Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19438
De la 07 Ianuarie 2003
122879505

S.U.A.: Liber la cultivarea a doua soiuri de cartofi MG - webPR

  • 11 November 2016, 23:00
Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA) a autorizat cultivarea a doua linii de cartofi obtinuti prin modificari genetice. Scopul a fost acela de a crea hibrizi rezistenti la mana tarzie. Autorizatia, acordata firmei J.R. Simplot Co., din Idaho, se refera la soiurile denumite Ranger Russet si Atlantic. Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca aceasta este a doua generatie de cartofi Innate obtinuti de firma sa. Ei au si o rezistenta sporita la invinetire, viata la raft mai indelungata, iar la prelucrarea la temperaturi ridicate, dezvolta cantitati mai mici de substante potential cancerigene.
Cartofii vor fi evaluati, la cererea companiei, de Administratia pentru Alimente si Medicamente a SUA (FDA) si de Agentia pentru Protectia Mediului a SUA (EPA). Este de asteptat ca rezultatele testarilor sa fie obtinute in luna ianuarie 2017, iar cartofii sa devina disponibili in comert in primavara viitoare.
Acete doua soiuri se alatura unui al treilea, numit Russet Burbank, care a obtinut deja avizele UISDA si EPA.
Mana tarzie este boala care a provocat foametea din Irlanda. Si la ora actuala reprezinta o amenintare pentru cultivatorii din intreaga lume, in special in regiunile umede. Oficialii companiei Simplot sustin ca utilizarea noilor linii ar putea reduce cantitatea de pesticide utilizate la cultura cartofului cu pana la 45%.
Pentru ca vor fi mai putine pete vinete pe cartofi, s-ar reduce cantitatea de deseuri rezultate din curatare, iar productia de cartofi de calitate superioara ar creste cu 15%. Pentru ca noii cartofi au o rezistenta mai mare la stocarea la rece, s-ar putea reduce costurile de transport in industria producatoare de chips-uri. Pastrand mai mult timp cartofii, producatorii ar putea face stocuri mai mari.
Prima generatie de cartofi Innate, care a fost disponibila pe piata mai mult de un an, era rezistenta la invinetire, dar nu si la mana sau la frig. Companii mari, precum McDonalds, au refuzat sa utilizeze cartofii Russet, sub motiv ca sunt OMG.
Pentru a dovedi publicului larg ca nu reprezinta un pericol, compania a angrenat in campaniile sale de promovare inclusiv sportivi americani medaliati la Olimpiade. Holly Holm, campioana la arte martiale mixte, si-a dovedit abilitatile luptand cu un sac plin cu cartofi Russet Alb. ”Comunicatul oficial„ al companiei a precizat ca ”produsul a rezistat si s-a dovedit greu de invinetit„. Pe de alta parte, Kristin Armstrong, de trei ori medaliata cu aur la ciclism, a evaluat calitatile nutritive ale acestui soi de cartofi.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Potenţa românului
Horoscopul zilei de 12.11.2016
„Avocatul diavolului” şi apărătorii păcătosului Teodosie
Ioan Rotundu
De cer ar trebui votaţi cei care-l susţin pe Cioloş
Ioan Rotundu
Romanii Vlad Capusan si Zsolt Torok, primii alpinisti ajunsi pe varful himalayan Peak 5:
Vom putea sa ii dam nume si va fi unul romanesc
Un analist politic din Rusia afirma, pentru Moskovsky Komsomolets, ca Vladimir Putin ar putea sa se retraga,
din cauza unor probleme de sanatate / Stirea a fost stearsa in cateva ore
China: Vanzarile au atins un record de peste 17 miliarde dolari in cea mai mare zi de cumparaturi online
Comisia Europeana: Romania va sari peste plafonul de deficit de 3%, in 2017,
din cauza cresterii salariilor bugetarilor si a reducerii unor taxe. Initiativele legislative din mediul electoral, cel mai mare risc
Dacian Ciolos a cerut ANPC sa faca un control la Ryanair
dupa ce nu a putut plati in lei produse vandute in avion
Fostul premier moldovean Vlad Filat ramane in inchisoare,
Curtea de Apel Chisinau mentine decizia primei instante de 9 ani de inchisoare
Cod portocaliu de ninsori si viscol in nordul Moldovei si in Carpatii
Meridionali, cod galben in restul tarii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog