Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3882
De la 07 Ianuarie 2003
122889531

S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?

  • 2 July 2014, 23:00
Ieri, la Consiliul Judeţean Botoşani, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de apărare teritorială şi ordine publică (ATOP). La şedinţă a participat şi comisarul şef Cătălin Radu, şeful Poliţiei municipale Botoşani, care a ridicat o serie de probleme care în orice altă ţară europeană s-ar fi soldat cu demisia sa.
Comisarul a propus administraţiei municipiului luarea unor măsuri antisociale, antieconomice, angajatoare de cheltuieli din banii publici, toate menite să uşureze munca poliţiştilo9r.
Dacă Primăria Botoşani ar avea banii necesari să facă aceste investiţii şi curajul încălcării legislaţiei privind drepturile de proprietate şi libertăţile economice, firesc ar fi ca Poliţia să-şi înceteze activitatea pentru că ar deveni o instituţie publică fără obiect de activitate.
Dar ce propune comisarul Cătrălin Radu, aflat printre ultimii absolvenţi ai şcolilor de miliţieni ale regimului comunist?
Vrea comisarul ca programul chioşcurilor alimentare aflate în vecinătatea şcolilor să aibă programul de lucru în afara orelor de şcoală. Cum mai toate şcolile din municipiu au program pe întreg parcursul zilei, ar însemna ca acele chioşcuri să nu mai funcţioneze. Le dă comisarul Radu de lucru vânzătorilor de la aceste chioşcuri? Chioşcurile astea, aşa nenorocite cum sunt, aduc venituri la stat, bani din care poliţistul îşi primeşte leafa.
Motivul invocat de comisar ar fi că prin aceste chioşcuri se vând băuturi şi ţigări elevilor. Poate că aşa o fi, dar dacă vaca a mâncat pelin şi a dat lapte amar, n-o tai. N-o mai laşi să mănânce pelin. Dacă vânzătorul vine alcool şi ţigări elevilor, să fie amendat. Nu ştiu ca vreun astfel de chioşcar să fi fost amendat şi nici în Raportul de activitate al Poliţiei pe anul 2012 nu s-a menţionat astfel de sancţiuni aplicate pe aceste motive.
În ce privesc elevii, care au de băut şi fumat, vor cumpăra aceste produse de oriunde din altă parte. În jurul unei şcoli, pe lângă obişnuitul chioşc stradal, se mai află câteva magazine alimentare şi baruri. Le va închide comisarul şi pe acestea, făcându-le program separat de cel al şcolii? E o prostie să te gândeşti la aşa ceva, nu şi să mai aplici o astfel de propunere.
Mai are comisarul un dinte şi împotriva chioşcurilor non-stop. Cică vând băuturi, se îmbată unii, fac scandal işi tulbură liniştea poliţistului, aflat şi el pe la vreun bar, la o cafea şi una mică, glumind în limbaj de cartier cu barmaniţa. Chioşcurile astea dau de lucru la nişte amărâţi, aduc venituri statului şi satisfac nişte nevoie de ordin social. Dacă este aşa viteaz comisarul, să ceară ministrului său să interzică vânzarea ţigărilor şi a băuturilor alcoolice şi s-a rezolvat definitiv problema liniştii şi ordinii publice. Numai că la o astfel de propunere, ministrul ar putea să se lipsească de comisar şi nu de veniturile care le aduc ţigările şi băuturile bugetului de stat.
Activităţile comerciale sunt activităţi private, se bucură de libertăţile economice europene şi nu pot fi îngrădite de gândirea unui miliţian devenit poliţist. Constituţia României apără şi garantează proprietatea privată, lucru pe care comisarul pare să nu-l cunoască. Poliţiştii sunt plătiţi să apere proprietatea privată şi nu s-o îngrădească pentru a-şi uşura lor munca.
Mai are comisarul o problemă cu cânii maidanezi. Cică primeşte multe reclamaţii. Nu-i treaba poliţiei această problemă decât numai dacă cel muşcat de câine ştie cui aparţine acesta şi-l reclamă pe proprietar. Dacă este un maidanez, problema se află în curtea Primăriei. Este grav că un comisar de poliţie sugerează a nu se ţine cont de poziţia organizaţiilor neguvernamentale de apărare a drepturilor animalelor. Cu o astfel de mentalitate, comisarul nu prea este compatibil cu uniforma pe care o poartă.
Şi mai vrea comisarul ca Primăria să umple oraşul cu camere de luat vederi. Ca şi contribuabil n-am nimic împotrivă, dacă Poliţia dă şi banii necesari pentru o astfel de investiţie. Dacă investiţia se va realiza pe banii noştri, atunci să fie redus proporţional şi numărul de poliţişti stradali, că nu-şi mai au rostul.
Angajăm informaticieni, oameni educaţi profesional şi care ştiu să mânuiască astfel de softuri. Nu ştiu de ce, dar tare mă tem că problema asta a camerelor video este un aranjament al firmelor de profil cu anumiţi comisari din Poliţie. Asupra acesrtui subiect voi reveni şi cu nişte exemple care spun multe despre cum lucrează unii poliţişti.
Una peste alta, comisarul Cătălin Radu mi se pare că s-a cam obrăznicit, şi o face pe banii noştri. Va fi interesant să ltim mai multe despre acest domn comisar, că prea a apărut de niciunde şi se gurguţă în a uşura munca poliţiştilor restrângându-ne nouă drepturile şi libertăţile despre care dumnealui n-a învăţat lşa şcoala de miliţieni.
În SUA cad sub gloanţe în câte o şcoală zeci de elevi şi profesori. Niciun deputat, senator sau demnitar al statului, în frunte cu preşedintele Obama, n-a îndrăznit să interzică vânzarea armelor. Nici măcar să introducă ceva restricţii n-au avut curajul. Şi ştiţi de ce, domnule comisar? Pentru că a deţine o armă letală la americani este un drept constituţional, iar la ei Constituţia este mai sfântă ca Biblia noastră. În schimb, au luat măsuri de control în şcoli, nu în afara perimetrului şcolilor. Educă elevii, nu interzic activităţile economice din jurul campusului şcolar. Iar poliţiştii se supun organizaţiilor societăţii civile şi nu invers. Poate vă spune ceva toate acestea!
15.02.2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Protest la Psihiatrie pentru tăieri drastice la salarii
Problema lui Agachi
Bancul zilei: Urare la început de an
Horoscopul zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog