Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8955
De la 07 Ianuarie 2003
122894604
Să promovăm o tânără pictoriţă

Berta Maria Moldoveanu, copila cu mână de aur

  • 17 March 2009, 23:00
La mijlocul lunii mai am avut ocazia să revăd Castelul „Iulia Haşdeu” din Câmpina, construit de Bogdan Petriceicu Haşdeu (1838- 1907), „cel mai învăţat român din secolul al XIX-lea”, aşa cum îl caracteriza Mircea Eliade, castel construit în amintirea Iuliei, fiica decedată la o vârstă foarte fragedă. De data aceasta, pe lângă frumuseţea castelului, am avut parte şi de o mare surpriză. La subsolul castelului se găsea o expoziţie de pictură în ulei pe pânză. Ghidul castelului ne-a informat că este vorba de o expoziţie a Bertei Maria Moldoveanu, o elevă, de doar 12 ani, a Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Nicolae Toniţa” din Bârlad.
Mă aşteptam, aşadar, să găsesc câteva picturi, mai mult sau mai puţin naive, mai mult sau mai puţin conturate. Din fericire pentru mine, am avut parte de o experienţă care m-a contrazis pe deplin. Nu mi-am putut ascunde imensa surprindere la vederea tablourilor a căror claritate, viziune şi execuţie mă făceau să cred că în spatele lor se află ani de zile de încercări, schiţe şi nopţi pierdute, nicidecum mâinile unei copile de 12 ani. Am savurat fiecare tablou, impresionat fiind de faptul că erau realizate în ulei, în cel mai profesionist fel posibil.
La cei 12 ani ai săi, Berta Maria reuşeşte să picteze într-un mod surprinzător, având ca teme natura, familia şi prietenii, florile, satele româneşti, bisericile, mănăstirile. Imediat mi-am spus că talentul acestei tinere pictoriţe trebuie promovat pe toate canalele, pentru că Berta Maria Moldoveanu merită respectul nostru cel puţin din două motive: odată pentru că ne încântă privirea cu ceea ce eu numesc pictura clasică, pictura din care înţelegi ceva şi care are un mesaj, contrar aşa-numitului curent „postmodernist” în care un pretins „maestru” aruncă două linii pe o pânză şi ne cataloghează drept proşti dacă nu înţelegem ce vrea să spună; în al doilea rând, Berta Maria este modelul pe care trebuie să îl promovăm pentru a arăta tinerei generaţii că drogurile, violenţa, alcoolul şi curentul „emo” nu fac altceva decât să le golească sufletele, făcându-i prizonierii mediocrităţii.
Berta Maria are realizate până în prezent 6 expoziţii personale, în care a prezentat peste 180 de lucrări în ulei şi a participat la 30 de expoziţii de grup în ţară şi străinătate (Franţa, Belgia). Lucrările sale au câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.
„În pictura Mariei predominante ca temă sunt florile şi peisajele din diverse anotimpuri. La vârsta ei, porneşte cu o anumită maturitate artistică, lucru mai rar întâlnit. De obicei, copiii pornesc în pictură de la tehnica apei. Pictura în ulei este mult mai dificilă, pentru că sunt necesare mai multe calităţi, dar Maria le are cu prisosinţă. De ce să nu sperăm că în viitor va fi un nume în plastica românească?!” - Didu Clapon, pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici. (Dan Tanasa)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
Senatorul Nicolae Moga şi-a deschis un cabinet parlamentar mobil
Comunicat de presă Casa Corpului Didactic
Descentralizarea, o necunoscută ce-i înspăimântă pe unii primari
„Piedone de Botoşani” stinge pe loc conflictele
Criza economică a rărit extinderile
Nu ştie să scrie, dar vrea permis auto
Start la cârpeli de drumuri
Respect
Nu vă puneţi cu femeile
Secretul furtului armelor de la Ciorogârla
Teatrul Vasilache vă invită la spectacol
O ofertă de angajări extrem de tentantă
Horoscop
Românul şi moravurile noi
Salată rusească
Negocierile s-au rupt, urmează protestele
Dezbatere publică pe seama cumulului pensiei cu salariul de la stat
Premiul anual ajunge la profesori
Saloane de înfrumuseţare verificate la instrumentar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog