Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24608
De la 07 Ianuarie 2003
122884675

Scandal între avocaţii Baroului Botoşani

  • 27 November 2008, 23:00
Zilnic primim pe e-mailul redacţiei afişat public pe site ([email protected]) fel de fel de mesaje. Unele informaţii sunt destinate a ne intoxica, poate-poate vom cădea în cursa întinsă, altele cuprind informaţii de larg interes public, care merită aprofundate şi date publicităţii.
Ieri, printre mailurile primite, unul ne-a atras atenţia. În conţinutul său se făcea referire la falsificarea alegerilor conducerii Baroului de Avocaţi Botoşani, eveniment consumat în urmă cu aproape o lună de zile. Faptul că informaţia ne-a fost transmisă aşa tîrziu ne-a ridicat multe semne de întrebare. Totuşi, am procedat la verificarea ei, atât cât ne-a fost posibil, contactând câţiva avocaţi din barou. Desigur, aşa cum ne-am aşteptat, ei au refuzat să facă declaraţii publice prin a-şi asuma în mod direct răspunderea, dar au acceptat să ne ofere informaţiile solicitate, dacă le oferim garanţia anonimatului, ceea ce am şi acceptat.
Aşadar, ce s-a întâmplat acum o lună e zile, când au avut loc alegerile în conducerea Baroului de Avocaţi Botoşani ? Potrivit Lege 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in 2001, odată la patru ani au loc alegeri pentru conducerea baroului, respectiv consiliu şi decanul, comisia de cenzori şi cea de disciplină. Adunarea generală a avocaţilor botoşăneni l-au reales în funcţia de decan al baroului pe avocatul Cornel Ursache, încredinţându-i cel de-al patrulea mandat. Au mai fost aleşi membri în consiliu avocatul Petrovici – fost poliţist, Aniţei – fost procuror şi judecător, şi Anca Gafiţuc – acuzată că nu a plătit cotizaţia de vreun an de zile şi deci nu avea dreptul să candideze. Aceştia trei sunt acuzaţi de către avocaţii nemulţumiţi că nu aveau ce căuta în funcţiile de conducere, deoarece, prin natura funcţiilor deţinute anterior, pot influenţa anumite anchete şi decizii judecătoreşti. Apoi, s-a mai lansat acuzaţia că magistraţi pensionari au angajaţi avocaţi stagiari, fapt interzis de lege.
Se mai arată în mailul primit că buletinele de vot au fost măsluite de către secretara decanului Cornel Ursache, în sensul că au fost două rânduri de buletine. Un rând cu numele persoanelor propuse de către adunare să candideze în conducere şi un rând cu numele celor pe care i-a dorit decanul să ajungă în conducere, cum s-a şi întâmplat.
Ce s-a putut desprinde din investigaţiile noastre. Mai întâi că, potrivit art. 50 al. 2 lit. b din lege adunarea generală a avocaţilor „alege si revoca decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori si pe cei ai comisiei de disciplina. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani si poate fi reales o singura data.” Este limpede că decanul Cornel Ursache, aflat la al patrulea mandat, a fost ales cu încălcarea legii. „Profesia de avocat este una liberală, iar legea este imperfectă din acest punct de vedere. Este dreptul noastră să alegem decan pe cine vrem” – ne-a declarat declarat avocatul contactat. Da, profesia de avocat este liberală, iar legile defectuoase sunt multe, însă avem obligaţia să le respectăm aşa cum au fost ele concepute. Cu atât mai mult avocaţii care, potrivit art. 2 al 1 din lege „In exercitarea profesiei avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului şi regulilor eticii profesionale.” trebuie să respecte litera şi spiritul acesteia, chiar dacă ambele sunt defectuoase.
„Tot scandalul bănuiesc că este generat de o avocată, care a candidat în conducerea baronului şi nu a fost aleasă nici măcar în consiliu” – susţine aceeaşi sursă.
Nu ştim cine este autorul mailului, dar ştim că alaltăieri, adică în 26 noiembrie a.c., în jurul orei 13.00, Consiliul Baroului proaspăt ales a luat decizia de a convoca adunarea generală a avocaţilor pentru ziua de 15 decembrie, când alegerile se vor reface. Se pare că această decizie a fost determinată de faptul că grupul avocaţilor nemulţumiţi a contestat alegerile la Uniunea Naţională a Avocaţilor, dar şi la Secţia contenciosului administrativ a Tribunalului Botoşani. Termenul pentru judecarea contestaţiei din Contencios a fost stabilit pentru 2 decembrie, săptămâna viitoare.
În ce priveşte acuzaţia că unii avocaţi pensionari au angajaţi avocaţi stagiari, deşi n-ar avea acest drept, iată cum arată formularea în textul remis redacţiei noastre: „Magistraţii pensionari ca Samoilă ajunşi avocaţi n-au dreptul de stagiari. Un avocat magistrat cu 80 milioane pensie are doi stagiari. Întrebare: ce învaţă cei doi de la maestru? Să aibă legătură faptul că finul şi-a adus naşa, sau nepotul şi-a adus mătura? Sloganul este acelaşi „Îţi face dreptate!”, avocatul nu face dreptate.”
Referirea este cu trimitere la avocatul Dan Humelnicu, a cărui soţie este nepoata fostei judecătoare Rodica Samoilă, acum avocată pensionară. Iar avocatul Humelnicu este candidatul PDL la Senat, având drept slogan electoral „Îţi face dreptate!”. Numai că legea este de partea Rodicăi Samoilă. „Legea dă dreptul avocatei Rodica Samoilă să aibă angajaţi avocaţi stagiari” – susţine Dan Humelnicu, contactat şi el să-şi spună punctul de vedere. Aşa este, potrivit art 18 din legea avocaţilor „Pot îndruma activitatea unui avocat stagiar numai avocaţii definitivi, care au dreptul să pună concluzii la Curtea Suprema de Justiţie.”
Avocata Samoilă s-a pensionat din funcţia de judecător la Tribunalul Botoşani şi are dreptul să pună concluzii la Curtea Supremă de Justiţie. Fiind avocată definitivă, are dreptul de a angaja stagiari. În retrospectiva celor de mai sus putem constata că alegerile în Baroul de Avocaţi Botoşani au fost marcate şi de unele ilegalităţi, ceea ce cam zdruncină credibilitatea celor aleşi. De apreciat că proaspeţii aleşi şi-au dat seama că au cam sărit calul, iar în 15 decembrie se vor întruni pentru a repara ce-au stricat, refăcând alegerile. Până atunci noi ne vom continua investigaţii, pentru că avem şi alte informaţii, nu tocmai plăcute, la adresa unor membri din conducerea Baroului. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României privind martirii creştini
Guvernul a modificat Codul Silvic
Strategie naţională privind aderarea la spaţiul Schengen
Măsuri organizatorice şi de ordine publică pentru alegerile parlamentare
Momente omagiale Andrei Şaguna, la Bucureşti şi Sibiu, în aceste zile
Să fie primită şi mita electorală din ultima zi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCLII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Dumnezeu dă, dar nu la fel pentru toţi!
Nuţa prăfuieştel la Cotroceni
Poate fi considerat un învingător!
Sărac, curat, cinstit şi cu... mandat de deputat!
Ca poet, are raza sa de speranţă!
De la catedră în Parlament!
Atipic, dar câştigător!
Speră să facă treabă bună şi ca senator!
Deşi este criză de medici în mediul rural, autorităţile le fac viaţa şi mai grea
Ţâbuleac a reputat un prim succes: Geanina Pintilii a fost destituită
alinaţa PNL - PSD n-a mai funcţionat
Flutur l-a tocat mărunt pe candidatul Oprişanu
Şeful PDL apreciază efortul propriilor candidaţi
Nici lui Ţurcanu, gura nu-i mai tace
La Poliţie pentru două aparate de ras
O brad frumos!
Consilierii judeţeni au aprobat strategia de dezvoltare a judeţului
lucrarea este una de mântuială şi întocmită în baza unor informaţii depăşite
Au câştigat procesul, dar mai au de aşteptat
Medicul Curteanu are de ce vedea negru în faţa ochilor
Încă un copil decedat din neglijenţa părinţilor
COMUNICAT DE PRESĂ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog