Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11094
De la 07 Ianuarie 2003
122896743

Salariul minim 2017: Majorare cu 16% de la 1 februarie, potrivit unui proiect facut de noul ministru al Muncii.

  • Amenzile pentru angajatorii care nu cresc salariul minim
  • 5 January 2017, 23:00
Salariul minim brut pe economie se va majora cu 16% de la 1 februarie 2017, iar angajatorii care nu vor creste remuneratiile corespunzator vor fi amendati, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern initiat, joi, de Ministerul Muncii.
Astfel, salariul minim brut va creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Proiectul mai trebuie aprobat de Guvern si publicat in Monitorul oficialpentru a ptea intra in vigoare.
"Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră", se arata in proiectul de hotarare de guvern semnat de noul ministru al Muncii, Olguta Vasilescu.
"Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune", mai prevede proiectul.
La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma sa suporte, cu tot cu contributiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (fata de 1.538 de lei in prezent), iar salariatul ar urma sa primeasca o leafa neta de 1.065 de lei (fata de 925 de lei in prezent), luand in calcul actualul nivel al contributiilor.
In noiembrie 2016, in timpul Guvernarii Ciolos, sindicalistii au cerut majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei, insa reprezentanti ai patronilor s-au opus unei astfel de cresteri, fara un studiu de impact, avertizand ca ar putea afecta puternic intreprinderile mici si mijlocii private.
La randul sau, un studiu realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) la initiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a aratat ca majorarea salariului minim ar urma sa duca la scaderea competitivitatii firmelor private din Romania, cu efecte negative in primul rand asupra asa-numitelor intreprinderi vulnerabile.
In schimb, din majorarea salariului minim brut bugetul de stat va avea mai mult de castigat, in conditiile in care cei mai multi angajati cu remuneratia minima sunt in mediul privat, iar de pe urma acestora statul va putea incasa impozit pe venit si contributii sociale la salariul minim marit. In 2015, circa 1,1 milioane de salariati erau incadrati cu salariul minim in mediul privat si doar aproximativ 40.000 la stat.
In plus, si amenzile de circulatie ar urma sa creasca, in conditiile in care un punct amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie.
Aceasta ar urma sa fie a doua majorare a salariului minim pe economie in mai putin de 12 luni. In mai 2016 salariul minim brut a crescut cu 19%, de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 6.01.2017
Bancul zilei: Întrebarea cheie a savantului
Adriana Petcu, noul ministru al Apelor, a pierdut procesul pe fond cu Agentia Nationala de Integritate.
Dragnea spusese la desemnare ca l-a castigat
Dacian Ciolos, primele impresii despre Sorin Grindeanu:
Mi s-a parut un om angajat si hotarat sa aplice programul de guvernare. Cu informatiile pe care le am eu legate de potentialul bugetului, nu va fi deloc usor
O companie japoneza concediaza 34 de angajati si va folosi in locul lor inteligenta artificiala
Presedintia: Demersul Avocatului Poporului poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca
Deputati USR: "Legea eliminarii impozitarii pensiilor sub 2000 lei a fost prezentata de PSD ca o marire a pensiilor mici, ceea ce este fals.
66% din pensionari nu vor avea niciun beneficiu"/ "Suntem singurul partid responsabi acest Parlament"
Botoşăneanca Turcan: Ce stat e acela in care Avocatul Poporului sesizeaza CCR in favoarea unui condamnat penal?
Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante a fost votata joi de parlament
PNL anunta ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala
Liviu Dragnea: Cei de la PNL si cei de la Cotroceni vor sa blocheze activitatea statului
Este foarte posibil ca eu sa devin o obsesie pentru acel palat
Camera Deputatilor a votat eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2000 lei
si scutirea tuturor pensionarilor de la plata contributiei asigurarilor sociale
Marea restauratie. De ce stam mai prost decit in 2012 si 2013
Liviu Dragnea, despre demersul lui Victor Ciorbea:
Nu intentionez sa fiu prim-ministru, nici azi, nici maine, nici pe viitor/ Pesedintia face presiuni nepermise asupra judecatorilor CCR si asupra Avocatului Poporului
Sebastian Ghita, dat in urmarire nationala
Comunicat de poresă E.On Moldeova
Comunicat presă Primăria botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog