Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8863
De la 07 Ianuarie 2003
122868930

Scandal de corupţie la Hidroelectrica

  • un consilier al ministrului Energiei, reţinut de procurorii DNA
  • în joc se afla o mită de 1,4 milioane de euro
  • 23 October 2013, 23:00
Un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro.
Ora 20.40: Constantin Nita l-a demis pe consilierul Ioan Mihaila, retinut de DNA. Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. si consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore.
Reamintim ca HotNews.ro a relatat miercuri in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.
Practic, urma sa raspunda ofertei care presupunea livrarea a 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un pret foarte avantajos pentru cumparator. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere, printre care si Remus Borza, s-au opus acestei tranzactii, fapt pentru care s-a renuntat, deocamdata, la contractul cu Energon Power. Firma este din Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste.
Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2013, Ioan Mihaila a promis unui alt membru din acelasi Consiliu (denuntator in cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea, de catre Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), in conditii defavorabile pentru societatea de stat, afirma procurorii DNA, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.
Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice, potrivit procurorilo.
Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.
Procurorii au dispus retinerea celor doi pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei. Sânii stewardesei
Gastronomie: Salată marinată pentru iarnă
Protest spontan în interiorul consulatului din Chicago, cu ocazia vizitei lui Victor Ponta în SUA
Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia ridicat de mascaţi şi dus pentru a fi anchetat
Producătorii de energie eoliană solicită Guvernului revizuirea ordonanţei privind acordarea certificatelor verzi
Prinţul George va primi cadou la botez o pajişte cu flori sălbatice din Transilvania
Discuţia despre unificarea dreptei este puţin tardivă
Vicepreşedintele Joe Biden i-a reamintit lui Ponta importanţa statului de drept
Ramona Mănescu recunoaşte că nui s-a respectat faţă de FMI termenul de privatizare a CFR Marfa
Sa fim pregatiţi pentru o creştere a cotei medii de impozitare
Finanţele au publicat în MO patru modificări in domeniul financiar contabil
Povestea mortului care l-a denunţat pe Dragnea. Alt caz de manipulare
Oficial - Traian Băsescu participă la lucrările Consiliului European
Angela Merkel se simte spionată la telefon de americani
Botoşani: Să moară mortul, domnule Maga?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog