi de dincolo de Prut?
  • 15 April 2010, 23:00
Ambasada Federaţiei Ruse de la Chisinau a decorat miercuri, 14 aprilie, 13 veterani ai celui de-al doilea război mondial, care au şi cetăţenie rusă. Medaliile au fost oferite cu ocazia aniversării a 65-a de la victoria asupra fascismului, transmite Info-Prim Neo, preluat de Romanian Global News.
Ambasada a solicitat acum câteva luni guvernului rus să confecţioneze 1045 de medalii pentru veteranii armatei sovietice din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, care mai sunt şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Decorarea veteranilor a început în regiunea transnistreană, acolo unde locuiesc majoritatea veteranilor cu cetăţenie rusă. Angajaţii ambasadei au spus că au mers şi la domiciliile veteranilor care nu se pot deplasa, pentru a le prinde în piept medalia şi a-i felicita.
„Ne bucură această medalie, este un semn că veteranii nu sunt uitaţi. Soţul meu are 83 de ani şi este nevăzător de doi ani. Când a auzit că este invitat să fie decorat, mi-a spus să îl conduc neapărat. În fiecare an, cu ocazia Zilei Victoriei, el primeşte scrisoare de la Vladimir Putin (prim-ministrul Federaţiei Ruse - n. r.) şi în acest an aşteptăm", a spus Tamara Privalova, soţia veteranului Serghei Privalov.
Veteranul Nicolae Covalenco a spus că va accepta crucea oferită de guvern, pentru că a mai primit o cruce pentru vitejie în război şi de la Guvernul Poloniei. „Toţi veteranii care au luptat în acel război merită să fie decoraţi cu medalii, oricum ar arăta ele, pentru că le-au meritat. Nu văd aici nicio încălcare", a spus veteranul.
Veteranului Vasile Batuev îi este greu să creadă că de la război s-au scurs 65 de ani. „Nu am crezut că voi ajunge să trăiesc 85 de ani, mă bucură această medalie foarte mult. Crucea pe care o va oferi guvernul nostru însă este ca o traumă. Dacă era să fie Crucea Sfântului Gheorghe, altă treabă. Guvernul nu s-a consultat cu nimeni cum să o numească, puteau să o facă şi de altă culoare, nu chiar neagră, dar asta deja este politică", a spus Batuev.
Vicepreşedintele comitetului veteranilor de război, Evgheni Dolgov, a spus că o parte din cei 5800 de veterani, cetăţeni ai Republicii Moldova care au luptat în armata sovietică, refuză să primească şi medalia care va fi oferită de Guvernul Republicii Moldova la 9 Mai - „Crucea Comemorativă a Războiului al Doilea Mondial". „Crucea nu este un simbol al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ci un simbol al României, pentru că este elaborată după modelul românesc. România a început războiul asupra URSS împreună cu Germania în 1941 când a trecut Prutul. De aceea, veteranii noştri nu vor să primească aşa cruci, cu care vor fi decoraţi şi agresorii", a spus Dolgov.
In acest context Ambasadorul Valerii Kuzmin le-a spus jurnaliştilor că situaţia privind decorarea veteranilor în Republica Moldova este una complicată. „Este o tentativă a Guvernului Republicii Moldova de a-i face eroi pe ofiţerii români care au luptat în perioada represiunii fasciste, decizie pe care eu o consider amorală. Armata sovietică a nimicit fascismul, prin asta a contribuit la dezvoltarea democraţiei în Europa. Această tentativă nu corespunde nici democraţiei, nici adevărului istoric", este de părere ambasadorul rus.
El se pare ca a fost ascultat la Bucuresti pentru ca Romania nu a decorat pana in prezent veterani basarabeni care au luptat pentru Armata Romana. Ba mai mult o initiativa legislativa care urmarea acordarea de pensii simbolice celor aproximativ 500 de veterani ai Armatei Romane din Basarabia a primit aviz negativ de la Ministerul Apararii de la Bucuresti care s-a spalat pe maini invocand ca nu are baza legislativa, ceea ce este cu totul fals, aceasta baza legislativa existand.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fiscul nu colbăieşte!
Ţigări scoase din circuitul ilegal de poliţiştii botoşăneni
Misiuni executate de jandarmi la sfârşit de săptămână…
Monstruozităţi care, sub umbrela umanităţii, au generat copiilor coşmaruri
situaţia s-a petrecutz la Liceul de Arte din Botoşani
Comisarul şef Cristian Vieru s-a sinucis
„Stima noastră şi mândria - umilinţa sărăcia”
peste o mie de oameni au mărşăluit pe străzile Botoşaniului
Şi eu l-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el
PDL nu ne vinde ţara, ne vinde viitorul copiilor noştri
Guvernul vinde acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON, pentru un miliard euro
Invitaţie la „Aventurile lui Chiţ”
Colegiul Medicilor: Pacienţii şi medicii amendaţi să se adreseze instanţei
Falcă este sau nu imoral?
Dacă România câştigă insula Maikan, Rusia va ridica pretenţii teritoriale asupra Ucrainei
Dilema electorală a PDL
Disponibilizările din sănătate sunt incerte
România va ieşi din recesiune la 2-3 trimestre după zona euro
Bancul zilei: Cererea Penisului şi răspunsul Direcţiunii
Horoscop
Românii din Nordul Bucovinei s-au strâns să-i pomenească
pe arcaşii lui Ştefan Cel Mare
Legea Agenţiei Naţionale de Integritate făcută praf de Curtea Constituţională
eroul zilei avocata Alice Draghici
În 2013 va fi un şoc în ceea ce priveşte majorarea preţurilor la energia electrică
Declaraţia preşedintelui Băsescu i-a speriat din nou pe bugetari
Medicii de familie aşteaptă să sune telefonul care… rămâne mut
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog