Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24549
De la 07 Ianuarie 2003
122884616

„Săpând” în trecutul dorohoian

  • 23 March 2008, 23:00
Istoria şi tradiţia locurilor este evidenţiată adesea datorită unor oameni sensibili, ataşaţi de meleagurile în care s-au născut. Din dorinţa de a lăsa ceva în urmă, crâmpeie de istorie şi civilizaţie, aceştia dedică ani de muncă în folosul comunităţii şi mai puţin pentru cel propriu. Este şi cazul profesorilor Dorina şi Ilarion Mandachi ce au scos la lumină zilele trecute o monografie a şcolilor dorohoiene. „Incursiune în trecutul şcolilor dorohoiene”, astfel se intitulează opera celor două cadre didactice, în care este ilustrată şcoala de la 1766 până la 1955.
„Fiecare volum a presupus cam 5-6 ani de muncă. Am mers la Biblioteca Eminescu de la Iaşi, apoi la arhive de unde am cules date. Nouă ne place să săpăm în istoria Dorohoiului, să rămână ceva în urmă. Sincer, avem camera noastră plină cu documente despre Dorohoi. Vin foarte mulţi tineri ce termină facultatea şi trebuie să facă lucrări, se adresează nouă pentru documente şi îi ajutăm cu plăcere”, ne-a declarat profesorul Mandachi.
Acesta susţine că până spre zilele noastre nu s-a prea scris despre Dorohoi. În afară de regretatul părintele Dumitru Furtună, care a pomenit în opera sa despre biserici şi şcoli, nu a fost scoasă o monografie a localităţii. Încercări au mai fost, însă s-au finalizat în ceva ce aduce mai degrabă a ghid turistic. Abia anul trecut, când Dorohoiul a împlinit 600 ani de la prima atestare, a fost scoasă o monografie, la care profesorul Mandachi este co-autor, alături de Vasile Coţofrei şi Gheorghe Grigoraş (foto).
De altfel, profesorul Mandachi nu este la prima sa apariţie pe „altarul” cărţii, acesta mai fiind autorul a câtorva volume, tot legate de localitatea sa natală. „Avem oameni foarte mari din Dorohoi: Constantin Ilaşievici, mareşalul Curţii Regale sau mareşalul Nicolae Samsonovici care prins perioada aia grea din 1933, când au fost grevele de la Atelierele Griviţa. Localitatea are 192 personalităţi. George Enescu, Dumitru Chipăruş, pictorul Gheorghe Tomaziu şi mulţi alţii pe care nu are rost să-i înşir”, a mai adăugat Iliarion Mandachi. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Face legea în aprovizionarea elevilor cu alimente stricate
autorităţile sunt neputincioase
PD-L că racolează candidaţi de primar persoane cercetate penal
partidele politice se bat de la candidaţiliberalii sunt ofticaţi că pedeliştii le suflă candidaţii
Comentariul comentariilor (LXXXI)
(Ioan Rotundu)
Viaţă grea pentru taximetrie şi taximetrişti
Madama Tiron s-a supărat pe prefectul Sorescu
dar drumurile naţionale tot nereparate au rămas
Festival de dans popular la Vârfu Câmpului
Spitalul Săveni se sufocă sub neajunsuri
Locuinţe sociale cu miros electoral
Siturile naturale verificate de Garda de Mediu
LSI se transformă în agenţie de turism
Controversatul spaţiu verde
Şi-a lansat candidaţii pe ritmuri de vers şi cântec popular
Conţac polemizează cu comentatorii de pe blog
din Botoşani, cu drag
Veşnicia din casa soacrei
Horoscop
Vă invită, avantajos, la muncă în Grecia
Anunţ umanitar
Program TELE’M Botoşani, luni, 24 martie
Candidaţi după chipul şi asemănarea sa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog