Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14864
De la 07 Ianuarie 2003
122874931

Sarmale, dar nu oricum

  • 2 July 2007, 23:00
Este felul de mâncare naţional prin excelenţă. Se fac sarmale în toate regiunile, iar renumele lor a depăşit de multă vreme graniţele ţării, trecând până şi peste ocean, căci pot fi găsite şi aici, sub denumirea de "cigarettes aux choux". Dar ce diferenţă!...Ce se găseşte în comerţ e atât de departe de sarmalele adevărate, c-ai putea să crezi că e vorba de un alt fel de mâncare. Am citit reţeta în mai multe cărţi de bucate, unele de autori reputaţi, de aici şi din alte părţi, şi mi s-a părut cel puţin bizar că se indica, foarte serios, ca fiecare sarma în foaie de varză să fie legată cu aţă...Ce mai muncă!...Şi apoi, cum faci ca să le mănânci? Desfaci fiecare sărmăluţă din cele bine legate, înainte să le serveşti la masă? Sau dacă nu, îi obligi pe meseni să se supună la calvarul de a scuipa, delicat şi într-ascuns, sforicelele în farfurie, continuând să întreţină o conversaţie elegantă?...Orice gospodină româncă, chiar şi cea mai neisprăvită, ştie să-şi înfăşoare bine sarmalele, firesc, fără artificii, să le aşeze bine în cratiţă...şi nu se desfac niciodată! Credeţi, poate, că fac ceva vrăji?...Am să vi le dezvălui aici. În orice caz, feriţi-vă de reţetele culese din cărţile care circulă prin lume...Sunt atât de departe de adevărata bucătărie românească...
Ingrediente: 2 livre de carne tocată (trei părţi de porc şi o parte de vită), 1 felie groasă de pâine albă uscată (facultativ), 2 cepe, 2 linguri de grăsime, 3 linguri de supă de orez, sare, piper, o varză frumoasă (mare), un pahar de vin alb sec, untură topită, bulion de roşii.
Untuiţi ceapa tăiată mărunt şi încorporaţi-o în carnea amestecată. Adăugaţi pâinea muiată în apă rece şi stoarsă, pentru a da mai multă consistenta cărnii. Trebuie să ştiţi că reţeta tradiţională nu este cu miez de pâine. Adăugaţi sare şi piper după gust. Daca vi se pare că amestecul nu e destul de fin, mai treceţi-l o dată prin maşina de tocat. Gustaţi apoi din nou de sare.
Se pot face sarmale cu varză dulce şi cu varză acră.
Cu varza dulce Cu varza acră
Spălaţi varza pentru ca sa nu fie prea acră. Stoarceţi-o de apă. Desfaceţi foile una câte una. Tăiaţi nervurile.
Dacă foile sunt prea mari, tăiaţi-le în două. Puneţi puţin din carnea preparată pe un capăt de foaie de varză, răsuciţi-o un pic, întoarceţi laturile spre interior şi continuaţi să rulaţi foaia până la capăt. Foile prea mici, sau prea tari, deci care nu se pot rula, se taie în fâşii subţiri. Puneţi pe fundul unei cratiţe un strat de varza tăiată, apoi aşezaţi sarmalele apropiat una lângă alta. Acoperiţi-le cu un strat de varză. Adăugaţi o lingură cu vârf de grăsime topită, una de bulion diluat cu puţină apă şi câteva boabe de piper. Adăugaţi apa, acoperiţi cratiţa cu capacul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic cel puţin două ore. Încercaţi foaia de varză, trebuie să fie moale. Adăugaţi apoi un pahar mic de vin alb sec. Daţi sarmalele la cuptor, la foc mic, până scade toată zeama. Între straturile de sarmale se pot adăuga felii de slănină afumată împănată cu carne (gen bacon), după gust. Când se mănâncă după două-trei zile, sarmalele sunt mult mai bune (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Are dreptate, dar nu ştie să şi-o impună
Ioan Rotundu
Românul şi seceta 2007
Ca un taur la pat
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Citate din operele scriitorilor SUA
Program TELE’M Botoşani, marţi, 3 iulie
Cumpără maşini, dar numai de un anumit fel
Mimor este ameninţat cu destituirea, dar ameninţă la rându-i
Ploaie de sancţiuni în urma accidentului mortal din ianuarie
Formarea profesională în construcţii şi confecţii la mare căutare
Amendă pentru poluarea pârăului Buhai
Noi posibilităţi de accesare a fondurilor europene
Consilierii au blocat scumpirea locurilor de veci
Municipalitatea încearcă punerea în funcţiune a fântânilor arteziene
Lui Ştefan i s-a pus pata pe poligonul ACR
Drăguş se opune Fondului Solidaritatea pentru pensionari
Conţac apără proiectul mamut de alimentare cu apă
Salvarea drumurilor judeţene stă în fondurile structurale
Deputatul Macaleţi îi caută nod în papură primarului Flutur
Apel disperat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog