Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6966
De la 07 Ianuarie 2003
122867033

Salariu uriaş pentru noul şef al Academiei Române:

  • Ioan Aurel Pop va câștiga jumătate de milion de lei anual după ce a decis să cumuleze funcțiile de rector și președinte al Academiei
  • 25 April 2018, 23:00
Ioan Aurel Pop va câștiga un salariu anual de peste 500.000 de lei ca președinte al Academiei Române și Rector în continuare al Universității Babeș-Bolyai. Senatul Universității a votat ieri ca academicianul să cumuleze cele două funcții. “Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu', pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. (…) Voi rămâne oficial rector”, a declarat Pop. Amintim că Revista 22 a scris pe larg că numele lui Ioan Aurel Pop a apărut pe o listă a colaboratorilor Securităţii, iar reacția acestuia a fost: "Mă aştept să mi se ceară condamnarea la moarte”.
Ioan Aurel Pop a încasat anul trecut un salariu de 271.143 lei ca profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai al cărui rector este din 2012, la care a adăugat peste 150.000 lei pentru calitatea de membru al Academiei Române, de membru al Filialei Cluj-Napoca a Academiei și din indemnizație de merit tot de la Academie. În total, pe 2017 Ioan Aurel Pop a câștigat 424.491 lei, venit anual.
Pe lângă banii din salariu, Ioan Aurel Pop are economii și bani plasați în investiții în sumă totală de aproape 2 milioane de lei.
Statutul Academiei Române prevede că funcția de președinte al Academiei Române este asimilată cu funcţiile de demnitate publică și este retribuită cu indemnizaţie la nivel de ministru. Ceea ce înseamnă că Ioan Aurel Pop va primi un salariu lunar, ca președinte al Academiei Române, de 19.950 lei.
Anual, Ioan Aurel Pop va încasa un salariu de 239.400 lei ca președinte al Academiei Române. Dacă adăugăm doar salariul de la UBB (271.143 lei), ajungem la un total de 510.543 lei pe care noul președinte al Academiei îl va câștiga din cumulul funcțiilor.
Informații de context
Senatul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a votat marți, 24 aprilie 2018, ca Ioan Aurel Pop să exercite în paralel funcțiile de rector al UBB și de președinte al Academiei Române. “Prin acest vot, cu aproximativ un an înainte de alegeri, senatorii celei mai mari universități din România au dat gir continuității actualei echipe de conducere, una performantă, într-un moment în care învățământul superior din țara noastră trece prin momente dificile”, anunță Universitatea într-un comunicat remis HotNews.ro.
Reprezentanții instituției de învățământ superior precizează că “până la finalizarea mandatului 2016-2020, rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop va menține delegarea atribuțiilor către prorectori pe domeniul fiecăruia de competență, așa cum a fost stabilită la începutul mandatului, urmând ca domnia sa să monitorizeze și să coordoneze buna desfășurare a activității instituției”. “La votul de ieri [24 apriliie 2018 - n.red.] au participat 81 dintre cei 102 senatori ai UBB, iar pentru exercitarea în paralel a funcțiilor de rector al UBB și președinte al Academiei Române au votat 76 de senatori”, se arată în comunicat.
Ioan-Aurel Pop ocupă funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din luna martie a anului 2012, iar în luna aprilie a anului 2018 a fost ales și în funcția de președinte al Academiei Române.
Ioan Aurel Pop: Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu'
Senatul Universității Babeș-Bolyai “nu a acceptat demisia mea. Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis 'nu', pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. Nu există incompatibilitate între cele două funcţii, nu fac parte din acelaşi minister, sunt lucruri distincte. Evident că nu le pot face pe amândouă şi chiar dacă mi se va cere să rămân voi delega puterea. Voi rămâne oficial rector, până la alegerile programate peste un an şi ceva. Eu mă supun Senatului UBB", a declarat Ioan-Aurel Pop pe 21 aprilie, citat de Agerpres.
“Juridic voi putea acoperi ambele funcţii. Dar, practic, va prevala cea de preşedinte al Academiei Române, iar aici, la UBB, se vor găsi formule de delegare a puterii, de prorector care să aibă drept de semnătură, interimat", a adăugat Pop, potrivit agenției citate.
Juriștii contactați de HotNews.ro au declarat că delegarea nu afectează nici salariul, nici răspunderea care decurg din ocuparea funcției de rector.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Excitaţie legumicolă
Horoscopul zilei de 26.04.2018
Directorii fondurilor de investiţii din România:
Factorii politici ar putea decorela piaţa de capital românească de cele externe
Sefa regiunii Madrid și-a dat demisia după ce a apărut o înregistrare ce ar arăta-o când fura o cremă anti-îmbătrânire
Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu:
Premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare pentru dezbaterea privind relocarea ambasadei la Ierusalim
Proiect de directivă: Înființarea firmelor pe internet, obligație pentru toate statele UE
CSM: Judecătoarea Alina Manuela Baciu de la Tribunalul Dolj - exclusă din magistratură
pentru abateri discplinare
Teodorovici: O să fiu prezent pe litoral de 1 mai, să veghez ”din umbră”
ca cei de la ANAF să-și respecte contribuabilul
Vizita lui Liviu Dragnea în Israel, confirmată de conducerea Camerei Deputaților.
Liderul PSD pleacă la Tel Aviv cu Viorica Dăncilă
Teodorovici: Nu văd niciun fel de probleme ca Vâlcov să participe la discuțiile de la Cotroceni privind relația guvern-BNR
Recordul ultimului deceniu: românii care muncesc în străinătate au trimis în țară o sumă uriașă
Dosarul lui Liviu Dragnea, amânat pentru 15 mai
Înalta Curte cere DNA să spună dacă a cooperat cu SRI
Alex Dona, managing partner, despre modul în care a fost amendată publicația timesnewroman:
Un servilism ieșit din comun
Detenția de weekend și acasă, cu sau fără brățară electronică, votată de Camera Deputaților.
Luarea și darea de mită și traficul de influență sunt exceptate / Legea merge la promulgare
Iohannis, după discuția cu Isărescu:
Independența BNR este esențială, o condiție fundamentală pentru un stat membru UE
Delibaş şi Nechifor încă n-au aflat că minciuna are picioare scurte
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog