Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13009
De la 07 Ianuarie 2003
122898658

Să vă fie ruşine!

  • 10 December 2009, 23:00
Alegerile prezidenţiale 2009 şi teatrul creat în jurul acestora continuă fără doar şi poate ameninţând serios imaginea românilor şi României, imagine pentru care nimeni nu se sinchiseşte. Au fost tăvăliţi în noroi candidaţii la preşedinţie, prim miniştrii, miniştrii, politica este sinonimă cu dispreţul, iar poporul este împărţit în oameni corecţi şi mincinoşi, fapte reflectate de presa internaţională nemanipulată.
De ieri, România are preşedinte, dar are şi o nouă problemă, are un nou ghimpe în spate care nu o lasă să evolueze şi acesta îl constituite DIASPORA. Aşa este zugrăvită în presa românească diaspora drept o CĂPŞUNĂ cu drept de vot!!! Şi asta fără pic de respect din partea colegilor de breaslă de la Bucureşti!!! Chiar nu vă e ruşine?
Diaspora română a dat o palmă politicienilor români, a răsturnat rezultatul alegerilor 2009, şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte viitorul ţării pentru ultimii 5 ani, a înclinat balanţa voturilor şi acest lucru i-a prins pe picior greşit pe unii care nu dau „un ban" pe valoarea şi capacitatea românilor din străinătate. Da domnilor! Pe aceştia i-a prins pe picior greşit acest vot, pe cei care au crezut că dacă ne-au alungat din ţară, prin sistemul fără speranţă de trai, o să stăm cuminţi în colţ fără a scoate sunet!
A pleca din ţară, a fost un act de real curaj pentru unii care au trecut munţii pe jos mergând zile întregi fără să mănânce şi pe care vii îi ţinea numai speranţa unui mâine mai bun, ideal care în ţara natală continuă să fie o utopie. Act de curaj pe care cei care au stat la căldura căminului părintesc nu numai că nu îl cunosc, dar îl şi condamnă. Îl sancţionează şi huiduie fără a cunoaşte minimul necesar - că este nevoie de putere interioară enormă pentru a face asta! Dar... un proverb spune „să nu îi ceri omului ce nu îţi poate da!". Ei bine ce să aşteptăm de la nişte oameni care nu ştiu ce înseamnă DIASPORĂ? Şi totuşi continuă să vorbească despre ea din scaunele lor calde de la Bucureşti. Să vă spunem noi domnilor ce înseamnă diasporă? Cu mare plăcere!
Diasporă înseamnă:
- oameni care au plecat de acasă şi se chinuiesc în străinătate pentru a oferi familiei ce dumneavoastră nu i-aţi lăsat să îi ofere,
- oameni care au lăsat locurile calde pentru că nu au vrut să se înjosească în anumite posturi, care nu au vrut să plece capul în faţa altora pentru a-şi păstra locul de muncă, - oameni care nu au vrut să îşi folosească rudele pentru a-i implementa în poziţii importante din structurile de stat pentru care nu sunt nici măcar pregătiţi,
- oameni care nu au BMW la poartă şi cer ajutor social de la stat,
- oameni care au vrut să îşi cumpere o casă pe care voi i-o vindeţi acum la preţuri mai mari decât în unele capitale europene,
- oameni care au vrut să fie apolitici dar pe care dumneavoastră îi politizaţi acum promiţându-le că le daţi în străinătate posturi pentru care nu puteţi decide şi pe care eu, personal, îi compătimesc,
- români care aici sunt plătiţi „în aur" de multe firme, dar care nu au nici o şansă de angajare în România dacă nu sunt susţinuţi,
- români licenţiaţi care muncesc drept ospătari ori constructori prin străinătate, ori chiar în agricultură (CĂPŞUNARI cu diplomă domnule! ca să vă dau alt subiect de denigrare),
- oameni care predau gratuit limba română ori dansuri româneşti copiilor noştri - în Grecia pentru a păstra limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti,
- oameni care fac muncă voluntară pentru imaginea României (subsemnata vă poate da multe exemple atât personale, cât şi a celor din cercul de colaboratori) fapte pentru care cei de acasă ne blamează...
- ... şi multe altele... dintre care mai subliniez acum doar că... românii din diasporă sunt oameni care îşi cunosc lungul nasului, cu respect de sine şi care mai întâi de toate iubesc România.
Aceştia sunt românii din diasporă domnilor! - imagine de care nimeni nu s-a interesat pentru că nu era un subiect "hot". Compatrioţi despre care atunci când trimiteam o ştire la Bucureşti se pierdea prin sertare pentru că emigranţii români nu trebuie să fie şcoliţi! Conform celor oglindite de presa română, şi nu numai, până acum, aceştia trebuiau să fie nişte incapabili, nişte rataţi care au plecat pentru că nu se puteau afirma în ţară - dar bine o fac în străinătate, nişte infractori şi nu oameni crescuţi cu respect faţă de sine şi ţară, nişte surse de venit fără voce, nişte oameni care fac de râs România.
Acestea erau şi ştirile care mi-ar fi fost publicate şi m-ar fi făcut cel mai mare ziarist român din Grecia dar pe care am refuzat să le scriu, aşteptând momentul dreptăţii, momentul în care 22 de milioane de români vor înţelege că situaţia e alta ori îi vom obliga să o facă. Ei bine, fac parte din categoria oamenilor norocoşi să trăiesc ziua asta. Şi mă bucură să văd înverşunarea de la Bucureşti. Păi că nu dă nimeni valoare diasporei ştiam, dar să nu dea importanţă nici proverbelor româneşti atunci cum zic ce spun grecii „Bine să păţiţi!".
„Buturuga mică răstoarnă carul mare" zice un proverb vechi românesc, care se potriveşte de minune în România de după 6 decembrie 2009.
Şi pentru că e mai uşor să înlături buturuga din drum decât să o urci în căruţă şi să mergeţi împreună mai departe, mă dezgustă atitudinea unor oameni cu scaun la cap care lovesc acum în DIASPORĂ. Nu de alta dar trebuie să existe un vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Cel mai simplu e să dai vina pe cel care nici măcar nu e acasă deci, nici nu se poate apăra decât să creezi echilibru şi armonie. Într-adevăr diaspora a înclinat balanţa. Dar de ce? Pentru că românii din România nu s-au prezentat la vot, 40% dintre aceştia preferând să tacă. În situaţia în care aceştia s-ar fi prezentat la urne vocea diasporei nu ar fi fost auzită.
Şi atunci, pentru că aud aberaţii de genul, diaspora să nu aibă drept de vot, drept garantat prin Constituţie, vin şi subliniez că se doreşte anularea acestui drept pentru cei care fac uz de el, pentru că cei care nu merg la vot nu deranjează pe nimeni. Acesta este de altfel şi unul dintre puţinele drepturi care ne-au mai rămas! Ni-l luaţi şi pe acesta? Nu cred domnilor pentru că diaspora a demonstrat în 6 decembrie că ştie să ia atitudine.
Şi atunci am încredere că aceasta se va uni şi va lupta pentru drepturile ei pentru că una e să nu vreau eu, alta e să mă obligi - sentiment pe care cei ce trăiesc în democraţii adevărate îl urăsc cu desăvârşire.
Şi acest lucru mă umple de satisfacţie pentru că am schimbat ceva, pentru că DIASPORA îi obligă acum pe politicienii români să îşi schimbe atitudinea cu care ne vor privi şi trata de acum încolo. Şi odată cu ei vreau să cred că îşi va schimba atitudinea şi poporul care ne vede ca pe o ruşine!
Şi pentru moment, pentru asta ar trebui să vă fie ruşine domnilor care anunţaţi că vreţi să ne luaţi dreptul de vot - să vă fie ruşine pentru sunteţi români ca şi noi!
Ana Ţuţuianu, redactor sef RoMedia, corespondent Romanian Global News in Grecia
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Florin Ţurcanu nu scapă de judecată
Protest anunţat în săptămâna Crăciunului
Sensul giratoriu la Dorohoi a calmat nervii şoferilor
Mandat de executare a închisorii pus în aplicare
Două morţi suspecte într-o singură zi
Blocul ruină, demolat şi transformat în piatră pentru drumuri
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 decembrie
Campania Geoană: Culisele internaţionale
Realitatea TV si Antena l-au făcut preşedinte pe Geoană
pentru 11 ore iar pe Băsescu pentru 5 ani
PSD îi ia calul diasporei
Concert de colinde la biserica ortodoxă română din New Westminster
Zeci de mii de ţigarete confiscate la Mihăileni
Diminuarea lefurilor, aplicată diferenţiat în învăţământ
Salariaţii Laboratorului de analize îşi caută de lucru
Nu vrea înapoi şef, vrea doar banii pe salariu
Curiozitate sexuală
Gata cu vrajba!
Casca de protecţie
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog