Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2506
De la 07 Ianuarie 2003
122888155

Sabina Reşetnic, studentă, 21 de ani: „Limba română e ca şi sora mea”

  • 2 September 2010, 23:00
Pentru Sabina Reşetnic, studentă în ultimul an la Facultatea de Economie de la ULIM, Ziua Limbii Române are o semnificaţie aparte. Ea a venit pe lume exact în clipele în care, acum 21 de ani, pe 31 august 1989, Parlamentul de la Chişinău vota limba de stat. „Mama îmi povestea că auzea în timpul naşterii transmisiunea în direct la radio din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aşa că am inspirat patriotism din primele secunde de viaţă, la propriu. Iar Limba română e ca şi sora mea", zâmbeşte tânăra.
- Sabina, cum te-a marcat faptul că eşti născută de Ziua Limbii Române?
- Sunt mândră că am venit pe lume în clipele când întreg poporul renăscut al Basarabiei, adunat grămăjoară în centrul capitalei, lua acele decizii istorice. S-a trezit şi într-o voce a rostit durerea comună a unui neam marcat de jumătate de veac de deznaţionalizare. Este o zi sfântă, o sărbătoare deosebită, pe care nu o are nicio altă ţară. Iar pentru mine este un motiv dublu de bucurie.
- La cei 21 de ani ai tăi cum apreciezi cei 21 de ani de limbă română în R. Moldova? Avem motive de sărbătoare şi bucurie?
- Situaţia e încă dureroasă şi critică: încă mai discutăm ce limbă vorbim - română sau moldovenească, dar continuăm să o vorbim stâlcit; denumirea firească a limbii noastre, română, nu este oficializată, în schimb mai este folosită de unii ca sperietoare, în scopuri politice... Este frumos că avem o Sărbătoare a Limbii române, dar şi mai frumos ar fi dacă am celebra-o în fiecare zi - să o învăţăm, să o cunoaştem, să o vorbim corect, să o protejăm.
- În ce măsură readucerea denumirii corecte a limbii oficiale în Constituţie ar redresa situaţia?
- Cel puţin, s-ar pune capăt „dezbaterilor" false despre denumirea limbii noastre. Iar cei cu mentalitate sovietică, dacă nu înţeleg sau nu vor să accepte şi să respecte adevărurile istorice, ar fi obligaţi prin lege să o facă.
- Mulţi tineri de vârsta ta, născuţi după Independenţă, nu vorbesc corect limba română, se jenează, sau, ce e mai grav, consideră că e „cool" să o schimonosească, folosind rusisme şi argouri. Totodată, o bună parte din alogeni nu cunosc şi nici nu vor să înveţe limba de stat. De ce se întâmplă asta?
- Fosta guvernare comunistă a permis ca limba română să fie ignorată, să fie tratată ca o cenuşăreasă în propria casă. Totodată, multă lume are argumente de genul „aşa vorbesc toţi, eu de ce să fiu altfel?". E vorba de obişnuinţă, indiferenţă, nepăsare. Dar, de fapt, este o lipsă de respect faţă de noi înşine. E ridicol şi grav să te jenezi, în ţara ta, să-ţi vorbeşti limba corect, frumos şi în orice situaţie. O altă cauză este că nu avem suficientă tărie de caracter să răspundem doar în română atunci când ni se adresează în rusă, astfel noi înşine stimulăm necunoaşterea de către reprezentanţii minorităţilor a limbii române.
- Ce ai face tu, dacă ai fi la cârma statului, pentru a schimba lucrurile în bine?
- Aş cere să fie sancţionaţi dur cei care nu respectă legislaţia lingvistică, iar cunoaşterea limbii oficiale să fie un criteriu de referinţă la angajarea în posturi ce presupun comunicarea cu publicul - începând de la vânzători şi până la miniştri. Aş face ordine şi în învăţământ, ca să nu mai „producem" cetăţeni ai RM care nu cunosc limba oficială a acestui stat. Autorităţile trebuie să facă totul pentru ca buna cunoaştere a limbii române să fie o necesitate pentru toţi cetăţenii, care să-i determine s-o înveţe şi s-o vorbească.
- În 1989, generaţia părinţilor tăi a schimbat cursul istoriei RM, la 7 aprilie semenii tăi au readus Moldova pe făgaşul democraţiei. Crezi că şi peste 20 de ani, o altă generaţie va trebui să repare greşelile predecesorilor sau...?
- Înainte de 7 aprilie 2009, când priveam înregistrările de la mitingurile naţionale de acum 20 de ani, nu-mi imaginam că şi tinerii de astăzi pot avea atâta forţă şi dorinţă de schimbare. Sper să păstrăm cuceririle noastre şi ale părinţilor noştri, astfel încât peste 20 de ani copiii noştri să trăiască într-o Moldovă europeană şi să nu mai fie nevoie de şocuri istorice care să ne trezească din amorţire.
Alina Turcanu, Timpul.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Serban Ionescu a recunoscut că divorţează
Roxana Ciuhulescu va juca ping-pong pe capota masinii
Andreea Tonciu are probleme cu măgarii
Horoscop
Bancul zilei: Ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă!
Preşedintele Băsescu se leapădă de Guvernul Boc
Emil Boc s-a întâlnit ieri dimineaţă cu Traian BasescuBîsescu: Faceţi ce vreţi, eu nu mă mai implic
Antonescu s-a întâlnit cu Iohannis la Sibiu
cei doi au discutat despre situaţia actuală şi politică
PNL nu guvernează cu PSD dacă aceasta presupune renunţarea la cota unică
afirmă vicepreşedintele liberal Daniel Chitoiu
Sebastian Vladescu, demis din funcţia de ministru de Finanţe
Separatiştii au luat cu asalt şcoala din Corjova
Program Tv SOMAX, vineri, 3 septembrie
Beleca – stafia portocalie din DSP
Ion Ariton, cea mai controversata propunere in Guvernul Boc 5:
gaură de 10 miliarde lei in bugetul Petrom şi acuze că şi-a ăatut un coleg de partid
PDL a votat pentru remaniere. Boc ramane premier
Sebastian Vladescu despre remanierea sa
o decizie politica, o eroare, Boc nu are ce sa-mi reproseze
Valerian Vreme, noul ministru al Comunicatiilor
Electrotehnist şi iniţiator al mai multor proiecte legislative in Telecom
Gheorghe Ialomiţianu, noul ministru al Finanţelor
finanţist din Braşov, adeptul unui impozit pe averile nejustificate
Propunerile lui Emil Boc au fost validate de PDL
Gheorghe Ialomitianu (Finante), Valeriu Tabara (Agricultura), Ioan Botis (Ministerul Muncii), Anca Boagiu (Transporturi) Valerian Vreme (Comunicatii) si Ion Ariton (Economie)
Consilierii judeţeni PDL au început să fugă de răspunderii
ori rectificare negativă, ori se închid primăriile
Fermierii cer subvenţii în stradă
Consumul de alcool a dus la ridicarea unornoi permise euro
De ruşine, Termica a reluat furnizarea apei calde
Ministerul Sănătăţii a simplificat modul de eliberare al unor documente
Examenul de Bac ar putea suferi noi modificări
Bolnavilor cronici li s-a mai prelungit chinul cu o lună
A vednit rândul cabinetelor din Policlinică să-şi închidă uşile
A vednit rândul cabinetelor din Policlinică să-şi închidă uşile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog